Αυτό δεν έχει τίποτα το κοινό με την επίλυση της συριακής κρίσης και την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου στη Συρία, σημείωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, ο οποίος είναι συνήθως συγκρατημένος και ακριβολόγος, για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τόσο έντονες εκφράσεις αναφορικά με τις θέσεις των δυτικών εταίρων της Μόσχας. Τις έκανε κατά τη διάρκεια πανεθνικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. Η δήλωση του Λαβρόφ αναδεικνύει την ένταση που έχουν οι διαφωνίες για τη διευθέτηση του συριακού προβλήματος ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα, από τη μια πλευρά, τις ΗΠΑ, το Παρίσι και το Λονδίνο, από την άλλη.
Οι απόπειρες χειραγώγησης γύρω από την τελευταία έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη χημικά όπλα, δείχνουν ότι μια τέτοια έκθεση, είναι άχρηστη, ουσιαστικά, για τη Δύση, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ:
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ δεν έκρυψαν ότι δεν τους χρειάζεται καμιά έκθεση. Πολύ πριν προετοιμαστεί η έκθεση, είχαν δηλώσει ότι από καιρό τα γνωρίζουν όλα και ότι οι πληροφορίες της κατασκοπίας τους είναι ανεπίληπτες. Ωστόσο δεν μας τις έδειξαν όλα. Κι ότι μας έδειξαν δεν μας πείθει ότι το επεισόδιο αυτό συνδέεται με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ θύμησε ότι πριν ακόμη από την έναρξη της διερεύνηση του περιστατικού που έγινε σε προάστιο της Δαμασκού την 21η Αυγούστου, στον Τύπο των ΗΠΑ δημοσιεύτηκε ανοιχτή επιστολή βετεράνων της CIA και του Πενταγώνου προς τον πρόεδρο των ΗΠΑΣ Μπαράκ Ομπάμα. Σε αυτή αναφερόταν ευθέως ότι η χρήση «χημείας» στη Συρία είναι προβοκάτσια. Λόγος γίνεται για την επιστολή των βετεράνων από 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της αποστολής, ο σημερινός αρχηγός της CIA των ΗΠΑ Τζον Μπρέναν σκόπιμα παραπληροφορεί το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη, προσπαθώντας να επαναλάβει το ιρανικό σενάριο. Η επίσημη Δαμασκός, ισχυρίζονται οι συγγραφείς της επιστολής, στηριζόμενοι σε πληροφορίες της Βρετανίας, δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση με χημικά όπλα. Η επιστολή τους αγνοήθηκε.
Σύμφωνα με το Ρώσο διπλωμάτη, η Δύση δε βλέπει στη ρωσο-αμερικανική συμφωνία της 14ης Σεπτεμβρίου (για την επιβολή διεθνούς ελέγχου στο συριακό χημικό οπλοστάσιο) μια ευκαιρία για να απαλλαγεί ο πλανήτης από ένα μεγάλο αριθμό δηλητηριωδών ουσιών. Για τη Δύση είναι μια «ευκαιρία να κάνουν εκείνο που η Ρωσία και η Κίνα δεν τους επέτρεπαν να κάνουν – συγκεκριμένα να περάσει το ψήφισμα κατά του καθεστώτος και υπέρ της αντιπολίτευσης». Στόχος όλων αυτών να κατηγορήσουν τον Μπασάρ Άσαντ και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, να λύσουν τα χέρια τους για την υλοποίηση των σεναρίων με τη χρήση βίας, σημειώνει ο Λαβρόφ:
Αυτοί (η Δύση) δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι για άλλη μια φορά έκαναν λάθος: όπως έκαναν λάθος με τη Λιβύη, όπου αφού βομβάρδισαν τη χώρα, την έφεραν στο χείλος της καταστροφής ∙ όπως έκαναν λάθος με το Ιράκ. Αυτό κανείς δεν τους το θυμίζει πια. Όλοι μιλούν και λένε πως ο Μπασάρ Άσαντ πρέπει να φύγει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας θύμισε, επίσης, ότι τα δύο τρία των ανταρτών της αντιπολίτευσης είναι τζιχαντιστές και στόχος τους είναι να δημιουργήσουν στη Συρία ένα ισλαμικό χαλιφάτο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρη την περιοχή.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε επίσης τις προσπάθειες να αναλάβει η Ρωσία αποκλειστικά την ευθύνη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας:
Θα ήθελα να θυμίσω ότι εμείς δεν είμαστε η εγγύηση για τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας. Εξασφαλίσαμε την είσοδο της Συρίας στη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων χωρίς προϋποθέσεις. Τώρα η εγγύηση για την εκπλήρωση εκ μέρους της Συρίας όλων των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη Συνθήκη είναι η διεθνής κοινότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης, ότι, κατά τη γνώμη μου, για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου θα πρέπει να περιοριστούμε στην αποστολή στη Συρία αστυνομικών μονάδων για την προστασία των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Η Ρωσία είναι έτοιμη να το κάνει αυτό.
*Η άποψη της σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου