Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Δύο σημαντικές παράμετροι της δικαστικής απόφασης για τα Θρησκευτικά



Δύο σημαντικές παράμετροι της δικαστικής απόφασης για τα Θρησκευτικά
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων για τα Θρησκευτικά μολονότι είναι δικαστική απάντηση που αφορά σε ζήτημα σχετικό με τη χορήγηση απαλλαγών από το μάθημα σε Ορθόδοξους μαθητές, αναφέρεται ουσιαστικά και στο περιεχόμενο του θρησκευτικού μαθήματος. Η απόφαση είναι σημαντική για δύο λόγους ταυτόχρονα. Αφενός ξεκαθαρίζει ότι δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά έχουν μόνο οι ετερόδοξοι και αλλόθρησκοι μαθητές. Αφετέρου αποφαίνεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει χαρακτήρα ορθόδοξο χριστιανικό.
Και ως προς μεν το πρώτο σκέλος της Απόφασης ο αρμόδιος Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης ενσωμάτωσε σε έγγραφo που απέστειλε προς όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων των νομών της Κρήτης την Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Μάλιστα μολονότι στο έγγραφο του κάνει ρητή αναφορά στις τρεις εγκυκλίους Στυλιανίδη ωστόσο ξεκάθαρα αποφαίνεται ότι «η δυνατότητα απαλλαγής δίνεται στους αλλόθρησκους και ετερόδοξους μαθητές».
Μένει τώρα οι αποδέκτες του εγγράφου να εφαρμόσουν στην πράξη την εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή απορρίπτοντας τις αιτήσεις απαλλαγής που έχουν υποβληθεί από Ορθόδοξους μαθητές.
Στο άλλο σκέλος της Απόφασης οι «αρμόδιοι Εμπειρογνώμονες» που εκπόνησαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά προς το παρόν «ποιούν την νήσσαν». Σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στην παραπάνω δικαστική απόφαση συνεχίζουν την προώθηση σε πιλοτικό στάδιο και μελετούν τη γενίκευση του νέου ΠΣ που μετατρέπει το μάθημα από χριστιανικό και ορθόδοξο σε «ανοιχτό» προς όλες τις ομολογίες και θρησκείες, στην πραγματικότητα θρησκειολογικό. Υποκρίνονται ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αφορά και στο χαρακτήρα του μαθήματος, κινείται δε ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που αυτοί προσδίδουν στο μάθημα με το Πρόγραμμα Σπουδών που εκπόνησαν.
Η πλήρης και σε όλη την επικράτεια εφαρμογή της δικαστικής απόφασης είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας. Άλλωστε η Αναφορά που κατατέθηκε στο Εφετείο στρεφόταν και κατά του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου καλείται τώρα να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά αλλά και να ματαιώσει τα σχέδια και τα προγράμματα σπουδών «εκσυγχρονιστών» Θεολόγων που εκπονήθηκαν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και στοχεύουν στην μετάλλαξη του θρησκευτικού μαθήματος, αποσύροντας το πιλοτικό νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και ενισχύοντας εμπράκτως τον ορθόδοξο αγιογραφικό και πατερικό χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος. Τούτο επιβάλλει η Παράδοση μας, το Σύνταγμα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και η πρόσφατη Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου