Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Χρησιμοποίησε τις Βάσεις για τεκμηρίωση της κατοχής!


Της Μικαέλλας Λοίζου
Μ’ έναν σμπάρο πολλά τριγώνια για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.Αντίστοιχη με τη βρετανική παρουσία στην Κύπρο είναι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, άφησε να νοηθεί ο Βενιαμίν Νετανιάχου από το βήμα του ΟΗΕ.

Η ΚΥΠΡΟΣ
Xρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγήν
Για άλλη μια φορά η Κύπρος δίνεται ως παράδειγμα αιτιολόγησης της παράνομης παρουσίας ξένων στρατευμάτων, λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων, οι οποίες, με βάση το σύγχρονο διεθνές δίκαιο, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην Κύπρο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συνέκρινε, από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο με την κατοχή της Δυτικής Όχθης, με στόχο να υπερασπιστεί τη θέση του υπέρ της συνέχισης της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας του σε στρατηγικά σημεία της περιοχής, ακόμη κι αν υπάρξει ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η αναφορά
Ο Νετανιάχου δήλωσε τα εξής: «Για να προστατεύσει τον εαυτό του, το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία σε σημαντικές, στρατηγικές περιοχές στη Δυτική Όχθη. Το εξήγησα αυτό στον πρόεδρο Αμπάς. Μου απάντησε ότι αν η Παλαιστίνη γινόταν ανεξάρτητο κράτος, δεν θα αποδεχόταν ποτέ έναν τέτοιο διακανονισμό. Γιατί όχι; Η Αμερική διατηρούσε στρατό στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Νότιο Κορέα για περισσότερο από μισό αιώνα. Η Βρετανία έχει εναέριο χώρο στην Κύπρο ή μάλλον αεροπορική βάση στην Κύπρο και η Γαλλία έχει δυνάμεις σε τρία ανεξάρτητα, αφρικανικά κράτη. Κανένα από αυτά δεν ισχυρίζεται ότι δεν είναι κυρίαρχο».

Παρόμοιο φαινόμενο…
Ο Βενιαμίν Νετανιάχου χρησιμοποίησε το παράδειγμα των Βάσεων για να τεκμηριώσει την ανάγκη παραμονής του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια φαινόμενα υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, όπου οι Βρετανοί έχουν εναέριο χώρο ή μάλλον αεροπορική στρατιωτική βάση και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θεωρεί ότι δεν είναι κυρίαρχη, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη και σημαντική χώρα όπως η Βρετανία για να αφαιρέσει το εν λόγω επιχείρημα από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

«Συνεπώς, για άλλη μια φορά η Κυπριακή Δημοκρατία γίνεται παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού χρησιμοποιείται για να αιτιολογηθεί παράνομη κατοχή εδαφών, διά της επίκλησης του γεγονότος ότι αποδέχθηκε και αποδέχεται την παρουσία των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και ελέγχου μέρους του εναέριου χώρου της».

Γιατί όχι η τουρκική;
Προφανώς, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ απέφυγε να αναφερθεί στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο και επέλεξε το παράδειγμα των Βάσεων για δύο λόγους. Πρώτον, για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά, στις σχέσεις του με την Τουρκία, στην οποία, στην αρχή της ομιλίας του, έτεινε χείρα φιλίας. Δεύτερον, ήθελε να ενοχλήσει τους Βρετανούς, οι οποίοι, στους διαδρόμους της έδρας των ΗΕ τις προηγούμενες ημέρες, άφηναν να νοηθεί ή έστελναν το μήνυμα πως θα ήταν έτοιμοι να στηρίξουν το παλαιστινιακό αίτημα για άμεση ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μέσω των ΗΕ.

infognomonpolitics.blogspot
http://eleftheriskepsii.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου