Το σχέδιο δράσης για την παράδοση των συριακών χημικών όπλων υπό διεθνή έλεγχο και την περαιτέρω καταστροφή τους συντονίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι στις 14 Σεπτεμβρίου. Όπως προκύπτει από τις συμφωνίες τους, σε περίπτωση καταστροφής από τη Δαμασκό όλων των χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014, η Δύση θα αρνηθεί τη χρήση βίας κατά της Συρίας. Η Δαμασκός συμφώνησε με την πρόταση αυτή και έχει ήδη καταθέσει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) τα στοιχεία για τα οπλοστάσιά της.
Προβλεπόταν επίσης ότι το σχέδιο ανάληψης του ελέγχου στα συριακά χημικά όπλα και στην καταστροφή τους, θα παρουσιαστεί από τον OPCW τις προσεχείς ήδη ημέρες. Αλλά η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι χωρίς την έγκριση του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία, στο πλαίσιο του 7 κεφαλαίου του Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει τη δυνατότητα ένοπλξς επιχείρησης, οι εργασίες των εμπειρογνωμόνων σχετικά με το χημικό αφοπλισμό θα περιοριστούν.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του που προβλήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση την Κυριακή, χαρακτήρισε χωρίς υπεκφυγιές τη δήλωση των ΗΠΑ ως εκβιασμό. Η Ουάσινγκτον απαιτεί να επιτραπεί εκ των προτέρων ο βομβαρδισμός της Συρίας, έτσι ώστε σε περίπτωση υποχώρησης της Δαμασκού από τις δεσμεύσεις της, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν χωρίς επιπρόσθετη προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό δείχνει ότι στόχος των ΗΠΑ - δεν είναι η ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, αλλά να προσπαθήσουν με πλάγιο τρόπο να πάρουν άδεια για ένοπλο χτύπημα. Εννοείται ότι η Μόσχα δεν μπορεί να εγγηθεί ότι η Δαμασκός θα εκπληρώσει πλήρως το σχέδιο καταστροφής των χημικών της όπλων. Παρόλα αυτά επιμένει ότι για τις κυρώσεις μπορεί να γίνει λόγος μόνο σε περίπτωση πραγματικής παραβίασής τους,- τόνισε η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής του ρωσικού Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών Γιελένα Σπουπόνινα.
- Δυστυχώς, στη θέση των ΗΠΑ υπάρχουν σήμερα πολλά διφορούμενα σημεία – πότε σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν τη Συρία και πότε αναβάλλουν αυτά τα σχέδια τους, αλλά δεν τα καταργούν. Μα, επειδή έχουμε συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει ένοπλη λύση αυτού του προβλήματος και ότι υπάρχει πολιτική απόφαση, συνεπώς χρειάζεται να δράσουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η ρωσική πλευρά κάνει το παν ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να αρχίσουν να υλοποιούνται.
Η Μόσχα π.χ., είναι έτοιμη να στείλει στη Συρία αξιωματικούς του ρωσικού στρατού και εκπροσώπους της στρατιωτικής-αστυνομίας για την εφαρμογή του διεθνούς σχεδίου καταστροφής των συριακών χημικών όπλων. Τώρα, που το σχέδιο δεν είναι ακόμη έτοιμο, οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εναρμόνιση των λεπτομερειών του και όχι στις προσπάθειες στέρησης από την περιοχή της ευκαιρίας να ζει ειρηνικά.

 * Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.