Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

ητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς - Αναχώρηση για την Άνω Ιερουσαλήμ!

 

Γεννήθηκε στα χώματα που γέννησαν και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό τον Ισαπόστολο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς - ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς (Κωνσταντίνος) Παπαχρήστος, γεννήθηκε στο χωριό Σκουτεσιάδα του Δήμου Αγρινίου το έτος 1945, από ιερατική οικογένεια.

Ο πατέρας του π. Ευστράτιος και η Πρεσβυτέρα μητέρα του Θεοδοσία απλοί και φτωχικοί, μεγάλωσαν και σπούδασαν τα παιδιά τους με πολλές θυσίες και στερήσεις την εποχή εκείνη. Δεν έλλειψε όμως ποτέ η αγάπη και ο σεβασμός προς την Εκκλησία.

Ολοκλήρωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου στα Παπαστράτεια Εκπαιδεύτρια. 

Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του συνεχίζει Ανώτατες σπουδές στη Θεολογική Σχολή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Τελειώνοντας τις σπουδές του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στον Ελληνικό Στρατό. 

Εισήλθε στην ιεροσύνη μετά από πολλή σκέψη, δοκιμασία και προσευχή, περισσότερο από αγάπη για τον Θεό και την Εκκλησία του και όχι για προσωπικά οφέλη.

Το 1974 χειροτονήθηκε Διάκονος, όπου έλαβε το όνομα Κοσμάς και στη συνέχεια Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο. Αργότερα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη και αναλαμβάνει το μεγάλο και δύσκολο έργο του Ιεροκήρυκα σε όλο το Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επί τριάντα χρόνια υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ως Ιεροκήρυκας. Κήρυττε τον λόγο του Θεού σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως, βοηθώντας το έργο της Μητρόπολης.

Ίδρυσε τον Χριστιανικό Όμιλο Νέων στο Μεσολόγγι, που λειτούργησε ως Κέντρο Νεότητας για ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.

Οργάνωσε σε όλες τις πόλεις του Νομού κύκλους μαθημάτων για άνδρες και γυναίκες καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία, με τη συνδρομή των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Επισκεπτόταν σχολεία και με τη συνδρομή των καθηγητών κήρυττε τον λόγο του Θεού και συζητούσε με τους μαθητές δίνοντας τις πρέπουσες απαντήσεις στις ερωτήσεις των.

Στις 6 Νοεμβρίου 2005 έγινε η επίσημη ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, παρουσία Αρχιερέων, Ιερέων, Μοναχών, καθώς και Μοναχών από το Άγιο Όρος, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και χιλιάδων πιστών Χριστιανών που ήρθαν από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Υλοποιώντας τις πρωτοπόρες αποφάσεις του, ιδρύει βιβλιοπωλείο στην πόλη του Μεσολογγίου δίνοντάς του το όνομα «ΦΑΡΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ».

Στο βιβλιοπωλείο αυτό ο αναγνώστης μπορεί να βρει βιβλία Αγιογραφικά, Θεολογικά, Εθνικά, Οικογενειακά, Λογοτεχνικά, Βίους Αγίων, Παιδικά και άλλα.

Στις πόλεις του Μεσολογγίου και του Αγρινίου λειτουργούν Σχολές Αγιογραφίας. Στις Σχολές αυτές διδάσκουν μεγάλοι δάσκαλοι Αγιογράφοι και οι απόφοιτοι των Σχολών έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το λειτούργημα του Αγιογράφου, αφού με το πέρας των σπουδών τους λαμβάνουν πτυχίο Αγιογράφου.

Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005 και εδώ και 16 χρόνια ηγείται της τοπικής Εκκλησίας χωρίς συμβιβασμούς

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς όπως και σε όλη του τη ζωή “δεν μάσησε ποτέ τα λόγια του”:

  • Υπέγραψε τη Νέα ομολογία Πίστεως. 
  • Ευλόγησε με την παρουσία του την εξόδιο ακολουθία του Ομολογητή Θεολόγου Νικολάου Σωτηρόπουλου, που ετάφη σε Ι.Μονή της δικαιοδοσίας του.
  • Όταν σχηματίστηκε δικογραφία κατά του Μητροπολίτη Κερκύρας και κατά του ιερέως Γεώργιου Σχοινά, βγήκε πρώτος και μίλησε υπέρ τους τη στιγμή που η επίσημη Εκκλησία εσιώπησε.

Η στάση του στην υγειονομική κρίση σφράγισε την στάση του σε τούτη τη ζωή:

“Η αιτία όλων αυτών είναι η ανειλικρινής πολεμική κατά του Χριστού μας, των Αγίων, των χαριτοβρύτων Μυστηρίων και της ορθοδόξου Εκκλησίας γενικότερα” . 

“Xίλιοι μύριοι ανεξέλεγκτοι και χύνουν δηλητήριο μίσους και ψεύδους κατά της Εκκλησίας”. 

“κανείς δεν αγνοεί τον κίνδυνο. Συγχαίρουμε την πολιτεία που έλαβε δραστικά μέτρα για να προλάβει την εξάπλωση της επιδημίας. Άλλο όμως συμβουλή και υποδείξεις της επιστήμης και άλλο ύβρις και συκοφαντία για τα Ιερά Μυστήρια“.

“Η Χώρα μας σήμερα δυστυχώς υποδουλώνεται, υποτιμάται. Πραγματικά εξευτελίζεται, γιατί κάποιοι νόες σκοτισμένοι – συγχωρέστε με – βρώμικοι, έχοντας εξουσία, δεν κατάλαβαν ότι είναι άνθρωποι”. 

Αποκορύφωμα της συνέπειας και της αυταπάρνησης για την αγάπη του Ιησού, ήρθε και η δίωξή του από την ίδια την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Δια Πρεσβειών του Οσίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, με το καλό Στον Παράδεισο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου