Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ...

Ειδικότερα, διπλή βομβιστική επίθεση στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας στοίχισε τη ζωή σε 46 ανθρώπους.

Πηγές που επικαλούνται το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί στις συνολικά τρεις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ το Σάββατο ανέρχονται σε τουλάχιστον 85.


Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε περί τις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) χθες σε μια αγορά γεμάτη κόσμο στην περιοχή Ατζιλάρι-Γκομάρι, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης· μια δεύτερη ακολούθησε μερικά λεπτά αργότερα.
Η πόλη Μαϊντουγκούρι βρίσκεται η βάση των στρατιωτικών δυνάμεων που μάχονται την ισλαμική οργάνωση και το επίκεντρο του αντάρτικου της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στην διάρκεια του οποίου έχουν βρει το θάνατο εκατοντάδες άνθρωποι. 

Η οργάνωση αυτή επιδιώκει μεταξύ άλλων να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος στα εδάφη τριών πολιτειών της Νιγηρίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής.
Η επίθεση έγινε σε  μια κατάμεστη αγορά κοντά στο αεροδρόμιο και η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που κτήρια στην περιοχή ισοπεδώθηκαν.
Η δεύτερη βόμβα πυροδοτήθηκε την ώρα που πολίτες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες από την πρώτη έκρηξη.
Την ώρα των επιθέσεων  πολλοί άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι σε σημείο όπου προβαλλόταν αγώνας ποδοσφαίρου. Επίσης κοντά στο σημείο της έκρηξης, ήταν σε εξέλιξη μια τελετή γάμου.
Λίγη ώρα αργότερα ένοπλοι εισέβαλλαν στο χωριό Μάινοκ, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Μαϊντουγκούρι και το κατέστρεψαν ολοσχερώς.
Το πρωί της Κυριακής όπως μεταδίδει το BBC, έπειτα και από την τελευταία επίθεση μπροστά από  το τζαμί της περιοχής βρισκόντουσαν πτώματα στοιβαγμένα, ενώ τα κτήρια του χωριού που είχαν παραδοθεί στις φλόγες ακόμη κάπνιζαν.

Σύμφωνα με έναν εθελοντή του Ερυθρού Σταυρού, στην πλειονότητά τους οι νεκροί από την επίθεση στη Μαϊντουγκούρι «ήταν παιδιά», ενώ «περίπου 60 άνθρωποι ακόμη τραυματίστηκαν».
Τουλάχιστον 20 κατοικίες και καταστήματα υπέστησαν μερική ή ολική καταστροφή από τις εκρήξεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί σε δύο παλιά εγκαταλελειμμένα φορτηγά στην αγορά.


Μια τρίτη επίθεση η οποία επίσης αποδίδεται από τις αρχές στη Μπόκο Χαράμ, στην κοινότητα Μάινοκ, περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μαϊντουγκούρι, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.


 
Την επίθεση διέπραξαν ένοπλοι, οι οποίοι έφθασαν στη Μάινοκ με τετρακίνητα οχήματα «γύρω στις 19:00 κι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με εκτοξευτές οπλοβομβίδων, με αυτόματα τουφέκια AK-47 και χρησιμοποιώντας διάφορα εκρηκτικά», σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα. «Σκότωσαν 39 ανθρώπους, οι οποίοι κηδεύτηκαν το πρωί. Κατέστρεψαν όλη την κοινότητα», είπε ο ίδιος.

Πυροβολούσαν αδιακρίτως, γυναίκες,  παιδιά, άντρες και στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στα σπίτια, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

 Οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν ήδη επιτεθεί στη Μάινοκ τον Ιούλιο του 2013, σκοτώνοντας 25 ανθρώπους.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μόλις την Πέμπτη βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Νιγηρία, καταδίκασε σήμερα «με τον εντονότερο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις» στη χώρα αυτή σε ανακοίνωσή του.

Την Δευτέρα, άγνωστοι που οι αρχές θεωρούν ότι ήταν μέλη της Μπόκο Χαράμ είχαν επιτεθεί στους κοιτώνες ενός σχολείου στη Μπούνι Γιάντι, στην πολιτεία Γιόμπε, σφαγιάζοντας 43 ανθρώπους.
Μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν τουλάχιστον 90 ανθρώπους τον Φεβρουάριο σε μια επίθεση στην πολιτεία Μπόρνο, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μαϊντουγκούρι.


Από το 2009 ο απολογισμός των ενεργειών της Μπόκο Χαράμ και των επιχειρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού εναντίον της ξεπερνά τους 1500 νεκρούς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου