Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Έρευνα: Αυξανόμενη απήχηση στους Ευρωπαίους νέους έχουν εθνικιστικά – αντιμεταναστευτικά κινήματα


Γράφει ο Αγγελιοφόρος: Όλο και μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των Ευρωπαίων, και ειδικότερα των νέων, έχουν οι θέσεις ακροδεξιών κομμάτων στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το βρετανικό ινστιτούτο Demos. Όπως προκύπτει, καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση ακροδεξιών ιδεολογιών παίζει η άνοδος του ισλαμισμού.
Η μελέτη βασίζεται στις απαντήσεις που έδωσαν στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σχεδόν 11.000 συμπαθούντες 14 εξτρεμιστικών οργανώσεων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι για την έρευνα ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 450.000 οπαδούς ακροδεξιών κομμάτων χωρών της Ευρώπης, τα δυο τρίτα των οποίων ήταν άτομα κάτω των 30 ετών.
Όπως προκύπτει, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νεαρών, κυρίως, Ευρωπαίων, στρέφεται –αν όχι ασπάζεται– προς ακροδεξιές ιδέες. Σε αυτή την «στροφή» συντελεί καθοριστικά η άνοδος του ισλαμισμού, η οποία εκλαμβάνεται ως απειλή και «ενώνει» όλο και πιο πολλούς νέους. Οι ίδιοι καταγγέλλουν επίσης τα αποτελέσματα της παγκοσμιοποίησης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «καταστρέφει τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Σύμφωνα με το Demos, οι νέοι έχουν χάσει πλέον την πίστη στην κυβέρνησή τους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το δικαστικό σύστημα. «Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τα μάτια στραμμένα στην κατάσταση της οικονομίας τους, μια άλλη κρίση εμπιστοσύνης δημιουργείται. Σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι αισθάνονται εγκαταλειμμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα και τους εκπροσώπους τους και δείχνουν συμπάθεια για τους λαϊκιστικούς σχηματισμούς», προειδοποιεί ο συγγραφέας της έκθεσης Τζέιμι Μπάρτελετ.
Ο ίδιος προσθέτει ότι για τα άτομα που έχουν στραφεί στην ακροδεξιά, τα κύρια πολιτικά κόμματα έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και είναι ανίκανα να δώσουν απαντήσεις για τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. «Πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες τους. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί υπεύθυνοι πρέπει να κουνηθούν, να ακούσουν και να απαντήσουν», σημειώνει ο Μπάρτλετ.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή (4/11) χιλιάδες Ρώσοι εθνικιστές πραγματοποίησαν πορεία στην Μόσχα, φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών, ορισμένοι από αυτούς χαιρετώντας με ναζιστικό τρόπο, κατά την διάρκεια της ετήσιας διαδήλωσης που ονομάζεται ‘Take Back Russia’, να πάρουμε πίσω τη Ρωσία.
Με σημαίες της ρωσικής αυτοκρατορίας, τον ορθόδοξο σταυρό καθώς και ιερείς που έψαλαν ύμνους, περίπου 7.000 άτομα παρήλασαν στο νοτιο- ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας.
"Η βασική ιδέα είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ρωσικού λαού, των ανθρώπων που έχουν ρίζες εδώ. Η χώρας μας πεθαίνει και πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας" δήλωσε ένας από τους διοργανωτές της πορείας, ο Ντμίτρι Ντιομούσκιν.
Η δυσαρέσκεια αυξάνεται για τους μετανάστες από τον Καύκασο και τα χρήματα που το Κρεμλίνο στέλνει στους ταραγμένες περιοχές.
Φωνάζοντας «η Ρωσία για τους Ρώσους» και «σήμερα μετανάστες, αύριο κατακτητές», περίπου 5.000 διαδηλωτές, κυρίως νέοι άνδρες, βάδισαν μέσα από μια εργατική συνοικία στα προάστια της πρωτεύουσας.
Η αστυνομία ήταν εκεί όλη την ώρα, κατά μήκος του δρόμου, του οποίου είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία.
Σχόλια δημιούργησε η συμμετοχή στην πορεία του Aleksei Navalny, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένα από τα λαμπρότερα ανερχόμενα αστέρια της ρωσικής αντιπολίτευσης. Οι δεσμοί του με τους εθνικιστές προκαλούν τώρα ερωτήματα σε πολλούς φιλελεύθερους που αναρωτιούνται εάν η σύνδεση μαζί τους θα μπορούσε να είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα.
Ο Navalny, που είναι δικηγόρος ο οποίος έκανε το όνομά του γνωστό πολεμώντας τη διαφθορά στις υψηλές θέσεις μέσα από το blog του, σχεδίαζε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο ετήσιο συλλαλητήριο.
Οι υποστηρικτές του λένε ότι η συμμετοχή του Navalny σε τέτοια γεγονότα είναι μέρος της προσπάθειας για διεύρυνση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης να συμπεριλάβει πατριωτικά στοιχεία και να προσλάβει δεξιά υποστήριξη για την εκστρατεία του να πείσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν από την ψηφοφορία για την αρχηγία του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας (του Πούτιν) στις εκλογές του επόμενου μήνα.
Οι Κομμουνιστές έλαβαν πρόσκληση να συμμετέχουν στην εκδήλωση, αλλά αρνήθηκαν, καθώς πιστεύουν ότι οι λύσεις στα προβλήματα της χώρας που προέβαλαν οι διοργανωτές της ετήσιας πορείας είναι «επιβλαβή» για τη Ρωσία και θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσει σε διάλυση της.
"Όσον αφορά την πρόσκληση για την εκδήλωση, θεωρούμε ότι είναι ένα καλό σημάδι που αποδεικνύει ότι η κύρια θέση του KPRF (το Κομμουνιστικό Κόμμα της RF) που αφορά το ρωσικό λαό, το ρωσικό πολιτισμό, τη ρωσική γλώσσα, έχει ακουστεί και έχει σημειωθεί," δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιβάν Μέλνικοφ, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων Rosbalt.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου