Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ανάλυση λίγο πρίν ανακοινώσει ο Ε. Βενιζέλος το τσουνάμι των νέων μέτρων. Η καταβολή της έκτης δόσης του δανείου θα γίνει κανονικά τονίζει σε σημερινό του άρθρο ο οικονομολόγος Σάββας Παπαδόπουλος


Σάββας Παπαδόπουλος



Και είναι- κατά την Παγκάλεια λογική του “μαζί τα φάγαμε”- σε μία δημοκρατία υπεύθυνοι όλοι οι πολίτες της από την στιγμή που ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν τα ίδια και τα ίδια πολιτικά “τζάκια”.

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων Οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και Τρόικας κλειδώνουν και οι προϋπολογισμοί όχι μόνο του 2012 αλλά και του 2013 και 2014 όσο είναι δηλαδή και το μεσοπρόθεσμο που με μεγάλη συστράτευση ψήφισε το μεγάλο σοσιαλιστικό μας κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, με την πατριωτική συμβολή και της κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου (sic).

Το συμμάζεμα θα είναι της μορφής 1/3 από αύξηση εσόδων δια της γνωστής μεθόδου ,της φορολόγησης δηλαδή , μισθωτών και συνταξιούχων και όσων λοιπών για κακή τους τύχη θεώρησαν σωστό να υποβάλλουν τίμια την φορολογική τους δήλωση, τα 2/3 δε ,θα προέρχονται από μειώσεις δαπανών του δημοσίου.

Συμφωνεί λοιπόν το οικονομικό επιτελείο της χώρας με τις τροικάνικες “παραινέσεις” στην δραματική μείωση των κονδυλίων για παιδεία, υγεία, αμυντικές δαπάνες ,δημόσιες επενδύσεις, κλπ από την μία και προχωρά προφανώς από την άλλη στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο , στην μείωση των επικουρικών συντάξεων (πού ήδη έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές), στο κόψιμο των επιδομάτων, στο κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, στην επέκταση του θεσμού της εφεδρείας από τον ευρύτερο και στο στενό δημόσιο τομέα. κλπ.

Εδώ θα σταθώ για λίγο και θα πάρω θέση και θα πω ότι επιτέλους κάποτε αυτό το άδικο κομματικοποιημένο πανηγύρι που μας επέβαλε η γενιά του πολυτεχνείου δια της “αλλαγής” με την είσοδο ,παραμονή και συνταξιοδότηση χιλιάδων κηφήνων του κομματικού κατεστημένου (η αναποτελεσματικότητα των οποίων - λόγω της πνευματικής τους ανεπάρκειας - είναι και η βασική αιτία της διαφθοράς που μαστίζει την δημόσια διοίκηση της χώρας ) πρέπει να τελειώσει.

Και είναι ξεκάθαρο ότι αναφέρομαι σε συγκεκριμένη κάστα Δημοσίων υπαλλήλων που ούτε ΕΔΕ ούτε “πόθεν έσχες” κατάφερε ποτέ να τους αγγίξει. Πολύ, μα πάρα πολύ φοβάμαι ότι η ίδια κάστα θα επιβιώσει και από τον θεσμό της εφεδρείας.

Οι περικοπές των μισθών του Δημοσίου και οι αυξήσεις των εισφορών δεν τους αγγίζουν δεδομένου ότι αυτοί τα φάγανε και έχουν και για να φάνε και τα εγγόνια τους..

Και πάλι όμως κοιτάζοντας τα νούμερα , προσθέτοντας τις συνολικές δαπάνες του Ελληνικού δημοσίου με όλες τις “ανωμαλίες” τους μαζί με όλες τις ανεπάρκειες της φοροεισπρακτικής του δεινότητας συμπεράνω με έκπληξη ότι το σημερινό μας πρόβλημα δεν προέρχεται από εκεί .

Από τα τοκοχρεολύσια προέρχεται και από τον υψηλό δανεισμό που “πέτυχε” το ΠΑΣΟΚ του ΓΑ Παπανδρέου από την ημέρα που δημοσιοποίησε ο τότε Υπουργός Οικονομικών ότι τα Ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι παραποιημένα .

Σχεδόν δυο χρόνια μετά ακούσαμε και το καταπληκτικό ότι τα «Greek statistics» … παραποιήθηκαν για να εμφανιστούν παραποιημένα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου αποσκοπώντας σε μικροκομματικά οφέλη και ως εκ τούτου μου φαίνεται απίστευτο που συμπεραίνω ότι μάλλον λόγω μειωμένης οξυδέρκειας Πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών φτάσαμε να έχουμε τα spread από τις 150 μονάδες στις 2000 και άνω.

Οι τραπεζίτες πάντως σίγουρα δεν πάσχουν από σύνδρομα μειωμένης οξυδέρκειας, ούτε και οι φίλοι μας οι Γερμανοί που και αυτοί όπως και ολόκληρη η Ευρωζώνη δανείζονται .
Όμως αυτοί επειδή έχουν κατά τα φαινόμενα ισχυρή οικονομία δανείζονται με 1% (όσο δανειζόταν και η Ελλάδα στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας) για να μας δανείσουν με τη σειρά τους με 5 και πλέον % .
Και όχι μόνο, 
μας επιβάλουν αποκρατικοποιήσεις την εποχή των 850 μονάδων του Ελληνικού χρηματιστηρίου Αθηνών (για να αγοράσουν στην κατώτατη δυνατή τιμή τις μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (τα τελευταία προπύργια της λεγόμενης μεσαίας τάξης) ,
κλάδων δηλαδή της Ελληνικής οικονομίας που βρίσκονται ακόμα σε Ελληνικά χέρια, για να εισέλθουν οι κεντροευρωπαικών συμφερόντων εταιρείες και να αλώσουν και αυτό το κομμάτι της οικονομικής ζωής του τόπου.
Το real estate έχει ήδη προχωρήσει στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης με νομοσχέδιο ,και σύντομα θα έρθουν λοιπόν να επενδύσουν στον τουρισμό και στην ενέργεια.

Το Ελληνικό πρόβλημα είναι απλά το κερασάκι της τούρτας ,το δέντρο στο δάσος ,τα 300δις ευρώ Ελληνικό χρέος μπροστά στο χρέος της Ιταλίας Ισπανίας Πορτογαλίας και Ιρλανδίας που υπολογίζεται σε περίπου 2,8 με 3 τρίς μοιάζει λίγο και αν δούμε και το συνολικό μέγεθος χρέους της Ευρωζώνης ,
τότε σίγουρα τα 300 δις είναι πολύ μικρό νούμερο και αν πάλι δούμε το συνολικό χρέος όλου του κόσμου (κάτι που δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να μάθω ακόμη) 
θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για ένα ασήμαντο ποσό το οποίο όμως λειτουργεί ως καρφίτσα σε μια τεράστια φούσκα που ονομάζεται παγκόσμια οικονομία.
Και η φούσκα αυτή δεν πρέπει να σπάσει.

Η καταβολή της έκτης δόσης του δανείου θα γίνει κανονικά.

http://www.aegeantimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου