Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τα σχέδια της Ρωσίας για ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και τα σενάρια για βάση στην Κύπρο




Η Μόσχα δεν κρύβει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι το κυπριακό σχέδιο αποφασίστηκε ερήμην της

Ξεκάθαρη, και μάλιστα σε όλους τους τόνους, κάνει η Μόσχα την επιθυμία της να έχει λόγο στο όποιο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Οι ρωσικές διαθέσεις θα γίνουν πιο σαφείς μετά την αυριανή επίσκεψη του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή στη Μόσχα, όμως ήδη, ο διεθνής τύπος δημοσιεύει ποικίλα σενάρια για τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει το Κρεμλίνο, προκειμένου να συμβάλλει στο σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε “άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη” τη φορολόγηση των καταθέσεων, την ώρα που είναι σαφές ότι Ρώσοι καταθέτες και επιχειρηματίες είναι μεταξύ των μεγάλων χαμένων του σχεδίου. Κυρίως, όμως, οι Ρώσοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν ερήμην τους για το κυπριακό σχέδιο.

Η Μόσχα δεν θα μπορούσε να παραμείνει άπραγη. Τα τελευταία 24ωρα έγινε γνωστό ότι ο ενεργειακός κολοσσός της Gazprom προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κύπρο με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της τομέα, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα τα δικαιώματα εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Gazprom έσπευσε να διαψεύσει την εμπλοκή της στο κυπριακό ζήτημα. Όμως, όπως στην πορεία αποκαλύφθηκε, η διάψευση δεν στηριζόταν παρά σε μία... τυπικότητα. Δεν ήταν η Gazprom, αλλά η τραπεζική της μονάδα, Gazprombank, που έκανε αυτή την πρόταση προς τη Λευκωσία.

Όπως και να έχει, οι πληροφορίες του Sigma TV αναφέρουν ότι η πρόταση έφτασε στο γραφείο του προέδρου Αναστασιάδη αργά την Κυριακή.

Έως που θα φτάσουν, όμως, οι ρωσικές απαιτήσεις για τα ανταλλάγματα προς αυτή τη βοήθεια; Σύμφωνα με το σενάριο που δημοσιεύεται στο ZeroHedge, ένα από τα blogs με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο του finance, τελικός στόχος της Ρωσίας δεν είναι άλλος από μία ναυτική βάση στην Κύπρο.

“Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι να διαβάσουμε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να επενδύσει ακόμα περισσότερα μη εγγυημένα δάνεια στο κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα, με αντάλλαγμα μια μικροσκοπική ναυτική ή/και στρατιωτική βάση;”, αναρωτιέται το ZeroHedge.

Εξάλλου, μόλις τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει μόνιμο στόλο στη Μεσόγειο, αποτελούμενο από 5 ή 6 πολεμικά πλοία και πλοία ανεφοδιασμού.
Σημειώνεται ότι ο ρωσικός στόλος παρέμενε στη Μεσόγειο από το 1967 έως το 1992. Με 30-50 πλοία, λειτουργούσε τότε ως το αντίπαλο δέος του 6ου Στόλου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

“Πόσο βαθιά μέσα στη Μεσόγειο (θα φτάσει ο ρωσικός στόλος αυτή τη φορά), αναρωτιέται κανείς; Δεν θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνει κανείς την πρόσθεση του 2+2 και να υποθέσει ότι με δεδομένο ότι η Κύπρος απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα και το Ισραήλ, η Ρωσία ίσως έχει όχι μόνο ένα νέο γεωπολιτικό στόχο -το τωρινό ψευδο-χρεοκοπημένο ρωσικό προτεκτοράτο της Κύπρου- αλλά και ένα τέλειο άλλοθι για να βρίσκεται στην περιοχή, και κυρίως, ένα Σχέδιο Β για το συριακό λιμάνι του Tartus, που είναι η μοναδική ναυτική βάση της Ρωσίας στην περιοχή”, εξηγεί το ZeroHedge.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία εννοεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, ότι πρόθεσή της είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Έτσι, οι αυριανές συζητήσεις του Μ. Σαρρή στη Μόσχα αναμένεται να εστιάσουν, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν, στο δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δώσει η Ρωσία στην Κύπρο και στο αίτημα της δεύτερης για χαλάρωση των όρων του, με επιμήκυνση της ωρίμανσης κατά πέντε χρόνια και ενδεχομένως χαμηλότερο επιτόκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου