Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Πώς φτάσαμε στο τέλμα

 


Του Μανώλη Κοττάκη 

Ποτέ δεν μου άρεσαν τα ψέματα, πόσο μάλλον όταν είναι επαναλαμβανόμενα. Ο Γιώργος Φλωρίδης δεν ήταν μέλος του εθνικού μας Κοινοβουλίου το θέρος του 2019. Και είμαι βέβαιος πως δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες ψηφίστηκαν οι περίφημοι Ποινικοί Κώδικες στους οποίους αναφέρθηκε χθες στη Βουλή για να πει μια μισή αλήθεια: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη μετατροπή του κακουργήματος του βιασμού σε πλημμέλημα.

Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι η Ν.Δ., την οποία εκπροσώπησε χθες στο Κοινοβούλιο ως υπουργός Δικαιοσύνης, δεν καταψήφισε ΠΟΤΕ αυτή τη διάταξη. Καμία διάταξη αυτού του νομοθετήματος, το οποίο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2019 στο σύνολό του ως «ένα» με την προβλεπόμενη από τον κανονισμό της Βουλής διαδικασία των κωδίκων. Άφησε να πραγματοποιηθεί το έγκλημα μπροστά στα μάτια της χωρίς να πει λέξη.

Θέλετε να θυμηθούμε τι έκανε η Ν.Δ. σε εκείνη την ψηφοφορία και γιατί το έκανε; Αν και θα στενοχωρηθούμε πάλι, ας το πράξουμε. Η αστική συντηρητική παράταξη του τόπου βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας την ώρα της ψηφοφορίας. Πήγε βόλτα. Απείχε. Απείχε συνειδητά.

Γιατί; Διότι με τους κώδικες αυτούς το πολιτικό μας σύστημα κατήργησε εκκρεμείς δίκες που αφορούσαν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας καθώς και τράπεζες οι οποίες και οι οποίοι με τις νέες διατάξεις του α-μνη-στεύ-τη-καν. Αμνήστευσε επίσης τραπεζικά στελέχη που είχαν βάλει υπογραφές για τα δάνεια των κομμάτων και αντιμετώπιζαν τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης.

Στην πραγματικότητα το Κοινοβούλιο κατήργησε εκείνη την ημέρα δικαστές και εισαγγελείς. Χωρίς ποτέ οι ενώσεις τους να διαμαρτυρηθούν. Στις διατάξεις αυτού του κώδικα μπορεί ανέτως κάποιος να ανακαλύψει τις φωτογραφίες συγκεκριμένων προσώπων. Μήνες αργότερα η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Siemens ομολόγησε ότι με τη νέα διάταξη που μετέτρεψε την απιστία περί την υπηρεσία των αξιωματούχων του ΟΤΕ σε αδίκημα της διαφθοράς του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε να εισηγηθεί αναγκαστικά την αθώωσή τους για το σκάνδαλο με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ.

Ήταν τέτοια δε η σπουδή του πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Ποταμίου να κάνουν την εξυπηρέτηση, ώστε μετά τις ευρωεκλογές του 2019 και πριν από τη διάλυση της Βουλής για τις εκλογές του 2019 κορυφαίο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και πρωταγωνιστής τότε, στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, έλαβε την πρωτοβουλία (αυτός, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ!) να μεσολαβήσει προς τη Ν.Δ. και να ζητήσει συναίνεση για την ψήφιση των κωδίκων που είχε ετοιμάσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του διαπρεπούς νομικού Χριστόφορου Αργυρόπουλου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές!

Και ω του θαύματος η Ν.Δ., που δεν έδωσε τότε -και σωστά- συναίνεση στην κυβέρνηση της Αριστεράς να επιλέξει σε προεκλογική περίοδο τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου (προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα), αυτή η ίδια Ν.Δ. με τους βουλευτές της να έχουν αναχωρήσει ήδη για τις επαρχίες τους και να κάνουν προεκλογικό αγώνα έδωσε ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει προς ψήφιση τους κώδικες στη Βουλή. Έδωσε επίσης ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ στην ψήφιση των νέων ρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και η μετατροπή του βιασμού σε πλημμέλημα, με την αποχή της από την ψηφοφορία.

Κατά συνέπεια, αγαπητέ κύριε Φλωρίδη, που είστε και αθώος του αίματος, θερμή παράκληση: Σταματήστε να λέτε τη μισή αλήθεια για να παραστήσετε σήμερα τον Ηρακλή του Στέμματος. Ό,τι κάνατε για τους Ποινικούς Κώδικες μαζί το κάνατε. Μαζί με τον βασιλικό της διαπλοκής ποτίστηκε και η γλάστρα των βιασμών.

Ωστόσο, πέρα από την ανάδειξη της αλήθειας για τη μαύρη αυτή σελίδα στη νομοθέτηση του Κοινοβουλίου, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: Το πρόβλημα με την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη Μίχου κ.λπ. δεν είναι στην προκειμένη περίπτωση η απαξία του βιασμού κατά το νομικό μας σύστημα, αλλά ότι η λειτουργός δεν αποδέχθηκε ότι συντρέχουν σωρευτικά τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος του βιασμού. Ούτε της εμπορίας και της μαστροπείας. Σοκ προκαλεί η πρόταση της απαλλαγής, όχι αν ο κατηγορούμενος καταδικαστεί για πλημμέλημα.

Και με λύπη μας διαπιστώσαμε πάλι ότι, από προχθές το μεσημέρι που έγινε γνωστή η πρόταση και εκατοντάδες πολίτες διοργάνωσαν αυθορμήτως πορεία διαμαρτυρίας στα Σεπόλια κατά της Δικαιοσύνης, όλοι μας (πολιτικοί, δικαστές, ΜΜΕ) συμπεριφερόμαστε σαν να μην καταλαβαίνουμε ότι άρχισε να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

Πορευόμαστε αμέριμνοι. Οι πολιτικοί τσακώνονται για το αν ο βιασμός είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και όχι γιατί ο δεινώς κατηγορηθείς είναι κοντά στην απαλλαγή. Η Δικαιοσύνη; Άλαλα τα χείλη της. Λέξη. Όπως δεν λέει λέξη για όσα συγκλονιστικά λέει η Ευρωπαία εισαγγελέας Κοβέτσι για τα Τέμπη, η οποία, αφού δεν πήγε ο Μωάμεθ στο βουνό (εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στις Βρυξέλλες), αποφάσισε να πάρει των ομματιών της και να επισκεφθεί η ίδια τον «Μωάμεθ». Και να μας εξευτελίσει με όσα λέει για την παρεμπόδιση της έρευνας, κάνοντας κουρελόχαρτο κάποιες πρόσφατες υψιπετείς ανακοινώσεις.

Μας εξευτελίζει μια θαρραλέα από τη Ρουμανία, η οποία έριξε κυβέρνηση στη χώρα της για τη διαφθορά. Και βεβαίως είμαστε κι εμείς στα μέσα ενημερώσεως. Που με τη συμπεριφορά μας, κάποια, όχι όλοι μας, μοιάζουμε να είμαστε στο κόλπο. Όχι μόνο γιατί ανεχτήκαμε να αποκλειστούμε από την παρακολούθηση της κεκλεισμένων των θυρών δίκης ανεχόμενοι την παραβίαση της προβλεπόμενης από τον Ποινικό Κώδικα αρχής της δημοσιότητας. Αλλά και διότι χθες σχεδόν όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πανελλήνιοι και περιφερειακοί, δεξιοί και υποτιθέμενοι αριστεροί, με την εξαίρεση του Alert, υποβάθμιζαν την απαλλακτική πρόταση-σκάνδαλο της εισαγγελέως.

Είδα συναδέλφους δικαιωματιστές να ξεροβήχουν και να ξεροκαταπίνουν πολύ όταν έφθασαν στο επίμαχο. Με τα ανακλαστικά τους σε αναστολή. Στις μισές χθεσινές εφημερίδες επίσης η είδηση δεν ήταν πρώτο θέμα!

Το βασικό επιχείρημα καρμπόν που μηρύκαζαν όλοι ήταν ότι δεν έχει σημασία η πρόταση της εισαγγελέως γιατί δεν είναι δεσμευτική για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο! Αλήθεια τώρα; Σοβαρά; Δεν έχει σημασία η πρόταση της εισαγγελέως που είναι η κατηγορούσα Αρχή; Και αν δεν έχει σημασία η πρόταση της κατηγορούσας Αρχής, ποίου έχει; Του παιδιού που κόβει τριπλότυπα και πωλεί μεγαρόσημα; Τόσο μεγάλη προσβολή στον θεσμό του εισαγγελέως; Αν δεν έχει σημασία η γνώμη του εισαγγελέα γιατί «αυτά ανατρέπονται», τότε γιατί τους έχουμε τους εισαγγελείς; Τι τους χρειαζόμαστε;

Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Για να υποβαθμιστεί μία είδηση που ταράζει την κυβέρνηση, υποτιμήθηκε ένας θεσμός. Πολιτική τάξις, ολίγοι δικαστικοί λειτουργοί και ΜΜΕ να θάβουν ένα καραμπινάτο σκάνδαλο γιατί κάποιοι τρέμουν την ενεργοποίηση γνωστών hushtags που στοιχειώνουν τα όνειρά τους. Ειλικρινώς ντρέπομαι για όλους μας.

 

 https://www.antinews.gr/51716/politiki/pos-ftasame-sto-telma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου