Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.
Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια πολιτιστική εκδήλωση που γίνεται στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο από το 1980 στα λιβάδια του Περτουλίου Τρικάλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) οργανώνει, μέχρι το 2004, την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ενώ από το 2005, την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου το ετήσιο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων.
Μια εκδήλωση που η βαθμιαία επιτυχία της την κατέστησε πολιτιστικό γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας.
Κάθε χρόνο χιλιάδες Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (κατ΄ελάχιστο όριο 20.000 άτομα) συγκεντρώνονται στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια και ανταμώνουν με συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας αλλά και περηφάνιας για την πιο μεγάλη και λαμπρή γιορτή τους, που στο είδος της ανά το Πανελλήνιο, δεν υπάρχει ισάξια.
Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι είναι το πρώτο αντάμωμα που έγινε στην χώρα μας από τους Σαρακατσάνους.
Αρχικά υπήρξε σοβαρός προβληματισμός ως προς το που έπρεπε να γίνεται το πανελλήνιο αντάμωμα.
Επελέγη το Περτούλι Τρικάλων για γεωγραφικούς και ιστορικούς λόγους. Όσο αφορά την γεωγραφική του θέση το Περτούλι βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας. Έχει εύκολη πρόσβαση και πολλές δυνατότητες η τοποθεσία αυτή.
Το γεγονός ότι έχει την δυνατότητα φιλοξενίας πάνω από 50.000 ανθρώπων και 10.000 αυτοκινήτων το καθιστά κατάλληλο τόπο για ένα πανελλήνιο αντάμωμα μιας γενιάς που είναι διασκορπισμένη σε όλα τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Το ορθό αυτής της ιδέας για το αντάμωμα στα Περτουλιώτικα λιβάδια, το βλέπει κανείς και στα πρόσωπα των ίδιων των Σαρακατσάνων που μετέχουν.
Είναι έκδηλη η χαρά τους. Ενθουσιώδεις οι εκδηλώσεις τους. Λεβέντικος ο χορός τους.
Η επιλογή όμως της συγκεκριμένης τοποθεσίας έγινε και για ιστορικούς λόγους. Στην περιοχή αυτή από ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι υπήρχε η μεγαλύτερη και πυκνότερη συγκέντρωση Σαρακατσάνικων τσελιγκάτων. Αυτό το μαρτυρούν και σήμερα τα τοπωνύμια που σώζονται με τα σαρακατσάνικα ονόματά τους.
Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι βοηθά στην διατήρηση της παράδοσης αλλά και στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Σαρακατσάνων.
Κάθε χρόνο, μέλημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία φέρει την ευθύνη και τον συντονισμό του Ανταμώματος, είναι η δημιουργία του κατάλληλου σκηνικού, έτσι ώστε κάτω από τα έλατα, στα καταπράσινα λιβάδια να στηθούν τα κονάκια και η σαρακατσάνικη στάνη προκειμένου να αναβιώσουν τα ήθη και έθιμα της σαρακατσάνικης παράδοσης.
Έτσι χιλιάδες επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις αναπαραστάσεις σκηνών από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, την αφήγηση περιστατικών από την ιστορία τους, την παρουσίαση παραδοσιακών αθλημάτων και χορών, συμπεριλαμβανομένου και του χορού των γερόντων κ.α.
Παράλληλα το Αντάμωμα είναι ένα βήμα προβολής των εθνικών θεμάτων των Σαρακατσάνων, καθώς κάθε χρόνο είναι αφιερωμένο σε ένα κομμάτι του Ελληνισμού (Βόρεια Ήπειρος, Μακεδονία, Σαρακατσάνοι Βουλγαρίας κ.α).
Το περσινό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι (28o) ήταν αφιερωμένο στην κλεφτουριά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατο του Κατσαντώνη.
Στον ήρωα αυτό ήταν αφιερωμένο το βασικό δρώμενο της ομοσπονδίας που παρουσίασαν Σαρακατσάνοι.
Έτσι εντατικές είναι οι προετοιμασίες και οι προσπάθειες που καταβάλλονται κάθε χρόνο από το Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, για την όσο δυνατόν αρτιότερη διοργάνωση της κεντρικής αυτής εκδήλωσης των Σαρακατσαναίων.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου