Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στη Κύπρο ο Σιμόν Πέρες για αναχαίτιση της τουρκικής απειλής Οι τουρκικές απειλές κλιμακώνονται σε βάρος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του Ισραήλ

Περιγραφή

Μίνα Αρναούτη 
Διήμερη επίσκεψη στη Κύπρο του πρόεδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, συνοδεία Ισραηλινών επιχειρηματιών θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές απειλές σε βάρος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του Ισραήλ.
Η επίσκεψη είχε αναβληθεί λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. 
Εκτός από το φυσικό αέριο και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητηθεί και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς επίσης ο συντονισμός του τριγώνου Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη παρατήρησε πως <<ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μια τρέλα με το Ισραήλ >>
Στην ερώτηση αν η Αγκυρα εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής απάντησε «όχι ακόμη», 
καθώς ανέφερε ότι τέτοιου είδους ενέργειες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.
Τόνισε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. 
Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Αγκυρα, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα ή αύριο. 
Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, 
δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισήμανε επίσης ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα περιπολούν στις ζώνες αυτές.

Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πιθανολογεί πως είναι δυνατόν να ανοιχτεί ο δρόμος σ` έναν θερμό πόλεμο, αφού χαρακτήρισε παράλογες τις ενέργειες τον Ελληνοκυπρίων για το θέμα του φυσικού αέριου.

Αντιδρά και ο Λίβανος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στις κυπριακές έρευνες ο οποίος αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. 
Ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ ζητάει από την κυπριακή κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε για συμφωνία με το Ισραήλ.

Η κυπριακή εφημερίδα γράφει πως το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά αργά, αλλά σταθερά, προς το κοίτασμα πετρελαίου που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο 12. 
Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας σε σ΄θντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα με τη διαδικασία εμβάθυνσης της διάτρησης, κατεβαίνουν και σωλήνες προστασίας της τρύπας.
Το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης έχει στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης.
Τη φλόγα της καύσης περιμένουν με ανυπομονησία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα.
Υπάρχουν τρία διαδοχικά σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου αλλά δεν προβλέπεται να επεκταθούν σε κατώτερα στρώματα προφανώς έχουν στόχο τα κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από αυτά του φυσικού αερίου. Αυτά θα γίνουν από την Νoble Εnergy πρώτα στο Λεβιάθαν και μετά στο κυπριακό οικόπεδο, καθώς η γεωλογική διαμόρφωση είναι πανομοιότυπη.
Εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστεί περίπου το 40% του χρόνου σε κάθε στάδιο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 250.000 ευρώ ημερησίως για την Νoble.
Το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς το κοίτασμα «Σάρα και Μάρα» σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές του Ισραήλ , η πλατφόρμα προβλέπεται να μείνει στο οικόπεδο 12 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του <<Φιλελεύθερου>>.

http://www.aegeantimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου