Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πούτιν και Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας κατά Παγκοσμιοποίησης (Ομιλία Πούτιν) 4' min


  

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τάχθηκε ανέκαθεν με το μέρος του λαού μας, σε όλες τις ιστορικές φάσεις του έθνους, μοιραζόμενη μαζί του όλες τις χαρές και τις λύπες του, στηρίζοντας και εμπνέοντάς τον, αλλά και επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του ηθικού ιστού της δημόσιας ζωής μας και μάλιστα της Πολιτείας μας στο σύνολό της. 


Ο πατριωτισμός, η πίστη και η δύναμη του πνεύματος ήταν πάντα το θεμέλιο κάθε νίκης και κάθε επιτεύγματος της Ρωσίας. Αυτά τα εγγενή εθνικά γνωρίσματα του χαρακτήρα μας βοήθησαν τον λαό μας να ξεπεράσει τις οδυνηρές συνέπειες της ταραχώδους εποχής των γεγονότων του 1612, να κερδίσει τη νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1812, του οποίου η έκβαση αποτέλεσε έναν θρίαμβο για τον λαό μας, όπως ήταν επίσης και η έκβαση του άλλου Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, του 1941-1945. 


Αύριο, πρόκειται να γιορτάσουμε την 70η επέτειο της Μάχης του Στάλινγκραντ. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου του 1941-1945 ο λαός και ο στρατός μας άντλησαν έμπνευση από τις ίδιες εκείνες πραγματικές αξίες που μας βοηθούσαν ανέκαθεν και μας οδηγούσαν στη νίκη. 


Και ήταν ακριβώς εκείνη η δύναμη, η δύναμη της αληθινής ιστορίας της Ρωσίας, της Ρωσίας του Μίνιν και του Ποζάρκσι, του Ντμίτρι Ντονσκόι και του Αλέξανδρου Νιέφσκι, του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ και του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, που νίκησε τον ναζισμό και έσωσε τον κόσμο. 


Οφείλουμε, ωστόσο, να θυμόμαστε και άλλες σελίδες της ιστορίας μας, όπως είναι τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τα δραματικά γεγονότα των αρχών του εικοστού αιώνα. Διότι κυρίως λόγω της διάβρωσης των πνευματικών και εθνικών αξιών μας και λόγω της κυριολεκτικής δίωξης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων παραδοσιακών θρησκειών μας, οδηγήθηκε η κάποτε ενιαία χώρα μας στην καταστροφική πορεία των επαναστάσεων, των ταραχών, των αδελφοκτόνων συγκρούσεων και του πολέμου. 


Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την πολύπλευρη και θετική συνεργασία μας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Εκκλησία, καθώς η ίδια αναδημιουργείται. Θα εργαστούμε μαζί για να εδραιώσουμε την αρμονία στην κοινωνία μας και να ενισχύσουμε τα ηθικά θεμέλια της χώρας μας. 


Οι παραδοσιακές αξίες, το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών, αλλά και η αξιοπρέπεια, όλα αυτά θα πρέπει να προστατεύονται τόσο από την δύναμη της κοινής γνώμης όσο και από την εφαρμογή του νόμου. 


Υπάρχει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια κοινή, στενή συνεργασία μεταξύ των κρατικών αρχών και όλων των παραδοσιακών θρησκειών, η οποία θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και την αμοιβαία κατανόηση. Είμαστε ένα κοσμικό κράτος, φυσικά, και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια συγχώνευση του πολιτικού βίου με τον εκκλησιαστικό, αλλά την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποτρέψουμε την επικράτηση της χυδαίας και πρωτόγονης ερμηνείας που κάποιοι άλλοι προσδίδουν στην έννοια του «κοσμικού». 


Τόσο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όσο και άλλες παραδοσιακές θρησκείες της χώρας μας θα πρέπει να εξαντλούν όλες τις δυνατότητες που διαθέτουν, ώστε να προσφέρουν ολοκληρωμένες και ουσιαστικές υπηρεσίες σε σημαντικούς τομείς, όπως η υποστήριξη των οικογενειών και των μητέρων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των παιδιών, την διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την επίλυση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε, αλλά και την ενίσχυση του πατριωτικού φρονήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. 


Μόνο έτσι θα ανταποκριθούν στην επιτακτική ανάγκη των πολιτών για ηθική υποστήριξη και πνευματική καθοδήγηση. 


Θεωρώ καθήκον μου να τονίσω ότι οι προσπάθειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να επιδιώξει εποικοδομητικό διάλογο στα πλαίσια του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Ρωσίας ήδη έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα. 


Και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, για τη χώρα μας, η αρμονία μεταξύ εθνοτήτων και μεταξύ θρησκειών αποτελεί ζήτημα ύψιστης ιστορικής σημασίας. 


Σήμερα, τόσο στη Ρωσία όσο και στις χώρες όπου το Πατριαρχείο Μόσχας έχει μια ενεργή παρουσία, μεταξύ της Ομογένειάς μας σε διάφορες ηπείρους του κόσμου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτελεί μια πολύ σημαντική αποστολή. Φέρνει τις χώρες και τους λαούς πιο κοντά και τόσο με σοφές νουθεσίες όσο και έμπρακτα, συντελεί στην δημιουργία μιας πιο εποικοδομητικής αλληλοκατανόησης μεταξύ τους. Μας βοηθά να διατηρήσουμε τους δεσμούς που μας έχουν κρατήσει ενωμένους εδώ και αιώνες, ενώ παράλληλα δημιουργεί δεσμούς μεταξύ των εκατομμύριων πολιτών οι οποίοι απαρτίζουν τον Ρωσικό Κόσμο σήμερα. 


Θα ήθελα ειλικρινά να πω ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου προς τα μέλη του κλήρου από τις επισκοπές της Ομογένειας, τις αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες εκκλησίες, και ειδικά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλλοδαπής, η ένωση με την οποία αποκαταστάθηκε εδώ και μια πενταετία και είχε μια πραγματικά παραγωγική επίδραση στην πνευματική ζωή του λαού μας. 


Γνωρίζουμε ότι, όπου και αν διαμένετε, με το μυαλό και την καρδιά σας βρίσκεστε πάντα στη Ρωσία. Εκτελείτε την εξαιρετικής σημασίας αποστολή σας, βοηθώντας τους συμπατριώτες μας να αισθάνονται άρρηκτα δεμένοι με την Πατρίδα τους, και συνεργάζεστε στενά μαζί τους για την αναβίωση, την πρόοδο και την ανάπτυξή της. 


Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχηθώ στην Σύνοδο των Επισκόπων και όλους εσάς ένα παραγωγικό έργο και ό, τι καλύτερο για όλους. 


Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου