Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ


1Ρεπορτάζ: Στέλλα Μεϊμάρη


Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να λάβει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των άστεγων, γεγονός που καθιστά ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. 

Στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 10520, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δώσει πληροφορίες σε άτομα με πρόβλημα στέγης ή για την περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος άστεγος σε όλη την Ελλάδα, όπως κάνει γνωστό η μη κυβερνητική οργάνωση για τους άστεγους «ΚΛΙΜΑΚΑ», υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η συγκεκριμένη γραμμή.

Όπως δηλώνει η κα. Αλαμάνου "αυτή τη στιγμή οι άστεγοι υπολογίζονται περί τους 20.000 σε ολόκληρη την Ελλάδα". "Αυτός ο αριθμός όμως", όπως μας εξηγεί, "δεν αποδίδει την πλήρη πραγματικότητα, καθώς σε αυτόν δεν συνυπολογίζονται οι εν δυνάμει άστεγοι, -οι λεγόμενοι νεο-άστεγοι-, οι οποίοι μετέχουν μόνο των συσσιτίων, κοιμούνται σε πρώτο στάδιο στα αυτοκίνητα τους ή σε κάποια φιλικά σπίτια και δεν έχουν βγει ακόμα στο δρόμο. 

Να υπενθυμίσουμε ότι όσο καιρό οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν αυξημένες ανάγκες στήριξης των αστέγων, ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε λειτουργία ως χώρους φιλοξενίας, σε πρώτη φάση, τα εξής τρία δημοτικά κτίρια:

1)    Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος
οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας

2)    Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου
οδός Μαμούρη και Δύμης (τηλ. 210 8223946, 210 8223184)

3)    Λέσχη Φιλίας Κυψέλης
οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα (τηλ. 210 8674900)

Επίσης, καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960 για πληροφορίες και ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Η λήψη εκτάκτων μέτρων για την προστασία των αστέγων γίνεται σε στενή συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και με τη σύμπραξη φορέων και εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εξειδικεύονται στο ζήτημα των αστέγων (Γιατροί του Κόσμου, ΚΕΘΕΑ Exelixis, ΟΚΑΝΑ, Κλίμακα, PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί χωρίς Σύνορα).

Όποιος θέλει να βοηθήσει τους άστεγους συνανθρώπους μας, η «ΚΛΙΜΑΚΑ» έχει μεγάλη ανάγκη από κουβέρτες, σλίπινγκ-μπακς και χοντρά χειμωνιάτικα ρούχα, κυρίως αντρικά, όπως μπουφάν, ζακέτες, μπλούζες και παντελόνια. Υπάρχει, επίσης, μεγάλη έλλειψη σε παπούτσια, κάλτσες και εσώρουχα, καθώς και σε κάθε είδους τρόφιμα, ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Το πρόβλημα των αστέγων είναι μεγάλο και πολυδιάστατο, καθώς πρόκειται για μια πολυσχιδή κοινωνική ομάδα. Και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά και στην πραγματική του διάσταση  με πρόσκαιρες λύσεις λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά με μια γενικότερη κοινωνική πολιτική.Το να βρίσκονται οι άστεγοι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μόνο όταν χιονίζει σίγουρα δεν μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους που ζούμε και πολύ δε περισσότερο για την ανθρωπιά μας...

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt\
alt
alt
alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου