Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Πεθαίνοντας χριστιανός στη Συρία. Οι σύγχρονοι Μάρτυρες...!


Εκτέλεση χριστιανών του χωριού Μασμίγια στις 22/12/12 απο την ισλαμιστική οργάνωση Τζέικ Χορ.
από τον Πορφύρη Δημήτρη και τη Σταφυλά Πηνελόπη 

Ο νυν ηγέτης της Συριακής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του « Εθνικού Συριακού Συνασπισμού » , κ. Ζόρζ Σάμπρα κατά διαβολική σύμπτωση εξελέγη σε αυτό το αξίωμα στις 22/04/13 , ημερομηνία απαγωγής των δυο επισκόπων. Πρόσφατα διαβεβαίωσε το Διεθνές Παρατηρητήριο (World Watch Monitor 24/05/13) : « Στη Συρία έχουμε χιλιάδες εκκλησίες και κανείς δεν μπορεί να δώσει ούτε ένα παράδειγμα εκκλησιαστικού διωγμού από μουσουλμάνους ... Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι χριστιανοί βρίσκονται υπό πίεση λόγω του θρησκεύματός τους...Ίσως να υπάρχουν σποραδικά ασήμαντα περιστατικά. Ας μην υπερβάλουμε... » . Ο Διεθνής Τύπος έχει άλλη άποψη σχετικά με την τύχη των χριστιανών και συνεχώς νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Βloomberg και New American (27/05/13), ένας « στρατηγός » του « Ελεύθερου Συριακού Στρατού », ο Αμπντέλ Χαμίντ Ζακαριά, εξήγγειλε την απειλή εξολόθρευσης των μειονοτήτων στη Συρία κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την περασμένη εβδομάδα στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Αραμπίγια (μέσω Τουρκίας). Απείλησε ότι αν οι « δυνάμεις του Άσαντ κατορθώσουν να καταλάβουν την πόλη του Αλ Κουσσέιρ, τότε θα σβήσουμε από το χάρτη όλες τις μειονότητες . Δεν θέλουμε να συμβεί, αλλά θα είναι μια επιβεβλημένη πραγματικότητα για όλους. Θα πρόκειται για καθαρό σεκταριστικό αιματοκύλισμα ».

Η Οργάνωση για την υπεράσπιση των Ελευθεριών « Βολταίρος » αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ήδη περισσότερoι από 80.000 χριστιανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Αλ Κουσσέιρ, για να διαφύγουν από τους Τζιχαιστές. Το New American επιμένει ότι « οι μειονοτικές κοινότητες και ειδικότερα οι χριστιανοί έχουν στοχοποιηθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών. Αν υλοποιηθεί η απειλή της εξόντωσης τα αποτελέσματα θα είναι αδιανόητα. Το αίμα και η φρίκη δεν θα έχουν προηγούμενο». Ο αμερικανός γερουσιαστής Rand Paul προειδοποίησε τους συναδέλφους του ότι « με την ψήφο τους για παροχή όπλων στην αντιπολίτευση καθίστανται σύμμαχοι της Αλ Κάιντα.»

Η ορθόδοξη Εκκλησία είχε καταγγείλει από την αρχή της σύρραξης διωγμούς των χριστιανών και οι μαζικές εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα που ξέσπασε η κρίση. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί έχουν γίνει ο στόχος μιας εθνοκάθαρσης που συντελείται από μουσουλμάνους αντάρτες με διασυνδέσεις στην Αλ Κάιντα. Ειδικότερα, κατά το δελτίο τύπου της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης « Ταξιαρχία του Φαρούκ » ( στην οποία ανήκει και ο γνωστός νεκροφάγος κανίβαλλος , Χαλίλ Αλ Χαμάντ) αναζητούσαν πόρτα -πόρτα τους « οπαδούς του Χριστού » και τους διέταζαν να εγκαταλείψουν άμεσα τις εστίες τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους ώστε να καρπωθούν τα επινίκεια, τα λεγόμενα « χριστιανικά λάφυρα ».

Στην πόλη Χομς (αρχαία ΄Εμμεσα) μόνο τον περασμένο Απρίλιο, πάρα πολλές εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ στο σύνολό τους έχουν βεβηλωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.Απότην ίδια πόλη εκτοπίστηκαν δια της βίας 50.000 χριστιανοί ενώ πολλές εκατοντάδες -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- θανατώθηκαν σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών ενώσεων (Παρατηρητήριο Χριστιανοφοβίας ).

Οι σουννίτες μουσουλμάνοι που πλεονάζουν στους αυτόχθονες αντάρτες αποτελούν και την πλειοψηφία του Συριακού πληθυσμού που ανέρχεται σε 22.000.000. Οι μειονοτικές ομάδες, σιητών, χριστιανών και εβραίων αντιπροσωπεύουν το 20% με 30% των Συρίων. Μέλη αυτών των κοινοτήτων έχουν υποστεί τα πάνδεινα από την μία ή την άλλη ένοπλη ομάδα για την υποστήριξή τους στο μη θεοκρατικό, κοσμικό κράτος του Άσσαντ που διαχρονικά έχει εγγυηθεί την προστασία τους από κάθε ισλαμιστική βία.

Οι αρμόδιες για θέματα προσφύγων οργανώσεις τους έχουν καταγράψει μαρτυρίες χριστιανών που εξωθούνταν σε φυγή υπό την απειλή εκτέλεσης και εκβίασης ότι θα δημοσίευαν παραπλανητικά τις φωτογραφίες των κακοποιημένων σωρών τους στον Καταριανό Σταθμό Αλ Τζαζίρα ως πράξεις βιαιότητας των κυβερνητικών. Εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Ιδρύματος Χριστιανικής Βοήθειας «Βαρνάβας » (Barnabas Fund) απαριθμεί σε τουλάχιστον 200, τους δολοφονημένους χριστιανούς κατά τις πρώτες μόνο ημέρες της εξέγερσης. Άλλες εκθέσεις υποστηρίζουν ότι αλλεπάλληλες απαγωγές χριστιανών πραγματοποιούνται για να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες. Χριστιανοί που δέχθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους συλλαμβάνονταν στα περίχωρα και υποχρεώνονταν να παραμένουν σε τζαμιά ως ανθρώπινες ασπίδες . Σύριος ιερέας από την Χαμαντίγια αναφέρει στη Βρεττανική έκδοση του Daily Telegraph πως « οι αντάρτες θεωρούσαν ότι εφόσον οι χριστιανοί στηρίζουν τον Άσσαντ, ο στρατός δε θα βάλλει κατά αυτών των χώρων». Ο γενικός διευθυντής της καθολικής « Ένωσης Πρόνοιας της Εγγύς Ανατολής » (CNEWA), κ.Ισάμ Μπισάρα καταγγέλει ότι μουσουλμάνοι μιλιταριστές χρησιμοποίησαν πολλές εκκλησίες σαν ορμητήρια και τους πιστούς ως ανθρώπινες ασπίδες. Τονίζει επίσης ότι πολλές εικόνες και κειμήλια βανδαλίστηκαν από τους παραστρατιωτικούς αντάρτες.



Αδελφή Βερονίκη, ελληνορθόδοξο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Κυνηγιού (Σαιντναγια, 5ος αιώνας, κτίτορας Ιουστινιανός) .Δείχνει τις οπές από τις οβίδες των ανταρτών στον κοιτώνα του ορφανοτροφείου. Φωτογραφία : Associated Press



Εκκλησία κατεστραμμένη από ρουκέτα ανταρτών, Χομς . Φωτογραφία Stringer για το Reuters




Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαλέπι




Στο χωριό Τζουρνιγιέχ, κοντά στο Σκιλμπιγιέχ αντάρτης με λάφυρα φωνάζει : « Σας έχουμε βαρεθεί »


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/05/blog-post_30.html#ixzz2UnwE5uTh

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εκπαιδευτική ημερίδα στα εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς






ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ  ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2013, η ημερίδα «Η ολοκληρωμένη Παιδεία μέσω της αγωγής του προσώπου» στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, υπό την αιγίδα της οποίας και διεξήχθη.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, διακρινόμενος για το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την Παιδεία και την μαθητιώσα νεότητα, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, απηύθυνε πατρικό λόγο λέγοντας τα εξής: «στους  καιρούς μας τα άτομα πολτοποιούνται, μεταποιούνται σε άμορφη μάζα και η περί του ανθρώπου θεώρηση μοιάζει θολή και συγκεχυμένη. Όμως μέσα σ’ αυτή τη τραγική συγκυρία δεν πρέπει να ξεχνούμε πως στον τόπο αυτό υπήρξε για αιώνες μια πολιτιστική πρόταση, ικανή να δώσει στον άνθρωπο απαντήσεις  για το ποιος είναι, για την σχέση του με τον κόσμο, για την ανάγκη του κοινωνείν  με τον συνάνθρωπο, για την υπέρβαση της ατομικότητός του  που τον οδηγεί σε μια άμεση σχέση κοινωνίας με τον Θεό... Τούτος ο πολιτισμός των Πατέρων μας είχε τις απαρχές του στις αναζητήσεις του ελληνικού πνεύματος  και στις απαντήσεις  της χριστιανικής διδασκαλίας. Ο άνθρωπος στα πλαίσια αυτού του πολιτισμού αναγνωρίστηκε ως πρόσωπο, το οποίο καταξιώνεται, γιατί από τη μια είναι εικόνα του Τριαδικού Θεού και από την άλλη γιατί έχει τη δυνατότητα να κοινωνεί με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο. Η προσπάθεια που γίνεται στα εκπαιδευτήρια της καθ’ ημάς Μητροπόλεως είναι τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό των Πατέρων μας, με τις πνευματικές κατακτήσεις του γένους μας, με την θεολογική σκέψη της Εκκλησίας μας. Τούτη η κατά Χριστόν παιδεία είναι η μόνη απάντηση στην κοινωνική αλλά και εκπαιδευτική κρίση που ταλανίζει την χώρα μας και την οικουμένη…
Μετά τον Σεβασμιώτατο, εμβριθείς και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις πραγματοποίησαν οι ελλογιμότατοι κύριοι καθηγητές :
Γεώργιος Κρουσταλάκης, ομ. Καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών,
με θέμα « Ο  δάσκαλος ως παιδαγωγός και πνευματικός πατέρας».
Σπυρίδων Τσιτσίγκος, αν. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η παρατεταμένη κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος και η κατά Χριστόν Παιδεία.»
Θωμάς Ιωαννίδης, επικ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο  προσωποκεντρικός πολιτισμός ως πρόκληση για τη σχολική θρησκευτική αγωγή».

ΕΚ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Κ.Ζουράρις. Δεῖτε ὁλόκληρη τήν ἐκπομπή ὅπου φιλοξενήθηκε.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Νέκρωση τοῦ παλαιοῦ ἀνθρώπου γιά νά γίνουμε ἄξιοι τοῦ Χριστοῦ.



Η ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

 Νέκρωση τοῦ παλαιοῦ ἀνθρώπου γιά νά γίνουμε ἄξιοι τοῦ Χριστοῦ.

«Οἱ δὲ τοῦ Χριστοῦ [Ἰησοῦ] τὴν σάρκα ἐσταύρωσαν σὺν τοῖς παθήμασιν καὶ ταῖς ἐπιθυμίαις. εἰ ζῶμεν πνεύματι͵ πνεύματι καὶ στοιχῶμεν»1Γιά νά ἔλθει καί νά ζήσει ὁ Χριστός μέσα μας πρέπει νά ἀποθάνουμε ὡς πρός τόν παλαιό ἄνθρωπο. Νά νεκρωθεῖ ἡ σάρκα (δηλ. τό σαρκικό φρόνημα) μαζί μέ τά πάθη καί τίς ἐπιθυμίες. Τότε καθαρίζεται ἡ καρδιά μας καί καθίσταται δεκτική τοῦ Θεοῦ. Τότε, μπορεῖ νά ἔλθει ὁ Χριστός μέσα μας. Τότε γινόμαστε ἄξιοί Του. Ἔλεγε ὁ μακαριστός Γέροντας: ««Ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέ ἐν ἐμοί Χριστός» (Γαλ. 2, 20).
Μποροῦμε πολύ εὔκολα νά φθάσομε σ' αὐτό τό σημεῖο. 
Ἀγαθή προαίρεση χρειάζεται κι ὁ Θεός εἶναι ἕτοιμος νά ἔλθει μέσα μας. «Κρούει τήν θύραν» καί «καινά ποιεῖ πάντα» (Πρβλ. Ἀποκ. 3,20· 21,5), ὅπως λέγει στήν Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου. 
Μεταβάλλεται ἡ σκέψη μας, ἀπαλλάσσεται ἀπό τήν κακία, γίνεται πιό καλή, πιό ἁγία, πιό εὔστροφος. Ἄν, ὅμως, δέν ἀνοίξομε τοῦ κρούοντος τήν θύραν, ἄν δέν ἔχομε ἐκεῖνα πού θέλει Αὐτός, ἄν δέν εἴμαστε ἄξιοί Του, τότε δέν μπαίνει στήν καρδιά μας.
Γιά νά γίνομε ὅμως ἄξιοί Του, πρέπει ν' ἀποθάνομε κατά τόν παλαιό ἄνθρωπο, γιά νά μήν ἀποθάνομε ποτέ πλέον. Τότε θά ζοῦμε ἐν Χριστῷ ἐνσωματωμένοι μέ ὅλο τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας. Ἔτσι θά ἔλθει ἡ θεία χάρις. Καί ἅμα θά ἔλθει ἡ χάρις, θά μᾶς τά δώσει ὅλα»2.
Πρέπει νά καθαρθοῦμε ἀπό τά πάθη μας. Ὅλες οἱ κακίες (ἀγανάκτηση, θυμός, ζήλεια κ.λπ.) πρέπει νά μεταβληθοῦν σέ ἀγάπη πρός τόν Θεό. Τότε ἡ Θεία Χάρις καθιστᾶ τόν ἄνθρωπο ἀνίκανο νά ἁμαρτήσει.
Λέγει ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ: «Καθαρίσωμεν ἑαυτοὺς ἀπὸ παντὸς μολυσμοῦ σαρκὸς καὶ πνεύματος͵ ἐπιτελοῦντες ἁγιωσύνην ἐν φόβῳ θεοῦ»3. Ἡ κάθαρση εἶναι ἀπαραίτητη γιά τόν Χριστιανό. Διδάσκει ὁ Γέροντας: «Καταλάβατε λοιπόν, πῶς οἱ κακές μας σκέψεις, ἡ κακή μας διάθεση ἐπηρεάζουν τούς ἄλλους; Γι' αὐτό πρέπει νά βροῦμε τρόπο νά καθαρίσομε τό βάθος τοῦ ἑαυτοῦ μας ἀπό κάθε κακία. Ὅταν ἡ ψυχή μας εἶναι ἁγιασμένη, ἀκτινοβολεῖ τό καλό. Στέλνομε τότε σιωπηλά τήν ἀγάπη μας χωρίς νά λέμε λόγια.
Βέβαια, αὐτό στήν ἀρχή εἶναι λίγο δύσκολο. Θυμηθεῖτε τόν Ἀπόστολο Παῦλο. Ἔτσι ἦταν ἡ ἀρχή καί γι' αὐτόν. Ἔλεγε μέ πόνο: «Οὐ γάρ ὅ θέλω ποιῶ ἀγαθόν, ἀλλ' ὅ οὐ θέλω κακόν, τοῦτο πράσσω» (Ρωμ. 7,19). 
Καί στή συνέχεια: «Βλέπω ἕτερον νόμον ἐν τοῖς μέλεσί μου ἀντιστρατευόμενον τῷ νόμῳ τοῦ νοός μου καί αἰχμαλωτίζοντά με ἐν τῷ νόμῳ τῆς ἁμαρτίας τῷ ὄντι ἐν τοῖς μέλεσί μου. Ταλαίπωρος ἐγώ ἄνθρωπος· τίς με ῥύσεται ἐκ τοῦ σώματος τοῦ θανάτου τούτου;» (Ρωμ. 7, 23-24). 
Ἦταν πολύ ἀδύνατος τότε καί δέν μποροῦσε νά κάνει τό καλό, ἐνῶ τό ἐπιθυμοῦσε καί τό ὀρεγότανε. Αὐτά τά ἔλεγε στήν ἀρχή. Κι ὅταν, λοιπόν, ἔτσι σιγά σιγά δόθηκε στήν ἀγάπη καί στή λατρεία τοῦ Θεοῦ, βλέποντας τίς διαθέσεις του ὁ Θεός εἰσῆλθεν εἰς αὐτόν καί ἐσκήνωσεν ἐν αὐτῷ ἡ θεία χάρις. Ἔτσι κατόρθωσε νά ζεῖ τόν Χριστό. 
Μπῆκε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μέσα του κι αὐτός πού ἔλεγε, «δέν μπορῶ νά κάνω τό καλό, ἐνῶ τό ἐπιθυμῶ», κατόρθωσε, μέ τή χάρι τοῦ Θεοῦ, νά γίνει ἀνίκανος γιά τό κακό
Πρῶτα ἦταν ἀνίκανος νά κάνει τό καλό, μετά πού ἦλθε ὁ Χριστός μέσα του ἔγινε ἀνίκανος νά κάνει τό κακό
Καί φώναζε μάλιστα: «Ζῶ δέ οὐκέτι ἐγώ, ζῇ δέν ἐν ἐμοί Χριστός» (Γαλ. 2,20). Τό ἔλεγε, τό κήρυττε μέ καύχηση, ὅτι «ἔχω τόν Χριστό μέσα μου», ἐνῶ πρωτύτερα ἔλεγε: «Ἤθελα νά κάνω τό καλό, ἀλλά δέν μποροῦσα». Ποῦ πῆγε τό «ταλαίπωρος ἐγώ ὁ ἄνθρωπος...»; Πάει! Ἡ χάρις μέσα του ἐτελείωσε τό ἔργο της. Ἀπό ταλαίπωρος ἔγινε χαριτωμένος. Τόν ἐπλήρωσε ἡ χάρις, ἀφοῦ πρίν ταπεινώθηκε»4.
Ὅταν κανείς πληρωθεῖ μέ τό Ἅγιο Πνεῦμα τότε δέν μπορεῖ νά ἁμαρτήσει. Αὐτή εἶναι ἡ φυσική κατάσταση γιά τόν ἄνθρωπο: νά μήν ἁμαρτάνει ἀλλά νά «κατατρυφᾶ τοῦ Θεοῦ»5. Ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ εἶναι σαφής καί κρυστάλλινος: «Πᾶς ὁ γεγεννημένος ἐκ τοῦ Θεοῦ ἁμαρτίαν οὐ ποιεῖ͵ ὅτι σπέρμα Αὐτοῦ ἐν αὐτῷ μένει· καὶ οὐ δύναται ἁμαρτάνειν͵ ὅτι ἐκ τοῦ Θεοῦ γεγέννηται»6. Αὐτά λέγει ἀκριβῶς καί τό στόμα τοῦ Γέροντα: « Ὅλοι μέ τό Πνεῦμα τοῦ Θεοῦ γινόμαστε ἀνίκανοι πρός κάθε ἁμαρτία. Καθιστάμεθα ἀνίκανοι, διότι μέσα μας ζεῖ ὁ Χριστός. Εἴμαστε πλέον ἱκανοί μόνο γιά τό καλό
Ἔτσι θ' ἀποσπάσομε τήν χάρι τοῦ Θεοῦ, θά καταστοῦμε ἔνθεοι. 
Ἅμα δοθοῦμε κατά κεῖ, ἅμα δοθοῦμε στήν ἀγάπη τοῦ Χριστοῦ, τότε ὅλα θά μεταβληθοῦν, ὅλα θά μεταστοιχειωθοῦν, ὅλα θά μεταποιηθοῦν, ὅλα θά μετουσιωθοῦν. 
Ὁ θυμός, ἡ ὀργή, ἡ ζήλεια, ὁ φθόνος, ἡ ἀγανάκτηση, ἡ κατάκριση, ἡ ἀχαριστία, ἡ μελαγχολία, ἡ κατάθλιψη,
 ὅλα θά γίνουν ἀγάπη, χαρά, λαχτάρα, θεῖος ἔρως. Παράδεισος!»7.

Τά πάθη δέν τά πολεμᾶμεδίδασκε ὁ Γέροντας, ἀλλά τά μεταμορφώνουμε σέ δυνάμεις πού ἐργάζονται τήν ἀγάπη πρός τόν Θεό καί πρός τόν πλησίον,περιφρονώντας τό κακό. 
Τά πάθη δέν εἶναι παρά ἡ ὄχι σωστή χρήση τῶν δυνάμεων τῆς ψυχῆς. 
Ὁ ἄνθρωπος δέν καλεῖται νά νεκρώσει αὐτές τίς δυνάμεις ἀλλά νά τίς λειτουργήσει σωστά, σύμφωνα μέ τίς προδιαγραφές τοῦ κατασκευαστῆ του, δηλ. τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ. 
Ὁ θυμός καί ἡ ἐπιθυμία δέν πρέπει νά καταστραφοῦν καί νά ἐκλείψουν. Πρέπει νά χρησιμοποιηθοῦν γιά νά κινηθοῦμε ἀγαπητικά μέ ὁρμή, δύναμη, ἐπιθυμία καί λαχτάρα πρός τόν Χριστό μας. 
Ἄν νεκρωθοῦν τότε πῶς θά μπορέσουμε νά ἀγαπήσουμε τόν Θεό καί τόν συνάνθρωπο; 
Ὁ Γέροντας δίδασκε αὐτήν τήν μεταμόρφωση τῶν παθῶν σέ Θεῖο ἔρωτα. 
Ὁ Θεῖος ἔρωτας, πού ἀναπτύσσεται διά τῆς πνευματικῆς μελέτης καί τῆς προσευχῆς, καθαρίζει τήν ψυχή ἀναίμακτα καί ἄκοπα. Νά πῶς τό ἔλεγε ἀκριβῶς: «Ἡ ψυχή ἁγιάζεται καί καθαίρεται μέ τήν μελέτη τῶν λόγων τῶν Πατέρων, μέ τήν ἀποστήθιση ψαλμῶν, ἁγιογραφικῶν χωρίων, μέ τήν ψαλτική, μέ τήν εὐχή...Εἶναι δύο δρόμοι πού μᾶς ὁδηγοῦν στόν Θεό, ὁ σκληρός καί κουραστικός μέ τίς ἄγριες ἐπιθέσεις κατά τοῦ κακοῦ καί ὁ εὔκολος μέ τήν ἀγάπη. Ὑπάρχουν πολλοί πού διάλεξαν τό σκληρό δρόμο καί «ἔχυσαν αἷμα, γιά νά λάβουν Πνεῦμα», ὥσπου ἔφθασαν σέ μεγάλη ἀρετή. Ἐγώ βρίσκω ὅτι πιό σύντομος καί σίγουρος δρόμος εἶναι αὐτός μέ τήν ἀγάπη. Αὐτόν ν' ἀκολουθήσετε κι ἐσεῖς.Μπορεῖτε, δηλαδή, νά κάνετε ἄλλη προσπάθεια. Νά μελετᾶτε καί νά προσεύχεσθε καί νά ἔχετε ὡς στόχο νά προχωρήσετε στήν ἀγάπη τοῦ Θεοῦ καί τῆς Ἐκκλησίας. 

Μήν πολεμᾶτε νά διώξετε τό σκοτάδι ἀπ' τό δωμάτιο τῆς ψυχῆς σας. Ἀνοῖξτε μιά τρυπίτσα, γιά νά ἔλθει τό φῶς, καί τό σκοτάδι θά φύγει. Τό ἴδιο ἰσχύει καί γιά τά πάθη καί τίς ἀδυναμίες. Νά μήν τά πολεμᾶτε, ἀλλά νά τά μεταμορφώνετε σέ δυνάμεις περιφρονώντας τό κακό»8. 
Τά πάθη εἶναι σάν τά ἀγκάθια καί πληγώνουν. 
Δέν «συμφέρει» πνευματικά νά ἐρευνᾶ κανείς τά πάθη του διότι λερώνεται. 
Νά τί δίδασκε ὁ Γέροντας: « Ὅταν ὁ κῆπος τῆς ψυχῆς σου εἶναι γεμᾶτος ἀγκάθια (πάθη) μή προσπαθεῖς νά τά ξερριζώσεις καί βρίσκεσαι διαρκῶς τραυματισμένος καί μολυσμένος ἀπό τήν ἀσχολία μαζί τους. Δῶσε ὅλη τή δύναμή σου στά λουλούδια τῆς ψυχῆς σου, πότισέ τα, καί τότε τ' ἀγκάθια θά ξεραθοῦν μόνα τους. Καί τό καλύτερο λουλούδι εἶναι ἡ ἀγάπη σου στό Χριστό. Ἄν ποτίσεις αὐτήν καί ἀναπτυχθεῖ ὅλα τά ἀγκάθια μαραίνονται»9.
«Νά καταγίνεσθε», συμβούλευε πάλι, «μέ τά τροπάρια, τούς κανόνες, τή λατρεία τοῦ Θεοῦ, τό θεῖο ἔρωτα. Ὅλα τ' ἅγια βιβλία τῆς Ἐκκλησίας μας, ἡ Παρακλητική, τό Ὡρολόγιο, τό Ψαλτήρι, τά Μηναῖα περιέχουν λόγια ἅγια, ἐρωτικά πρός τόν Χριστό μας. 
Νά τά διαβάζετε μέ χαρά καί ἀγάπη καί ἀγαλλίαση. 
Ὅταν δοθεῖτε σ' αὐτήν τήν προσπάθεια μέ λαχτάρα, ἡ ψυχή σας θ' ἁγιάζεται μέ τρόπο ἁπαλό, μυστικό χωρίς νά τό καταλάβαίνετε.
 Οἱ βίοι τῶν ἁγίων, καί πιό πολύ ὁ βίος τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Καλυβίτου, μοῦ ἔκαναν ἐντύπωση
Οἱ ἅγιοι εἶναι οἱ φίλοι τοῦ Θεοῦ. 
Ὅλη τήν ἡμέρα μπορεῖτε νά ἐντρυφᾶτε καί ν' ἀπολαμβάνετε τά κατορθώματά τους καί νά μιμεῖσθε τό βίο τους
Οἱ ἅγιοι εἶχαν δοθεῖ ἐξ ὁλοκλήρου στόν Χριστό. Μέ αὐτήν τή μελέτη σιγά σιγά θά ἀποκτήσετε τήν πραότητα, τήν ταπείνωση, τήν ἀγάπη καί ἡ ψυχή σας θά ἀγαθύνεται»10.

1 Γαλ. 5, 24-25.
2 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, σελ. 385.
3 Β΄ Κορ. 7, 1.
4 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, σελ. 455-456.
5 Πρβλ. ΤLGΨαλμ. 36, 4: «κατατρύφησον τοῦ Κυρίου͵ καὶ δώσει σοι τὰ αἰτήματα τῆς καρδίας σου».
6 Ἰω. 3, 9
7 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, σελ. 456.
8 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, σελ. 288-9.
9 Θαυμαστά γεγονότα καί συμβουλές τοῦ Γέροντος Πορφυρίου, Ἐκδόσεις ἡ Μεταμόρφωσις τοῦ Σωτῆρος, Μήλεσι 2006, σελ. 32.
10 Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου, Βίος καί Λόγοι, σελ. 289-290.

Ἱερομόναχος Σάββας Ἁγιορείτης

Ισλαμοφασίστες τίναξαν 13όροφο νοσοκομείο στην Συρία. Αυτοί είναι οι απελευθερωτές που στηρίζει το ελληνόφωνο κρατίδιο.



 Reblogged from www.olympia.gr:


Click to visit the original post

Τώρα οι άρρωστοι θα γιατρεύονται από τον μουλά με το κοράνι. Αυτό θα πει "πρόοδος". Μισάνθρωπα κτήνη, συνεργοί σε εθνοκάθαρση.


Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - Το θεμέλιο της ορθόδοξης ψυχοθεραπευτικής αγωγής


Ρωμανού Ξενοφάνουc Ανδρούτσου* 
Το θεμέλιο της ορθόδοξης ψυχοθεραπευτικής αγωγής


«(...) Πρέπει να τονισθή ότι οι προφήται και οι απόστολοι δεν διακρίνουν 
απλώς τας εν τη ιστορία ενεργείας ή πράξεις του Θεού, ως διατείνοντες
 σήμερον τινές των ασχολουμένων με την Βίβλον ερμηνευτών, αλλά 
βλέπουν και ακούουν και συνομιλούν με τας ακτίστους ενεργείας του
 Θεού, δηλαδή την δόξαν, φωτεινήν νεφέλην, στήλην πυρός, θεότητα,
 βασιλείαν και χάριν του Θεού και δι’ αυτών με τον εν αυταίς Θεόν, 
δι’ οράσεως υπέρ την όρασιν, δι’ ακούσματος υπέρ την ακοήν, δι’ οσφρήσεως 
υπέρ την όσφρησην, διά γνώσεως υπέρ την γνώσιν, διά νοήσεως υπέρ
 την νόησιν, δηλαδή ακούουν “άρρητα ρήματα” (...)».
Τότε και μόνον τότε, οι αποκαθαίροντες τον «κρυπτόν της 
καρδίας άνθρωπον» (Ά Πέτρ., γ΄4), θα ζήσουν τα θαυμαστά
 αποτελέσματα της μετανοίας και της ακτίστου φωτίσεως,
 ώστε να δύνανται να ελέγχουν αποφασιστικά και μετά διακρίσεως
 τις τυχόν παρεκλίσεις σε θέματα ορθής πίστεως, χωρίς 
ζηλωτισμούς και ακρότητες. Αλλά πολύ περισσότερο, 
θα δύνανται να προσεύχονται μετά καρδιακών δακρύων υπέρ της
 φωτίσεως του εκάστοτε μη ορθοτομούντα τον Λόγο της Αλήθειας, 
Επισκόπου, αλλά και για τον κάθε εκκλησιομάχο, αιρετικό ή
 άθεο πολιτικό άρχοντα που επιχειρεί να απαξιώσει την
 μόνην Ελπίδα της Οικουμένης, την Αγίαν Σώζουσαν
 Πίστιν που «όρη μεθιστάνειν» (Ά Κορ., ιγ΄2).

*Από το υπό έκδοση βιβλίο του:
ΦΡΑΓΚΟCΥΝΗ«ΜΝΗΜΟΝΙΟ»ΡΩΜΗΟCΥΝΗ
πηγή

Ο Χιλιανός νεομάρτυρας Χοσέ (Ιωσήφ) Μουνιόθ-Κορτέζ (1997)


Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας στον 20ό και 21ο αιώνα
Μέρος Δεύτερο. Κεφάλαιο Δέκατο Τρίτο

Χαραλάμπους Χ. Άνδραλη
Αναβάσεις
Ο Νεομάρτυρας Χοσέ Μουνιόθ-Κορτέζ γεννήθηκε το 1950 στη Χιλή της Νότιας Αμερικής. Η οικογένειά του ήταν βαθιά θρησκευόμενη αλλά ανήκε στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα. Σε ηλικία 12 ετών γνώρισε τον Ορθόδοξο Επίσκοπο Χιλής Λεόντιο, ο οποίος τον έπεισε να βαπτιστεί Ορθόδοξος δύο χρόνια αργότερα.

Τον εντυπωσίαζε ο τρόπος ζωής των μοναχώνκαι παρότι ζούσε μέσα στην πόλη, προσπαθούσε να εφαρμόζει όσα έκαναν η μοναχοί. Επιδόθηκε σε νηστείες, προσευχή, αγρυπνίες. Κάποια στιγμή, έφυγε από τη Χιλή και μετακόμισε στον Καναδά. Εκεί εργάστηκε ως δάσκαλος ζωγραφικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Παράλληλα ο ίδιος θέλησε να μάθει Βυζαντινή Αγιογραφία.

Το 1982 ο Χοσέ επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Εκεί μελέτησε πολλές βυζαντινές εικόνες στα πλαίσια των αγιογραφικών του σπουδών. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε ένα αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας, που υπήρχε σε μία σκήτη. Ο Χοσέ θέλησε να την αγοράσει, αλλά στεναχωρήθηκε όταν έμαθε ότι δεν ήταν προς πώληση. Καθώς έφευγε όμως, ο Δικαίος της Σκήτης του χάρισε την εικόνα. Ο ευλαβής προσκυνητής απέδωσε το γεγονός σε θαύμα της Θεοτόκου.

Επιστρέφοντας στο Μόντρεαλ, ο Χοσέ διάβαζε κάθε βράδυ τους Χαιρετισμούς της Παναγίας μπροστά στην εικόνα. Μετά από κάποιες εβδομάδες στο δωμάτιο όπου είχε την εικόνα άρχισε να ευωδιάζει μια ευχάριστη και έντονη μυρωδιά. Τότε παρατήρησε ότι η εικόνα έβγαζε μύρο από τα χέρια της Θεοτόκου. Για τα επόμενα 15 χρόνια η εικόνα εξακολούθησε να μυροβλύζει. Ο Χοσέ γύρισε σχεδόν όλο τον κόσμο με την εικόνα για να δείξει το θαύμα στους ανθρώπους και να δοξαστεί το όνομα της Παναγίας.

Στις 31 Οκτωβρίου 1997 και ενώ βρισκόταν στην Αθήνα για να παρουσιάσει το θαύμα, δολοφονήθηκε από σατανιστές, αφού πρώτα βασανίστηκε φρικαλέα μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Οι εχθροί της Πίστεως δεν άντεχαν να τον βλέπουν να βροντοφωνάζει σε όλο τον κόσμο το θαύμα, δοξάζοντας το Χριστό και την Παναγία.

Απολυτίκιον. Ήχος ΄. Ταχύ προκατάλαβε
Το θαύμα εκραύγασας της Θεοτόκου τρανώς, την Πάνσεπτον εικόνα της ασπαζόμενος θερμώς,
Χοσέ Νεομάρτυρα.
Διά την ομολογίαν εφονεύθης παμμάκαρ∙ διό παρακαλούμεν και εκτενώς σοι βοώμεν∙
πρεύσβευε Χριστώ τω Θεώ σωθήναι τάς ψυχάς ημών.

Για το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο (και αρκετά αποσπάσματα) εδώ.

Άλλοι σύγχρονοι μάρτυρες από σατανιστές: Οι νεομάρτυρες της Όπτινα (Πάσχα 1993)
Ο νεομάρτυρας π. Ιωάννης Καρασταμάτηςτης Σάντα Κρουζ.
Ο π. Γρηγόριος Γιάκοβλεφ 
 
Ο νεομάρτυρας της Μόσχας π. Δανιήλ Συσόεφ, ιεραπόστολος της Ρωσίας (19.11.2009).
Ο 19χρονος νεομάρτυρας άγιος Ευγένιος Ροντιόνωφ (23.5.1996).
Άγρια δολοφονία ιερέα σε εκκλησία της Ρουμανίας
Ρουμάνοι νεομάρτυρες
Άγνωστοι Κινέζοι μάρτυρες
Άγιοι μέσα στις πόλεις
Επιστημονική εξέταση εικόνας που δάκρυσε
Το αίμα των μαρτύρων Σου, Χριστέ, Άγιε Θεέ, ας στηρίζει την καρδιά μας κι ας έχουμε τη βοήθειά Σου, για να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, το παράδειγμά Σου. Αμήν.
  

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η μυροφόρος και ισαπόστολος




Λένε μερικοί από άγνοια ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια 
αμαρτωλή γυναίκα, η οποία μετενόησε και ακολούθησε πιστά το Χριστό. 
Άλλοι δε, μεταξύ των οποίων πρώτος ο διεστραμμένος και αντίχριστος Καζαντζάκης, 
λένε κακόβουλα ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια άσωτη  γυναίκα.
Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. 
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή κατήγετο από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας 
και ήταν μια πολυβασανισμένη γυναίκα. 
Είχε επτά δαιμόνια από τα οποία, όπως λέει ο Ευαγγελιστής Μάρκος, 
την ελευθέρωσε ο Χριστός. Από τότε ακολούθησε και υπηρέτησε με αφοσίωση 
το Χριστό μέχρι το Πάθος και το Σταυρό. 
Έγινε δε μυροφόρος και  ευαγγελίστρια και πρώτη αυτή, μεταξύ των άλλων μυροφόρων,
 έμαθε για την Ανάσταση του Κυρίου μαζί με την άλλη Μαρία, δηλαδή την Υπεραγία Θεοτόκο, 
όταν μετά το Σάββατο ξημερώματα της πρώτης ημέρας της εβδομάδος  είδε τον άγγελο, 
καθώς γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Μετά φεύγοντας από τον τάφο συνάντησαν 
τον Αναστημένο Χριστό, ο οποίος τους είπε: «Χαίρετε». Ακόμη μια άλλη φορά  όταν 
πήγε το πρωί στο μνήμα, είδε καθισμένους δύο αγγέλους λευκοφορεμένους και πάλι 
είδε το Χριστό, τον οποίο νόμισε ότι είναι ο κηπουρός και τον ρώτησε πού είχε  
βάλει το σώμα του Χριστού. Όταν όμως ο Χριστός της μίλησε με το όνομά της,
 τότε Τον ανεγνώρισε και θέλησε  να ασπαστεί τα πόδια Του αλλά ο Κύριος την εμπόδισε 
λέγοντας: «Μη μου άπτου», καθώς αναφέρει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.
Μετά την Πεντηκοστή πήγε στην Έφεσο, όπου βρήκε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και αφού 
εργάστηκε με ζήλο για τη διάδοση του Ευαγγελίου του Χριστού εκοιμήθη οσίως και 
ενταφιάστηκε στην πόρτα του σπηλαίου μέσα στο οποίο εκοιμήθησαν οι Επτά Παιδές 
οι εν Εφέσω. Το 890 μ.Χ  επί Λέοντος του Σοφού μετεφέρθη το άγιο λείψανο Της στην 
Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο Μοναστήρι του Αγίου Λαζάρου. 
Σήμερα φυλάσσονται σαν ανεκτίμητοι θησαυροί στη Μονή Σίμωνος Πέτρας 
και στην Μονή Εσφιγμένου τα δυό θαυματουργά και ευωδιάζοντα χέρια της.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας επάξια τιμά τη μνήμη Της στις 22 Ιουλίου 
ως Αγίας, Μυροφόρου και Ισαποστόλου. 

Του ενορίτου μας Νικολάου Βοϊνέσκου

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ : Πέντε ολόκληρα λεπτά με καλές ανθρώπινες πράξεις !


Το “ανεβάζουμε” το βίντεο γιατί είναι μάλλον σπάνιο να βλέπεις πεντε  ολόκληρα λεπτά με “καλές πράξεις” ανθρώπων. 
Έχοντας “μαυρίσει η ψυχή” μας το βίντεο είναι μάλλον ένα καλό “αντίδοτο” .

Όλα τα πλάνα προέρχονται από την Ρωσία και όπως γράφει η ιστοσελίδα “Η Ρωσία Τώρα” , 
“3 εκατομμύρια επισκέψεις από τις δύο πρώτες ημέρες συγκέντρωσε το πεντάλεπτο βίντεο
«Positive compilation of Russian dash cams» («Θετική συλλογή από ρωσικές κάμερες»)
που ανέβηκε στο YouTube και το οποίο περιλαμβάνει στιγμιότυπα που έχουν τραβηχτεί από κάμερες αυτοκινήτων. 
Αυτή η συλλογή βίντεο, όπου εικονίζονται Ρώσοι που πραγματοποιούν καλές πράξεις, έκανε πολλούς ανθρώπους να αναθεωρήσουν τις αντιλήψεις τους για τη Ρωσία. 
Στα σχόλια που έχουν αναρτηθεί για το βίντεο, υπάρχουν άνθρωποι που παραδέχονται ότι έκλαψαν την ώρα που το έβλεπαν και πως οι σκηνές αυτές αποκατέστησαν την πίστη τους, ότι υπάρχει ανθρωπιά”.