Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Tου έκοψαν τα δάχτυλα με τα οποία είχε υπογράψει την απολογία του στη σιδερένια πόρτα. Οι βιασμοί και οι δολοφονίες...


Μια ανώνυμη επιστολή-σοκ που περιγράφει μια εικόνα κολαστηρίου έφτασε στο "Κουρδιστό Πορτοκάλι" με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

"Zoύμε την Κόλαση του Δάντη στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτά που διαβάζετε για τις φυλακές της Κύπρου δεν είναι τίποτε μπροστά στην δική μας καθημερινότητα. Οι βιασμοί και οι δολοφονίες που παρουσιάζονται σαν αυτοκτονίες είναι η δική μας καθημερινότητα. Όταν ακούτε για "αυτοκτονίες" να ξέρετε ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών εντός της φυλακής.

Τις προάλλες κάποιοι καρατούμενοι έκοψαν σε μια πόρτα τα δάχτυλα ενός άλλου κρατούμενου στέλντοντας "μήνυμα". Με τα συγκεκριμενα δάχτυλα είχε υπογράψει την απολογία με την οποία κάρφωνε κάποιους και έτσι ήλθε η εκδίκηση από την Μαφία των Φυλακών.

Και οι βιασμοί είναι μέσα στην δική μας καθημερινότητα. 

Αλλά βασιλεύει ο νόμος της σιωπής και η βίας. 
Οι δεσμοφύλακες φοβούνται και οι ίδιοι, έτσι για να επιστρέψουν ασφαλείς σπίτια τους προτιμούν να μην εμπλακούν. 
Το κράτος του Κορυδαλλού έχει τους δικούς του "κανόνες" οι οποίοι είναι γνωστοί στην πολιτική ηγεσία αλλά κανείς δεν έχει διάθεση να καθαρίσει το τοπίο. 
Όσοι από τους κατηγορούμενους έχουν λεφτά ή άκρες σε συγεκριμένα πολιτικά πόστα είναι οι πιο προνομιούχοι. Οι υπόλοιποι είμαστε δυο φορές καταδικασμένοι.

Η απόδραση του Ξηρού ήταν ένα έναυσμα να ασχοληθούν για λίγο τα ΜΜΕ με τις φυλακές και ως εκεί. Μετά θα μας ξεχάσουν και το κολαστήριο δεν θάχει τέλος. Κι όλα αυτά ένα τσιγάρο δρόμο από το κέντρο της Αθήνας..."

Για το τι συμβαίνει στις Φυλακές της Κύπρου η πρόσφατη μαρτυρία κρατουμένου που είδε το φως της δημοσιότητας είναι χαρακτηριστική. Ιδού το Κολαστήριο ψυχών και σωμάτων>


b2ap3_thumbnail_12655479t6.jpg
Οι συνθήκες διαβίωσης τούς έχουν λυγίσει, εάν δεν είσαι μέρος της κλίκας, τότε τελείωσες. «Έρχονται νέα παιδιά μέσα και ειδικά αν είναι ξένοι, τότε να δεις τι παθαίνουν, ξυλοφόρτωμα, βιασμοί και ψυχολογικός πόλεμος» ομολογεί ο πρώην πρώην κρατούμενος των Κεντρικών Φυλακών.

«Ο μικρός που αυτοκτόνησε εχθές, έφαγε άγριο ξύλο δύο φορές από δεσμοφύλακες και πήγε νοσοκομείο. Έγιναν καταγγελίες, μέχρι και στην Επίτροπο Διοικήσεως και όταν ζήτησε εξηγήσεις από την διεύθυνση των φυλακών, της είπαν ότι γλίστρησε μέσα στο ντους» ενώ η διεύθυνση ρώτησε χαρακτηριστικά την Επίτροπο «τους εγκληματίες θα πιστέψεις ή εμάς;»

Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός που έβαλε τέρμα στη ζωή του, θα έβγαινε έξω σε 22 μήνες, ενώ αιτήθηκε να του δοθεί χάρη τα Χριστούγεννα, αφού του είχε απομείνει πολύ λίγος καιρός για να συμπληρώσει την ποινή του, εντούτοις η αίτηση του δεν έγινε δεκτή.

«Μας έβαζαν στην πτέρυγα 4 που ουσιαστικά είναι απομόνωση, για το παραμικρό και όσο καιρό ήθελαν, χωρίς να δίνουν εξηγήσεις σε κανένα, ήταν στο χέρι τους. Δεν είχαν δικαίωμα να το κάμουν», συνεχίζει ο πρώην κρατούμενος, εξηγώντας τη  νοοτροπία που επικρατεί.
Μίλησε ακόμη για την τακτική δεσμοφυλάκων να χρηματίζονται προκειμένου, όπως κατήγγειλε,  να πραγματοποιούν χάρες σε ισοβίτες. «Ξυλοκοπούν κατάδικους με την παραμικρή αιτία, απλά και μόνο επειδή μπορούν.»

«Από τους 400 ας πούμε δεσμοφύλακες, μόνο οι 100 μας συμπεριφέρονταν σαν ανθρώπους».
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η διεύθυνση των φυλακών, άλλαξε πολλούς κανονισμούς, ασκώντας ψυχολογική βία στους κρατούμενους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά
Νηστικοί για 16 ώρες μέχρι το επόμενο γεύμα
Οι ώρες σίτισης, άλλαξαν και τα γεύματα προσφέρονται ως εξής
  1. Πρωινό 07:00
  2. Μεσημεριανό 11:30
  3. Βραδινό: 15:00-16:00
«Μέναμε νηστικοί για 16 ώρες μέχρι να πάρουμε το επόμενο μας γεύμα, ενώ στην καντίνα έχει μόνο τσιπς και σοκολάτες. Ζητήσαμε έστω να μας φέρνουν κονσέρβες τόνου στην καντίνα, αν πεινάς το βράδυ, τουλάχιστον να πάρεις μία κονσέρβα να φας, αλλά μας αρνήθηκαν. 
Και εντάξει εγώ ήμουν μεγαλύτερος, έχει τόσα νεαρά παιδιά που χρειάζονται περισσότερο φαγητό, πρέπει να τρώνε πιο συχνά...τους λιμοκτονούν» και συνεχίζει «Δικαιούσαι, με βάση τους κανονισμούς των φυλακών, ειδικό διαιτολόγιο που καθορίζεται από την κατάσταση της υγείας σου, τη θρησκεία και πόσο δύσκολη είναι η εργασία σου μέσα στις φυλακές. Δεν ενδιαφέρεται κανείς»

Μπορεί να περνούσαν μήνες για να δούμε τους δικούς μας...
«Δικαιούμασταν μέχρι 6 επισκέψεις το μήνα, οι ισοβίτες 8. 

Σε 5 ημέρες, δηλαδή για 400 κατάδικους εκεί που ήμουν εγώ, δικαιούμασταν 180 επισκέψεις στο σύνολο. Ποιοι να προλάβουν και ποιοι να μείνουν πίσω;» διερωτήθηκε.

«Τους είπαμε να βάλουν ακόμη 100 τραπέζια και έτσι θα μπορούσαν οι επισκέψεις να αυξηθούν σε 500 την εβδομάδα και αρνήθηκαν. Παίρνουν οι δικοί μας τηλέφωνο και δεν υπάρχουν ώρες για να βάλουν ραντεβού να έρθουν να μας δούν»

«Οι δεσμοφύλακες καθορίζουν  ποιοι δικαιούνται να βλέπουν τους δικούς τους έξω στην αυλή και ποιοι πίσω από ένα γυαλί και ένα τηλέφωνο, δεν υπάρχουν κριτήρια», όπως αναφέρει.
«Εάν τους πεις ότι θέλεις αν δεις το δικηγόρο σου, ως συνήθως η απάντηση είναι ότι του τηλεφώνησαν αλλά δεν απάντησε»
Μαζί με όλα αυτά, περιόρισαν πρόσφατα και το χρόνο που βγαίνουν στην αυλή.


Καμία ευαισθησία
Η διεύθυνση και η πλειοψηφία των δεσμοφυλάκων, σύμφωνα με την καταγγελία του πρώην κατάδικου, δεν καταλαβαίνει από ανθρωπισμό.
«Είχαμε ένα φυλακισμένο, 67 χρονών, άρρωστο που πάγωνε την νύχτα και έβαλε μία μικρή σόμπα μέσα στο κελί του, για να ζεσταίνεται λίγο.  Την βρήκαν και ενώ τους παρακαλούσε να μην την πάρουν αυτοί τον κορόιδευαν. Εννοείται ότι η σόμπα εξαφανίστηκε»

Συνθήκες υγιεινής
Οι ώρες που οι κρατούμενοι έχουν τρεχούμενο νερό, είναι από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.
«Πώς μπορείς να πλύνεις το σώμα σου, να καθαρίσεις το κελί σου, όταν έχεις τέσσερις ώρες την ημέρα νερό; Υπάρχουν κατάδικοι που δουλευουν στην κουζίνα και τα εργαστήρια, που είναι πολύ βρώμικα, έρχεσαι πίσω και δεν έχεις νερό να πλυθείς, βρωμίζεις και αρρωστάς, είσαι γεμάτος μικρόβια. 


Πιο παλιά είχε σκόνη πλυσίματος που εμπορούσες να αγοράσεις από την καντίνα και να πλείνεις τα ρούχα σου στο χέρι. Τωρά εν φέρνουν πλέον και σκέψου υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο για να πάμε όλοι με τη σειρά, ποιος να προλάβει», ανέφερε.


 http://eleftheriskepsii.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου