Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ


Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011


Μετά την επικύρωση της Συνθήκης START-3 με τη Ρωσία, η κυβέρνηση Ομπάμα σκοπεύει να εξετάσει το ζήτημα του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου των 2 χωρών. 


Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η συζήτηση δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Σύμφωνα πληροφορίες, πρόκειται να είναι πολύ πιο δύσκολη η επίτευξη συνθήκης ελέγχου αυτών των όπλων σε σχέση με την πρόσφατη υπογραφή των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.


Τα τακτικά πυρηνικά όπλα ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα, χρησιμοποιούνται για την προσβολή πολύ καλά οχυρωμένο στόχων.


Σε αντίθεση με τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, το φάσμα των τακτικών πυρηνικών όπλων (TNWs) εκτείνεται σε δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιόμετρα. Η ισχύ πυρός (βόμβες αέρα, κεφαλές των τακτικών πυραύλων, πυρομαχικά πυροβολικού, το βάθος βομβών, τορπίλες κτλ) δεν υπερβαίνουν μερικές χιλιάδες τόνους και συνήθως λιγότερο από ένα κιλοτόνο. Σήμερα, τα τακτικά πυρηνικά όπλα περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο όλων των πυρηνικών δυνάμεων, εκτός της Βρετανίας.



Αμερικανοί βουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες τους σχετικά με την TNWs γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ πιο εύκολο για τους τρομοκράτες να αποκτήσουν αυτά τα όπλα. Αντίθετα με τους στρατηγικούς πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς, τα TNWs είναι μικρότερα σε μέγεθος. Ο Rose Gottemoeller, βοηθός γραμματέας του ελέγχου των εξοπλισμών, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα και αξιωματούχοι των δύο χωρών επρόκειτο να μελετήσουν το ζήτημα του περιορισμού των τακτικών πυρηνικών όπλων στο προσεχές μέλλον. 


Οι Ρώσοι έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό TNWs από ότι εμείς και αυτό έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία στο κογκρέσο>>, δήλωσε πρόσφατα ο Gottemoller. "Το θέμα τέθηκε ανεπίσημα από τον Ομπάμα στα πλαίσια της υπογραφής της συνθήκης START στην Πράγα τον Απρίλιο του 2010. Ο ίδιος ανέφερε πως το επόμενο βήμα είναι η συμφωνία για μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων, αλλά και των μη άμεσα διαθέσιμων πυρηνικών όπλων - δηλαδή αυτών που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης >>, συμπλήρωσε. Η Ρωσία έχει περίπου 3.800 τακτικά πυρηνικά όπλα, σε σύγκριση με τα λιγότερα από 500 που έχουν ως απόθεμα οι ΗΠΑ, και οι Αμερικανοί ανησυχούν πολύ για αυτό. Η Ρωσία έχει τις δικές της απαιτήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ. Είναι κοινό μυστικό ότι ένα μέρος του αποθέματος βρίσκεται στην Ευρώπη. Η Μόσχα επιμένει πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αφαιρέσει όλα αυτά τα όπλα από την Ευρώπη, χωρίς καμία προκαταρκτική συνθήκη. Ωστόσο, ο Gottemoller ελπίζει πως η Ρωσία θα <<μαλακώσει>> την θέση της και οι συνομιλίες για το θέμα θα αρχίσουν στα τέλη του 2011. Μιλώντας για τις προοπτικές σύναψης της Συνθήκης TNW, κάποιος πρέπει να δώσει προσοχή στην παρακάτω λεπτομέρεια.


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η χώρα του θα χτίσει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας ουρανίου, ως μέρος της προσπάθειας για τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών δυνάμεων. Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ καίγονται να ελέγξουν τις χώρες που έχουν θεσπίσει κατοχή πυρηνικών όπλων δηλαδή την Ινδία, τη Βόρεια Κορέα και το Πακιστάν .Οι χώρες αυτές έχουν τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους. Ωστόσο, όταν οι Αμερικανοί λένε ότι. θέλουν να μειώσουν αυτά τα όπλα, η λογική τους δεν είναι πραγματικά σαφής και ειλικρινή. Οι Αμερικανοί θέλουν οι δύο πλευρές (Ρωσία, ΗΠΑ)να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση των TNWs τους έξω από την Ευρώπη, ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αφαιρέσουν τα όπλα τους από τα εδάφη των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η Ρωσία θα πρέπει να μετακινήσει τα TNWs από το έδαφός της και πίσω από τα Ουράλια! Πρόκειται για μια παράξενη και ετεροβαρής προσέγγιση την οποία η Ρωσία δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί. Στην ουσία οι Αμερικανοί δεν έχουν λόγω να ανησυχούν με τις Ρωσικές TNWs δεδομένου ότι το μικρό βεληνεκές τους δεν καθιστά δυνατή τη χρήση τους εναντίον των ΗΠΑ.


Όσο για τις ειδήσεις σχετικά με το εργοστάσιο ουρανίου, ο Ομπάμα απλώς προσπαθεί να κλείσει το στόμα των επικριτών του στο Κογκρέσο. Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες ως προς το είδος του εργοστασίου που πρόκειται να γίνει. Πιθανότατα θα γίνει εμπλουτισμός ουρανίου εκεί, αλλά είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιηθεί για ειρηνικούς σκοπούς. Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν πως ο στόχος των Αμερικανών είναι απλός. Αφού πρώτα επικύρωσαν τη νέα πυρηνική συνθήκη ελέγχου των στρατηγικών δυνάμεων, ελαχιστοποιώντας τον Ρωσικό κίνδυνο για τα εδάφη τους, τώρα θέλουν να κάνουν το ίδιο και με τα τακτικά πυρηνικά όπλα.. Στην περίπτωση αυτή, οι Αμερικανοί θα κερδίσουν την απόλυτη υπεροχή έναντι της Ρωσίας συνυπολογίζοντας τα συμβατικά όπλα όπου εκεί υπάρχει σημαντική υστέρηση έναντι του ΝΑΤΟ. Κατόπιν τούτου, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να αντισταθεί χωρίς τα TNWs..


Η ρωσική πολιτική διοίκηση δεν θέλει να ασχοληθεί τώρα με οποιαδήποτε μορφή αντιπαράθεσης με τη δύση. Επιπλέον, φαίνεται ότι η ρωσική ηγεσία έχει γοητευτεί με την ψευδαίσθηση ότι η στρατιωτική μεταρρύθμιση (που έχει εξαγγείλει) θα δημιουργήσει ένα σύγχρονα οργανωμένο και εξοπλισμένο στράτευμα το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον οποιαδήποτε πρόκληση απ όπου και αν προέρχεται.


ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου