Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η αμαρτωλή διαδρομή της σοκολάτας


Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι η σοκολάτα που όλοι απολαμβάνουμε, προέρχεται από τα χέρια παιδιών που εργάζονται ως σκλάβοι, αποτελεί όμως μια θλιβερή πραγματικότητα.

 Στην Ακτή Ελεφαντοστού και στις άλλες χώρες που παράγουν κακάο, περίπου 100.000 παιδιά, παρά τη θέλησή τους, δουλεύουν στα χωράφια, για να προσφέρονται σοκολατένιες λιχουδιές στη Δύση, γράφει το CNN.

Το 70-75% των κόκκων κακάο προέρχονται από χώρες της δυτικής Αφρικής, με την Ακτή Ελεφαντοστού ανάμεσά τους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα για το Κακάο (World Cocoa Foundation) και τη Διεθνή Αρχή για το Κακάο (International Cocoa Initiative).

Παρά το γεγονός ότι ισχύει το Πρωτόκολλο για το Κακάο, το οποίο υπεγράφη το 2001, περίπου 100.000 παιδιά εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Το Πρωτόκολλο του Κακάο, το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία δύο αμερικανών νομοθετών, του Έλιοτ Έιντζελ και του Τομ Χάρκιν, υποχρέωνε τις εταιρείες να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα τους δεν ήταν αποτέλεσμα παιδικής εργασίας. Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα των διατάξεών του είναι αμφιλεγόμενα. Για παράδειγμα, στην Ακτή Ελεφαντοστού, οι εξαγωγείς και παρασκευαστές σοκολάτας τόνιζαν ότι ο εμφύλιος πόλεμος από το 2002 έως το 2004 δυσκόλευε τις προσπάθειες για καταπολέμηση της παιδικής εργασίας.

Η Διεθνής Αρχή για το Κακάο (ICI) δημιουργήθηκε ώστε να φέρει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της «βιομηχανίας» αυτής στο ίδιο τραπέζι, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας που εμφανίζεται στην αλυσίδα εφοδιασμού.

H ICI, σε δήλωσή της ανέφερε ότι πέντε από τις έξι δεσμέυσεις του πρωτοκόλλου έχουν τηρηθεί, με τις κυβερνήσεις των χωρών που παράγουν κακάο και όλους τους διεθνείς φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, να εργάζονται και για το έκτο σημείο, τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων που απασχολούνται στην παραγωγή κακάο. «Σημαντικά κεφάλαια δαπανώνται για τις δραστηριότητες αυτές» κατέληξε η δήλωση της Αρχής.


Για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο η σοκολάτα είναι γλυκιά, για πολλούς άλλους όμως αφήνει πικρή γεύση....


24wro.blogspot.com


Η αμαρτωλή διαδρομή της σοκολάτας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου