Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

300.000 εκτρώσεις ετησίως στην Ελλάδα




Οι τοκετοί στη Θεσσαλονίκη έχουν μειωθεί κατά 20% και είναι αμφίβολο αν φτάνουν τους 8.000 ετησίως, ενώ κάθε μέρα γίνονται κατά μέσο όρο 40 εκτρώσεις, δηλαδή περίπου 9.500 το χρόνο, εκτιμούν οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι.

Σύμφωνα με τον Αγγελιοφόρο, αποκαλυπτική είναι η εικόνα που περιγράφουν μαιευτήρες - γυναικολόγοι με βάση την πολυετή εμπειρία τους σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια της Θεσσαλονίκης. Οι εκτιμήσεις τους, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα συγκριτικά στοιχεία, συγκλίνουν στην άποψη ότι οι γεννήσεις στη Θεσσαλονίκη δεν αγγίζουν πλέον σε καμία περίπτωση τις 12.000 - 14.000, όπως συνέβαινε προ κρίσης. Τα τελευταία 3 χρόνια μειώνονται σταδιακά σε ποσοστά που κυμαίνονται στο 15%-30%. Έτσι, από τα μέσα του 2011 η μείωση των γεννήσεων γίνεται πιο εμφανής και υπολογίζεται ότι γεννιούνται πλέον περίπου 8.000 - 9.000 μωρά, ίσως και λιγότερα, το χρόνο στη Θεσσαλονίκη.

Δυσάρεστο είναι, όπως λένε οι μαιευτήρες, ότι την ίδια ώρα η κρίση φαίνεται να «γεννάει» εκτρώσεις. Ο αριθμός τους στη Θεσσαλονίκη προσδιορίζεται στις 7.000 - 9.000 ετησίως. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν παρατηρείται αυξητική τάση, διότι η Ελλάδα κατέχει εδώ και χρόνια την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις διακοπές κυήσεων.

Από το 2010 και μετά οι γεννήσεις πέφτουν και οι εκτιμήσεις γίνονται δυσοίωνες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μετά βίας θα αγγίζουν πλέον τις 80.000.

Οσο συνεχίζει να πέφτει με ραγδαία ταχύτητα ο αριθμός των γεννήσεων, γιγαντώνεται το δημογραφικό πρόβλημα. Και για τη Θεσσαλονίκη της ανεργίας, οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι.

«Η τάση που επικρατεί είναι τα ζευγάρια να κάνουν πλέον μόνον ένα παιδί, καθαρά για οικονομικούς λόγους. Για οικονομικούς λόγους επίσης πολλά ζευγάρια δεν μπορούν να κρατήσουν ένα παιδί, όπως συνέβαινε και πριν από την οικονομική κρίση. Πλέον, όμως, παντρεμένες γυναίκες επιλέγουν να μην κρατήσουν το δεύτερο παιδί», αναφέρει στην εφημερίδα ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Ευθύμιος Σιδερόπουλος.

Δημοσιονομική κρίση, αβεβαιότητα και φόβος επισκιάζουν τον οικογενειακό προγραμματισμό, δυσχεραίνοντας την απόκτηση απογόνων και γκρεμίζοντας τα όνειρα για τη δημιουργία οικογένειας ακόμη και για τα νεότερα ζευγάρια. «Ενα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων και Ελληνίδων νεαρής ηλικίας, ακόμα και ζευγαριών, αναγκάζεται να μένει ακόμα ή να επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι, για να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην απόκτηση παιδιών», υπογραμμίζει ο κ. Πράπας.

«Θα συνεχίσουν να μειώνονται οι τοκετοί και να αυξάνονται οι εκτρώσεις. Αυτό καταγράφεται σαν τάση. Το βλέπουμε πλέον στα ζευγάρια. Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που, ενώ θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο παιδί, δεν το κάνουν, επειδή σκέφτονται το οικονομικό και πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ανατροφή του. Εκτιμώ ότι οι εκτρώσεις είναι λίγο λιγότερες από τους τοκετούς, αλλά είναι αυξημένες, ενώ οι τοκετοί μειώνονται», εκτίμησε μιλώντας στον «ΑτΚ» ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του ΑΠΘ, διευθυντής στη Β' Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Λουφόπουλος.

Πτώση παρουσιάζει και ο αριθμός των προσπαθειών για εξωσωματική γονιμοποίηση στα κέντρα γονιμότητας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι καταγράφεται μείωση της τάξης του 20%-25%.

Αυξάνονται οι εκτρώσεις

Αν και η ακριβής καταγραφή των εκτρώσεων είναι πολύ δύσκολη, καθώς το 85% γίνεται ιδιωτικά, οι ειδικοί λένε ότι συνεχίζονται σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό.

Υπολογίζεται ότι καταγράφεται παγκόσμιο ρεκόρ, με 140 διακοπές κύησης ανά 1.000 Ελληνίδες, αριθμός που εκτιμάται ότι ίσως φτάνει πλέον και τις 300.000 ετησίως.

Η θλιβερή πρωτιά σχετίζεται συχνά, όπως τονίζουν οι γιατροί, με παράγοντες που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και η αύξηση της ανεργίας. Οι ειδικοί αποδίδουν την αύξηση των εκτρώσεων στο συνδυασμό άγχους, πολλών ωρών εργασίας και έλλειψης χρημάτων. Οι παράγοντες αυτοί, όπως εξηγούν, δημιουργούν για την έγκυο ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες όσον αφορά την ιατρική παρακολούθηση και τη διαβίωσή της.

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει πάντως οι μαιευτήρες - γυναικολόγοι στη Θεσσαλονίκη είναι ότι ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται πλέον σε τεχνητή διακοπή της κύησης εμφανίζεται αυξημένος συγκριτικά με πέρσι.

Πηγή: prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου