Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Αυτό σημαίνει ο Πανάγιος Σταυρός. Του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.




 «Ακούσατε, χριστιανοί μου, πως πρέπει να γίνεται ο σταυρός και τι σημαίνει. Μας λέγει  το άγιον Eυαγγέλλιον  πως η αγία Τριάς, ο Θεός   δοξάζεται εις τον ουρανόν περισσότερον από τους αγγέλους. Τι πρέπει να κάμεις και εσύ;
Σμίγεις τα τρία σου δάκτυλα με το δεξιόν σου χέρι και μην ημπορώντας να ανέβεις εις τον ουρανόν να προσκυνήσης, βάνεις το χέρι σου εις το κεφάλι σου, διατί το κεφάλι σου είναι στρογγυλό  και φανερώνει τον ουρανόν και λέγεις με το στόμα: Καθώς εσείς οι αγγέλοι δοξάζετε την αγίαν Τριάδα εις τον ουρανόν, έτσι και εγώ, ως δούλος ανάξιος, δοξάζω και προσκυνώ την αγίαν  Τριάδα. Και καθώς αυτά τα δάκτυλα είναι τρία – είναι ξεχωριστά, είναι  και μαζί -  έτσι είναι και η αγία Τριάς, τρία πρόσωπα και ένας μόνο Θεός.
Κατεβάζεις το χέρι σου από το κεφάλι σου και το βάνεις εις την κοιλίαν σου  και λέγεις: Σε προσκυνώ και σε λατρεύω, Κύριέ μου, ότι  κατεδέχθεις και ενσαρκώθεις εις την κοιλίαν της Θεοτόκου δια τας αμαρτίας μας.
Το βάνεις πάλιν εις τον δεξιόν σου ώμον  και λέγεις: σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχωρήσεις και να με βάλεις εις τα δεξιά σου με τους δικαίους.
Βάνοντας πάλιν εις τον αριστερόν σου ώμον λέγεις: Σε παρακαλώ    Κύριέ μου, μη με βάλεις εις τα αριστερά με τους αμαρτωλούς.
Επειτα κύπτοντας κάτω εις την γήν: Σε δοξάζω, Θεέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, ότι, καθώς εβάλθηκες εις τον τάφον, έτσι θα βαλθώ και εγώ.
Και όταν σηκώνεσαι ορθός, φανερώνεις την Ανάστασιν και λέγεις: Σε δοξάζω, Κύριέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, πως αναστήθηκες από τους νεκρούς δια να μας χαρίσεις την ζωήν την αιώνιον.

Αυτό σημαίνει ο πανάγιος σταυρός»  
Συνεχώς…
…Οι  ευσεβείς  χριστιανοί  κάνουν  πολύ  συχνά  το σταυρό  τους:  Το  πρωί  που  σηκώνονται  από  τον  ύπνο,  στη διάρκεια  όλων  των  προσευχών τους,  όταν  φεύγουν  από  το σπίτι  τους.
Όταν περνούν  μπροστά  από  ιερούς  ναούς,   όταν αρχίζουν  κάποια εργασία,  όταν  τελειώνουν  την   εργασία πριν  πιουν  νερό  ή  άλλο  ποτό,  πριν  το  φαγητό,  μετά   το   φαγητό,      πριν   κατακλιθούν  ύπνο,     όταν ακούσουν είτε   ευχάριστη είτε  δυσάρεστη  είδηση…     Σε κάθε    περίσταση, εύκαιρα  - άκαιρα  το σημείο του σταυρού…
Η ημέρα  του   πιστού αρχίζει  και  τελειώνει  με το  σταυρό. Αλλά  και   αντίστροφα,  η νύχτα  του  αρχίζει  και τελειώνει  πάλι   με το σταυρό…        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου