Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Καταφύγιο για τη μάνα το «Σπίτι της Μαρίας»

Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

 ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗ ΘΕΡΜΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Καταφύγιο για τη μάνα το «Σπίτι της Μαρίας»

Το «Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό ίδρυμα ο Ευαγγελιστής Μάρκος», ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας και από το 1984, προσφέρει κοινωνικό έργο βοηθώντας εγκαταλελειμμένες ή χωρίς σύντροφο έγκυες γυναίκες να γεννήσουν και να αποφύγουν το βήμα της έκτρωσης. Βρίσκεται στη Θέρμη, 800 μέτρα πιο πάνω από τη στροφή που ανεβαίνει στο Πανόραμα. 
Δημιουργήθηκε από τον πατέρα Κωνσταντίνο Πλευράκη και τη σύζυγο του Στυλιανή. Κύρια φροντίδα του ιδρύματος είναι να προστατεύει τη μητρότητα και τη ζωή. 
Ένας επιμέρους τομέας του έργου του είναι το «Σπίτι της Μαρίας». 
Ένας εκκλησιαστικός ξενώνας άμεσης υποδοχής και προστασίας κάθε γυναίκας που χρειάζεται καταφύγιο και βοήθεια.

Το «Σπίτι της Μαρίας», σήμερα φιλοξενεί πέντε γυναίκες και έχει την δυνατότητα να στεγάσει δέκα, μαζί με τα νεογνά τους. Το μήνυμα που απευθύνει το ίδρυμα σε κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι: «Γυναίκα που έμεινες μόνη και εγκυμονείς: 
Μη βιάζεσαι να χαρίσεις το παιδί σου στο θάνατο. Δεν είσαι μόνη. 
Κοντά σου βρίσκονται όλα τα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού. Έλα κοντά μας να σε βοηθήσουμε».

Από την στιγμή που μία κοπέλα καταφεύγει σε εμάς τονίζει η πρεσβυτέρα Στυλιανή, 
«Δεν έχει ανάγκη να νοιαστεί για τίποτα.
 Ό,τι κι αν χρειαστεί – όχι μόνο ώσπου να γεννήσει, αλλά ώσπου να λυθεί το πρόβλημα, της προσφέρονται όλα δωρεάν».
Ο πατέρας Κωνσταντίνος και η σύζυγος του βοηθάνε τις κοπέλες να συνέλθουν και να ηρεμήσουν από το φόβο και την ταραχή που νιώθουν για την απροσδόκητη εγκυμοσύνη και εγκατάλειψη από τον σύντροφο τους. 
Ενώ παράλληλα προσπαθούν να έρθουν σε επικοινωνία με τον πατέρα του παιδιού, και να συμφιλιώσουν το ζευγάρι.

Θαλπωρή για μάνα και παιδί

Πολλοί νομίζουν ότι ο ξενώνας ονομάστηκε το «Σπίτι της Μαρίας» από την Παναγία. 
Το όνομα του όμως το πήρε από την Μαρία, μητέρα του Ευαγγελιστή Μάρκου, η οποία προσέφερε στον Χριστό το σπίτι της για τις συναντήσεις και τις συνάξεις των μαθητών του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πρώτη εκκλησία του Χριστού επί της γης, την οποία καθηγίασε ο ίδιος ο Κύριος.
 Με τον ίδιο περίπου τρόπο ο πατέρας Κωνσταντίνος Πλευράκης και η σύζυγος του Στυλιανή προσέφεραν την περιουσία τους στην Μητρόπολη Κασσανδρείας και έγιναν οι πρώτοι εν ζωή δωρητές. 
«Στις 25 Απριλίου το 1959, ημέρα μνήμης του Ευαγγελιστή Μάρκου ο πατέρας Κωνσταντίνος χειροτονήθηκε διάκος και δύο χρόνια αργότερα την ίδια ημέρα ιερέας. 
Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε ένα τάμα, να χτίσουμε ένα εκκλησάκι προς την μνήμη του Αγίου. Το 1966 αγοράσαμε ένα κτήμα 8 στρεμμάτων στη Θέρμη, στο δρόμο προς Πανόραμα και το 1984 εκπληρώθηκε το τάμα μας και έγιναν τα εγκαίνια της εκκλησίας του Αγ. Μάρκου με λείψανα που έφερε ο ίδιος ο πατέρας Κωνσταντίνος από την Κρήτη, των Αγίων τεσσάρων Κρητών νεομαρτύρων, Γεωργίου, Άγγελη, Μανουήλ και Νικολάου», λέει στη «Σ» η σύζυγος του ιερέα Στυλιανή.
Μετά από καιρό κάποια στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού, μας διηγείται η κ. Σ. Πλευράκη, «Ήταν μία κοπέλα, η οποία είχε μείνει έγκυος και επειδή ο φίλος της δεν ήθελε να την παντρευτεί και ο πατέρας της δε τη δεχόταν στο σπίτι έμεινε μόνη και ανυπεράσπιστη. Κάποιος της μίλησε για τον πατέρα Κωνσταντίνο πως είναι καλός πνευματικός καθοδηγητής και πως βοηθάει. Έτσι αφού δεν είχε που να μείνει αποφασίσαμε να την φιλοξενήσουμε εμείς ως που να γεννήσει και να βρει μια δουλειά.
 Μετά από λίγο καιρό μας ξανατηλεφώνησαν και μας είπαν για μία κοπέλα στη Λάρισα, η οποία γέννησε ένα παιδάκι αλλά δε τη δεχόταν ο σύζυγος της. Μετά από αυτά τα δύο περιστατικά πήραμε την απόφαση να πουλήσουμε το σπίτι μας και το 1987 να ξεκινήσουμε τον ξενώνα». 
Αφού δημιούργησαν τον ξενώνα, δώρισαν το κτήμα τους στην Μητρόπολη και άρχισαν σιγά σιγά να φτιάχνουν το «Ορθόδοξο εκκλησιαστικό ίδρυμα ο Ευαγγελιστής Μάρκος».
Στην αυλή του ιδρύματος υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος ναός ο οποίος μας λέει η κ. Σ. Πλευράκη, «Είναι δωρεά της αείμνηστης ευεργέτιδας κ. Μαρίας Τερλεμέσογλου προς τη μνήμη των γονέων της».
Το έργο του ιδρύματος στηρίζεται στην αγάπη και στις προσευχές των φίλων του, στην οικονομική συμπαράσταση των συνδρομητών του και στους κόπους των συνεργατών του. 

Συνδρομές προς τον «Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο», μπορεί κάποιος να στείλει με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση: «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», Τ.Θ. 60060 – Τ.Κ. 57001, Θέρμη – Θεσσαλονίκη.


 Και στους τραπεζικούς λογαριασμούς: 


στην Εθνική Τράπεζα το ΙΒΑΝ είναι

GR18 0110 2180 0000 2184 8006 215


στην Τράπεζα Πειραιώς είναι

GR59 0172 2330 0052 3302 0163 600

Οι δωρητές μπορούνε να στείλουν το αντίγραφο της απόδειξης από την κατάθεση στο ίδρυμα για να τους σταλεί απόδειξη, την οποία μπορούνε να χρησιμοποιήσουν στην φορολογική τους δήλωση.


Τα τηλέφωνα του ξενώνα είναι: 
2310462744

www. agmarko.gr 

emai  info@agiomarko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου