Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Μελέτη από την Αργεντινή: τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ασχολούνται με τη συμπεριφορά των παιδιών μόνο όταν έχει σχέση με τη βία



Πολλά έχουν ειπωθεί για τη βία στην τηλεόραση και την ισχυρή επιρροή που έχει στην ανάπτυξη συστημάτων αξίας και τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Αλλά αυτή τη φορά ακαδημαϊκοί εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες των media συναντήθηκαν στο Μπουένος Άιρες για να συζητήσουν σχετικά με το πώς τα παιδιά και οι έφηβοι στην Αργεντινήτα ανατανακλούνται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Το Πανεπιστήμιο Austral και η οργάνωση Social Journalism (κοινωνική δημοσιογραφία) εργάστηκαν από κοινού για τρεις μήνες και κατέληξαν σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα: Υπάρχουν 15 εκατομμύρια ανήλικοι που ζουν στην Αργεντινή και η πραγματικότητά τους αποτυπώνεται στους τίτλους ειδήσεων μόνο όταν υπάρχουν περιστατικά βίας.
Ένας από τους συντάκτες της έρευνας, η Gabriela Fabbro, εξηγεί πώς τα παιδιά χαρακτηρίζονται και στιγματίζονται από τα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά προγράμματα.
Σύμφωνα με την έρευνα “Childhood and News” ("Παιδική Ηλικία και Νέα") τα θέματα που έχουν να κάνουν με την παιδική και εφηβική ηλικία-όπως η παιδική εργασία, ο υποσιτισμός ή η φτώχεια κατέχουν μόνο το 12,4% των ειδήσεων των τηλεοπτικών δελτίων.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δραστικά αλλάζουν όταν ανήλικα διαπράττουν εγκλήματα, γίνονται θύματα παραβιάσεων ή να λαμβάνουν μέρος σε οδομαχίες. Αυτά τα βίαια επεισόδια αντιπροσωπεύουν το 43,2% από τις ιστορίες που εισάγονται από παρουσιαστές ειδήσεων σε καθημερινή βάση.
Η ψυχολόγος Liliana Hendel θεωρεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται σοβαρά από τον τρόπο που η ζωή τους και οι προσωπικές περιστάσεις εκτίθενται στην τηλεόραση.
Οι ειδικοί, ωστόσο, θεωρούν ότι αυτές οι πραγματικότητες πρέπει να καλύπτονται από δημοσιογράφους τηλεοπτικών καναλιών και παραγωγούς. Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα αποφασίσουν να τις καλύψουν.
Η μελέτη τονίζει επίσης ότι το 92% των ειδήσεων δεν αναφέρουν στατιστικές και το 90% εξ αυτών δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την παιδική ηλικία και την νομοθεσία για την εφηβεία.
Σύνδεσμος
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι τα πορίσματα της έκθεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να προωθηθεί η πραγματική τήρηση των δικαιωμάτων του παιδιού στην τηλεόραση, με τη μεγαλύτερη επιρροή από όλα τα κανάλια διανομής των μέσων ενημέρωσης.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου