Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Ρωσία: Απαγορεύονται οι βρισιές σε ταινίες και ΜΜΕ – Επιχείρηση «πνεύμα και ηθική» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.


Aπαγορεύονται οι βωμολοχίες στα ΜΜΕ, στις ταινίες και στο θέατρο.
Τουλάχιστον στα ρωσικά… Ενας νέος νόμος που υπέγραψε χθες ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαγορεύει το βρίσιμο στο δημόσιο λόγο και τιμωρεί τους παραβάτες με πρόστιμα.
Από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος, αν σε κάποια τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή οι καλεσμένοι «ξεφύγουν» και αρχίσουν να βρίζονται άσχημα ή αν ακουστούν βωμολοχίες σε ταινία στο σινεμά, θεατρικό έργο ή σε σίριαλ, θα πέφτει πέλεκυς. Τα πρόστιμα θα φτάνουν έως και τα 50.000 ρούβλια (1.400 δολάρια) για τις αρμόδιες εταιρίες και τα 2.500 ρούβλια (70 δολάρια) για τους απλούς πολίτες. Επίσης, τα βιβλία που είναι γραμμένα σε «βρώμικη» γλώσσα θα πρέπει στο εξής να φέρουν ειδική ταινία στο εξώφυλλο που θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για το περιεχόμενο.
Ο νόμος πάντως, αφήνει κάποια κενά: τι προβλέπεται για τις εισαγόμενες ταινίες και σειρές; Τι ακριβώς ορίζεται ως βρισιά; Η απαγόρευση θα αγγίξει και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook και το twitter; Πάνω σε αυτά τα ζητήματα ερίζει μια επιτροπή ειδικών, χωρίς να έχει καταλήξει ακόμα. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι βασικό στέλεχος της επιτροπής «λογοκρισίας» κι ένας από τους εμπνευστές του νόμου είναι ο Ρώσος σκηνοθέτης και βουλευτής Στανισλάβ Γκοβορούχιν. Ο Γκοβορούχιν ήταν από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της σοβιετικής περιόδου και σήμερα ανήκει στον ευρύτερο κύκλο υποστηρικτών του Πούτιν.
Σύμφωνα, πάντως, με αρκετούς εγχώριους και ξένους σχολιαστές, ο νόμος αυτός παραπέμπει αναπόφευκτα στα κυρίαρχα συντηρητικά ήθη επί ΕΣΣΔ, μια εποχή όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα προέτρεπε τους καλλιτέχνες και τους συγγραφείς να αποφεύγουν τις «παρακμιακές» δυτικές συνήθειες και να παραμένουν πιστοί στις παραδοσιακές αξίες.

http://on-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου