Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μετάνοια.



Πόσο σπουδαιοτάτη η μετάνοια! 'Ω τα θαυμαστά που υπάρχουν σ' αυτήν! Διότι αν και μία, έχει την χάρη και τα κάνει όλα. Η γη δίνει καρπούς και τα κοπάδια μαλλί, η μετάνοια όμως είναι σαν γη και ουρανός, επειδή είναι για εκείνους που αμαρτάνουν στη θέση των καρπών και των πτηνών.
Για ποιό λόγο σου χρειάζεται να αγοράσεις πρόβατο; Η μετάνοια είναι το κοπάδι της Εκκλησίας. Για ποιό λόγο σου χρειάζεται να αγοράσεις πτηνό; Η μετάνοια είναι ουρανός, που πείθει τον Θεό, στη θέση των πτηνών. Για ποιό λόγο σου χρειάζεται να μαγειρέψεις σιμιγδάλι; Αυτή θα σε εξιλεώσει με ακάπνιστο κόπο.
Πόσο δραστική η χάρη της μετάνοιας! Διότι χειροτονεί ιερείς εκείνους που αμάρτησαν. Τι σπουδαιότατη παρηγοριά που υπάρχει σε αυτήν! 
Σ' εκείνους που μετανοούν προσφέρει το ιερατικό αξίωμα. Ακόμη δεν απαλλάχθηκε από το χρέος και καταργεί το χρέος με την μετάνοια. Μέσα στο ιερατικό αξίωμα είναι αμέριμνος. 
Δεν υπόσχεται τον ιλασμό και την άφεση, αλλά την προσφέρει. 

Δεν εξαπατά με ελπίδες εκείνον που αμάρτησε, αλλά τον εξουσιάζει μόνον με τον λόγο. Τον πείθει ότι θα αθωωθεί. Λέει σ' αυτόν: Γνώρισε καλά αυτό που έχεις και μην περιμένεις, και η ευεργεσία θα είναι μεγαλύτερη. Συνειδητοποίησε αυτό που κρατάς και γνώρισε πως προστατεύεις και τον εαυτό σου. Βεβαιώσου για την ευπλασχνία του Θεού, διότι ευχαριστήθηκε που πλησίασες σ' αυτόν.
Σου δείχνει την καλοσύνη Του, διότι πριν από την άφεση των αμαρτιών σε χειροτόνησε ιερέα. Πόσο μεγάλη η χάρη του Θεού. Αυτός που δεν έλαβε ακόμη και δίνει πρώτος. Βλέπει κάτι μικρό και χαρίζει μεγάλα. Δε στέναξε ακόμη εκείνος που αμάρτησε και του έχει δώσει παρρησία. Μεγάλη η μετάνοια και πάρα πολύ αγαπητή στον Θεό, διότι αληθινά κάνει το θέλημα Του. 







Είναι αρχιερέας του Θεού με έξοχο τρόπο. Διότι να, χειροτονεί και ιερείς γι' αυτόν καθημερινά. Αυτή είναι το τραπέζι του Θεού, διότι σε αυτήν έχει τροφή την σωτηρία των ανθρώπων.Λέει και ο Σωτήρας: «Δική μου τροφή είναι να να κάνω το θέλημα του επουράνιου Πατέρα μου» (Ιω.4,34). Λοιπόν η μετάνοια είναι ο θαυμαστός άρτος του Θεού! Τι τρώει ο Θεός μέσω αυτής; 
Τρώει την εξομολόγηση της συνείδησης. 
Πίνει δια μέσου αυτής τη διάθεση των δακρίων. 
Απολαμβάνει μέσα στην μετάνοια ωραία ευωδία, την αληθινή αίσθηση των στεναγμών. Διότι οι στεναγμοί είναι για τον Θεό σαν ευωδιαστό κρασί.
Αγίου Εφραίμ του Σύρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου