Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΘΑΥΜΑ ΣΤΗ ΜΑΑΛΟΥΛΑ; ΝΕΚΡΟΣ Ο ΛΗΣΤΗΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ…

Σύλησαν και τον ιερό τάφο της Αγίας Θέκλας, οι τζιχαντιστές

Ο τζιχαντιστής/ληστής των Ιερών Μονών της Μααλούλα
Ο τζιχαντιστής/ληστής των Ιερών Μονών της Μααλούλα

Ο Τζιχαντιστής εντός της μονής με εμφανές το ενδιαφέρον...
Ο Τζιχαντιστής εντός της μονής με εμφανές το ενδιαφέρον…
Βρυξέλλες, Πορφύρης Δ. /Σταφυλά Π.

Το maaloula.org, δημοσίευσε τα πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), στις 14/01/14, ότι ο τζιχαντιστής Abou Jaafar, αρχηγός της ένοπλης ομάδας “Μάχη του μάρτυρα Abou Taan”, παρακλάδι του ” Ελεύθερου  Kalamoon”, βρέθηκε μυστηριωδώς δολοφονημένος. Πρόκειται για τον ένοπλο ισλαμιστή που έχει ταυτοποιηθεί εδώ και ημέρες από μαρτυρίες και βίντεο σαν πρωταγωνιστής  στην υφαρπαγή των εικόνων και των άλλων κειμηλείων από τις μονές της Μααλούλα, Αγία Θέκλας και Αγίου Σεργίου αντίστοιχα.  Το τοπικό ειδησεογραφικό αναφέρει μάλιστα ότι σκοτώθηκαν και όλα τα μέλη της οικογένειάς του. Δολοφονήθηκε με πιστόλι την Κυριακή 12/01/14, πιθανότατα  από “συντρόφους” του καθώς υπήρξε μεταξύ τους διαφωνία ως προς την ρευστοποίηση των κειμηλείων.

Για την ιστορική Μααλούλα που θεωρούνταν δεύτερος προσκυνηματικός προορισμός στη Μέση Ανατολή, μετά τα Ιεροσόλυμα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Το λιβανέζικο Calam στις 13/01/14, μεταδίδει ότι “οι τζιχαντιστές σύλησαν ως και αυτόν τον τάφο της Αγίας Θέκλας”.
Συγκεκριμένα, ο π. Makarios Gulwma, γραμματέας του Πατριαρχείου Αντιοχείας και πάσης  Ανατολής για τους καθολικούς μελκίτες δήλωσε στο ρωσικό RIA Novosti :
“Oι μαχητές της Αλ Νούσρα και του  ”ελεύθερου Sham” αφαίρεσαν τις καμπάνες των εκκλησιών της ιστορικής πόλης της Μααλούλα, πυρπόλησαν το τέμπλο του καθολικού της μονής καθώς κι αυτό του μοναστηριού του Αγίου Σεργίου και σύλισαν τον τάφο της Αγίας Θέκλας σκάβοντάς τον. 
Έκαψαν όλους τους σταυρούς και τους κατέστρεψαν”. 
Ο ίδιος μάρτυρας καταγγέλει ότι έκλεψαν το μπρούτζινο άγαλμα του ένθρονου Ιησού που κοσμούσε τη μονή και που είχε ανεγερθεί από το Ορθόδοξο Ίδρυμα του Απόστολου Παύλου της Συρίας.
Το άγαλμα το είχε φιλοτεχνήσει ο φημισμένος ρώσος γλύπτης  Alexandre Rukavhanikov. 
Ο π.Μακάριος μεταφέρει την αγανάκτηση προσφύγων από την μαρτυρική κωμόπολη: “Έκλεψαν τα πιο σημαντικά σύμβολά μας, μέχρι και τις καμπάνες που μας καλούσαν σε προσευχή . 
Άνδρες της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα έκαψαν τα σπίτια μας. 
Θέλουν να σβήσουν και το τελευταίο ίχνος του χριστιανισμού και ν’ ακυρώσουν την ύπαρξή του.  Αντάρτες της Τζαμπχάτ, του “ελεύθερου Sham” και της ταξιαρχίας ” Ελεύθερο  Kalamoon” δρουν σε αυτήν την περιοχή”.

Το ιερό της Αγίας Θέκλας προσκυνηματικός προορισμός πριν τον πόλεμο
Το ιερό της Αγίας Θέκλας προσκυνηματικός προορισμός πριν τον πόλεμο
Το περίτεχνο ορειχάλκινο άγαλμα του Ένθρονου Ιησού από την Μονή της Αγίας Θέκλας
Το περίτεχνο ορειχάλκινο άγαλμα του Ένθρονου Ιησού από την Μονή της Αγίας Θέκλας

 Σε ενδιαφέρουν επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου