Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Για την ταμπακιέρα ουδέν!

 

Του Μανώλη Κοττάκη 

Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι η αρχαιότερη εφημερίδα της χώρας. Σε όλο αυτό το διάστημα υπηρετεί πάντοτε τους Έλληνες και την πατρίδα. Κανέναν άλλο. Το ίδιο πράττει και ο υπογράφων, ο οποίος επί εφτά χρόνια βρίσκεται στη διεύθυνσή της. Σε όλο αυτό το διάστημα κανένα από τα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ της εφημερίδας δεν διαψεύστηκε. Ούτε και τώρα διαψεύδεται.

Την Κυριακή, πιστοί στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και αφού διασταυρώσαμε τις πληροφορίες μας από τουλάχιστον δύο πηγές, δημοσιεύσαμε την είδηση ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, έστειλε μήνυμα στον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη, με τον οποίο η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάσταση μετά τις αποκαλύψεις του «Βήματος» περί μονταζιέρας, και του ζήτησε να τα βρουν.

Με καθυστέρηση σχεδόν ενός εικοσιτετραώρου από την ανάρτηση του πρωτοσέλιδου στην ιστοσελίδα της «Εστίας» στο facebook και αφού το θέμα αναπαρήχθη ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το πρωί ο δημοσιογράφος Χρήστος Ράπτης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση στην οικία του επιχειρηματία με τους δύο υπουργούς (μαζί με άλλους), θεώρησε ότι εθίγη η υπόληψή του και παρενέβη με μία δήλωσή του, που στρέφεται κατά του υπογράφοντος.

Απειλεί με προσφυγές στα ποινικά και αστικά δικαστήρια, καθώς θεωρεί ότι τον εμφανίσαμε να είδε το μήνυμα που επεδείχθη στην πολυπληθή ομήγυρη η οποία ήταν συγκεντρωμένη εκείνο το βράδυ στην οικία του επιχειρηματία.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της «Εστίας» επικαλούμενος τη δήλωση του κυρίου Χρήστου Ράπτη, μας κατηγόρησε ότι παραβιάσαμε κατά πολύ την κόκκινη γραμμή, ότι στοχοποιούμε συζύγους και οικογένειες, ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας ότι θέλουμε να… ρίξουμε τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας.

Η «Εστία» δημοσιεύει σήμερα στο πλήρες περιεχόμενό τους και τις δηλώσεις του κυρίου Ράπτη και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, για να διαπιστώσει το εξής απλό: για την ταμπακιέρα ουδέν! Η κυβέρνηση επικαλείται έναν… ιδιώτη που παρίστατο σε μια συγκέντρωση στην οποία προσήλθαν οι υπουργοί για να διαπραγματευτούν με επιχειρηματία τη μείωση της έντασής της εναντίον της κριτικής για να επιχειρήσει να διαψεύσει το δημοσίευμα της «Εστίας».

Όπως γνωρίζει καλά ο κύριος Μαρινάκης, δύο άνθρωποι θα μπορούσαν να διαψεύσουν αυτήν την πληροφορία. Αυτός που φέρεται ότι έστειλε το μήνυμα και εκείνος που εμφανίζεται ότι το έλαβε επιδεικνύοντάς το σε τρίτους, σύμφωνα με τις αξιόπιστες πηγές μας. Δεν το έκανε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος. Εκκωφαντική η σιωπή.

Αντί να κρύβεται, λοιπόν, η κυβέρνηση πίσω από έναν τρίτο με τον οποίο δεν ασχολήθηκε η εφημερίδα καν, πέραν της παρουσίας του στην οικία εκεί τη συγκεκριμένη βραδιά (την οποία επιβεβαιώνει), αφού δεν το διαψεύδουν οι λοιποί εμπλεκόμενοι, το δημοσίευμα ισχύει απολύτως. Οι πηγές μας είναι ακριβείς. Πόσω μάλλον που την ίδια πληροφορία, ενισχυμένη μάλιστα με την προσθήκη ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού τηλεφώνησε στον επιχειρηματία εκείνη την ημέρα για να του διαμαρτυρηθεί, τη δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα και η εφημερίδα «Documento», με την οποία στο παρελθόν η κυβέρνηση είχε ανοιχτούς λογαριασμούς.

Δεν θα ασχοληθούμε γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτίθεται στην «Εστία» και όχι και σε μία ακόμη εφημερίδα που αποκάλυψε την ίδια ακριβώς πληροφορία. Ξέρουμε την αιτία. Ο χρόνος θα αποκαλύψει το γιατί. Αλλά δεν μας αφορά.

Όσον αφορά τις κατηγορίες του κυρίου Μαρινάκη περί παραβίασης της κόκκινης γραμμής και περί δήθεν επιχείρησης πτώσης της κυβέρνησης, δύο παρατηρήσεις: Στα εφτά χρόνια που διευθύνω την εφημερίδα «Εστία», της οποίας δεν είμαι εκδότης αλλά διευθυντής, μετά την τιμή που μου έκανε ο Ιωάννης Φιλιππάκης, ουδέποτε ασχοληθήκαμε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, ασχοληθήκαμε για λόγους θεσμικούς και όχι για λόγους προσωπικούς.

Στη δημοσιογραφία είναι είδηση, είναι πολιτικό θέμα, αν εμπλέκεται εξωθεσμικά στη διένεξη μίας κυβέρνησης με ένα επιχειρηματικό κέντρο ένα οικείο πρόσωπο στον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας χωρίς να έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η μόνη κόκκινη γραμμή που παραβιάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απόπειρα της κυβέρνησης να μας απαγορεύσει την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και να μας εκφοβίσει μέσω τρίτων. Παραβιάζοντας ωμά το άρθρο 14 του Συντάγματος. Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή και, δυστυχώς, η κυβέρνηση με την παραληρηματικού τύπου δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου την παραβιάζει κατά πολύ.

Όσον αφορά τη δήθεν απόπειρα πτώσης του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας: την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κατηγορούσε τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μαρινάκη ότι αποπειράται την πτώση της σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Ειπώθηκαν, μάλιστα, βαριές κουβέντες στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε για «φουσκωμένα πορτοφόλια που εξαγοράζουν» και κάλεσε όποιον θέλει να τον ανατρέψει, να κατέλθει στον πολιτικό στίβο.

Χθες η κυβέρνηση με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «Εστίας» κατηγορεί εμάς ότι επιχειρούμε να τη ρίξουμε. Αύριο δεν ξέρει κανείς ποιον θα κατηγορήσει! Λυπούμεθα. Δεν διεκδικούμε αυτό το προνόμιο. Με τις δηλώσεις που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης στη Βουλή έχει «δείξει» ξεκάθαρα άλλους ότι απεργάζονται την πτώση του. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη δημοκρατική αρχή. Η άσκηση της ελευθεροτυπίας σε αυτή τη χώρα ενισχύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς. Δεν τους αποδυναμώνει.

Το να ισχυρίζεται κανείς ότι δύο δημοσιεύματα, ένα του «Βήματος» για το μοντάζ των ηχητικών των Τεμπών, και ένα της «Εστίας» για την περίφημη συνάντηση των δύο υπουργών σε οικία επιχειρηματία, βλάπτουν τη δημοκρατία και υπονομεύουν την εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου, σημαίνει μόνον ανασφάλεια και αποξένωση από το λαϊκό αίσθημα.

Αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Η αποστολή μας είναι να δημοσιεύουμε ειδήσεις και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι αξίες που μας κληροδότησαν οι ιδρυτές της «Εστίας» είναι ο οδηγός μας και σκοπεύουμε να τις τιμήσουμε. Εις πείσμαν.

 https://www.antinews.gr/52368/politiki/gia-tin-tampakiera-oyden/

https://www.estianews.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου