Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Εκδρομή αγάπης για τα αποκλεισμένα παιδιά



Η εθελοντική ομάδα «Εκδρομή της Αγάπης» λειτουργεί από το 2010 και κάνει τα κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά να χαμογελούν, προσφέροντάς τους μια αξέχαστη εμπειρία: βιωματικές εκδρομές, που στα μάτια τους φαντάζουν πολυτέλεια και όνειρο!
Η ομάδα, αριθμώντας περισσότερους από είκοσι εθελοντές και έχοντας ήδη στο ενεργητικό της τέσσερις εκδρομές με τα παιδιά από το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στο Ναύπλιο, τη Βοιωτία, την Αίγινα και τα Καλάβρυτα, στοχεύει να επεκτείνει τις δράσεις της και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η Εκδρομή της Αγάπης συνεργάζεται με ιδρύματα και σχολεία και έχει ήδη προγραμματίσει για τις αρχές Φεβρουαρίου νέες εκδρομές με το Ίδρυμα Χατζηκώνστα, το Χατζηκυριάκειο, καθώς και με ιδρύματα κακοποιημένων κοριτσιών και ορφανών στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα μέλη της οργάνωσης τα παιδιά ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό και ιδιαίτερη χαρά στις εκδρομές, κάτι που κάνει την ομάδα «Εκδρομή της Αγάπης» να συνεχίζει το έργο της.
http://www.newsbeast.gr
http://www.kala-nea.gr

«Κλινικά νεκρός» ξύπνησε από κώμα πριν τον «μεταμοσχεύσουν»!


Μια απίστευτη ιστορία εκτυλίχθηκε στην Αριζόνα, όπου ένας 21χρονος φοιτητής, ο Sam Schmid, ενώ είχε τραυματισθεί σοβαρά σε τροχαίο δυστύχημα στο Tuscon στις 18 Οκτωβρίου και είχε διαγνωσθεί κλινικά νεκρός, λίγο πριν προετοιμαστεί για την αφαίρεση των προς μεταμόσχευση οργάνων του, ανένηψε με θαυμαστό τρόπο, λίγες μόνο ώρες πριν οι γιατροί τον αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη.
Τα εγκεφαλικά τραύματα του νεαρού ήσαν τόσο σοβαρά που δεν μπορούσαν να τον περιθάλψουν στο τοπικό νοσοκομείο. Μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Barrow Neurological Institute στο Phoenix όπου χειρουργήθηκε για ανεύρισμα, το οποίο πιθανόν να του κόστιζε τη ζωή.Όταν οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι έθιξαν το ζήτημα της δωρεάς οργάνων στην οικογένεια του ασθενούς, ο νεαρός Schmid άρχισε ξαφνικά να επανέρχεται, κινώντας αρχικά δύο δάκτυλα.
Πλέον μπορεί και περπατάει υποστηριζόμενος με μηχχανήματα και η ομιλία του αν και αργή, έχει βελτιωθεί. Οι γιατροί λένε ότι μάλλον θα έχει πλήρη αποκατάσταση της υγείας του. Ο νεαρός ελπίζει να λάβει εξιτήριο μιας ημέρας ώστε να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του.
Η μητέρα του, Susan Regan, πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας Lovitt-Touche, είπε, « ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορούσε κανείς να μου δώσει καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Λέω σε όλους ότι πρόκειται περι θαύματος, αυτό που λέμε σύγχρονο θαυμα», λέει η 59χρονη μητέρα.
Ο γιατρός του νεαρού, δρ. Robert Speltzer, συμπλήρωσε ότι το γεγονός της επαναφοράς του 21χρονου στη ζωή πρόκειται για θαύμα.
«Τα έχω χάσει με την απίστευτη ανάρρωση του νεαρού Schmid σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αν αναλογισθεί κανείς την έκταση των θανάσιμων τραυμάτων του», είπε ο γιατρός.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Απόφαση του υπ. Παιδείας για διδασκαλία σε Ελληνόπουλα από Ευρωπαίους μη εγκατεστημένους στην Ελλάδα Featured ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Η απόφαση την οποία υπέγραψε η υφ. Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ορίζει τα εξής:


1. Η παροχή υπηρεσιών α) διδασκαλίας σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
β) διδασκαλίας σε κέντρα ξένων γλωσσών και
γ) κατ’ οίκον διδασκαλίας στην ελληνική επικράτεια, δύναται να
Προσφέρεται από επαγγελματίες νόμιμα εγκατεστημένους σε άλλο κράτος−μέλος της Ε.Ε. χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Δ΄ του ν. 3844/2010.

2. Η παροχή υπηρεσιών προϋποθέτει την εκ μέρους των επαγγελματιών υποβολή στις αρμόδιες αρχές, σε εύλογο χρόνο πριν την παροχή της υπηρεσίας, έγγραφης δήλωσης στην ελληνική γλώσσα.

3. Η δήλωση υποβάλλεται με οποιοδήποτε μέσο, όπως με συστημένη επιστολή, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή αυτοπροσώπως, ή μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης (Ε.Κ.Ε.) αναγράφει τα στοιχεία ταυτότητας του αιτούντος, στοιχεία επικοινωνίας αυτού και στοιχεία σχετικά με τον τόπο, τον χρόνο και την διάρκεια παροχής της υπηρεσίας στην Ελλάδα και συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α) αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταυτότητας,
β) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο μεταφρασμένου στην ελληνική τίτλου σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης,
γ) επάρκεια προσόντων διδασκαλίας ξένης γλώσσας σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών εφόσον ο  επαγγελματίας θα το προσκομίσει αντί τίτλου σπουδών ανωτάτης εκπαίδευσης,

4. Τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων (β) και (γ) της παρ. 3 δεν απαιτούνται για τους νόμιμα 
εγκατεστημένους επαγγελματίες σε άλλο κράτος−μέλος της ΕΕ, εφόσον αποδεικνύουν με κάθε νόμιμο μέσο την κατ’ επάγγελμα νόμιμη παροχή ομοίων υπηρεσιών στο κράτος−μέλος εγκατάστασής τους. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα.

5. Η ανωτέρω δήλωση υποβάλλεται μία φορά ετησίως εάν ο πάροχος προτίθεται να παρέχει υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του έτους αυτού. Τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 υποβάλλονται μόνον κατά την πρώτη φορά ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια και σε περίπτωση αλλαγής της κατάστασης που πιστοποιείται από αυτά.

6. Ο πάροχος με την υποβολή της δήλωσης γνωστοποιεί στοιχεία σχετικά με τυχόν υπάρχουσα ασφαλιστική κάλυψη− εγγύηση ή ανάλογα μέσα προσωπικής ή συλλογικής προστασίας που καλύπτουν την επαγγελματική του ευθύνη.

7. Εάν ο πάροχος ασκεί δραστηριότητα που υπόκειταιστην καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), υποχρεούται να παράσχει στον αποδέκτη των υπηρεσιώντον αριθμό φορολογικού του μητρώου που αναφέρεται στο άρθρο 22 παράγραφος 1 της οδηγίας 77/388/ΕΟΚτου Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 1977, περί εναρμονίσεως των νομοθεσιών των κρατών μελών, των σχετικών με
τους φόρους κύκλου εργασιών − κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας: ομοιόμορφη φορολογική βάση (άρθρα 36 και 38 του ν. 2859/2000, ΦΕΚ 248 Α΄).

8. Ο πάροχος υπηρεσιών υπόκειται στους επαγγελματικούς κανόνες που συνδέονται άμεσα με τα επαγγελματικά προσόντα, όπως ο ορισμός του επαγγέλματος, η χρήση τίτλων και η βαριά επαγγελματική αμέλεια που συνδέονται άμεσα και συγκεκριμένα με την προστασία
και την ασφάλεια του αποδέκτη των υπηρεσιών, καθώς και στις πειθαρχικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν για τους επαγγελματίες που ασκούν το ίδιο επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια. Ο πάροχος υπηρεσιών απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις αδειοδότησης, εγγραφής ή προσχώρησης σε επαγγελματική οργάνωση που προβλέπονται για τους επαγγελματίες που ασκούν το ίδιο επάγγελμα στην ελληνική επικράτεια.

9. Ως αρμόδιες αρχές στις οποίες υποβάλλεται η δήλωση και τα δικαιολογητικά τουορίζονται οι κατά τόπους Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Ενιαία Κέντρα
Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ).

10. Οι Διευθύνσεις και Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξετάζουν τη δήλωση και εντός επτά εργασίμων ημερών από την παραλαβή όλων των δικαιολογητικών, χορηγούν στον πάροχο τη σχετική βεβαίωση, στην οποία πιστοποιείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την προσωρινή και περιστασιακή παροχή της υπηρεσίας α) διδασκαλίας σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή β) διδασκαλίας σε κέντρα ξένων γλωσσών ή γ) κατ’ οίκον διδασκαλίας.

11. H εν λόγω βεβαίωση δεν συνιστά προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, το οποίο κτάται με μόνη την υποβολή της έγγραφης δήλωσης της παραγράφου 2 της παρούσας, συνοδευόμενης και από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

12. Σε περίπτωση που υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα των συνυποβληθέντων δικαιολογητικών, η αρμόδια αρχή ενημερώνει εγγράφως τον επαγγελματία και ορίζει νέα προθεσμία για τη χορήγηση της βεβαίωσης, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα.



.esos.gr

http://eleftheriskepsii.blogspot.com

Ενεχυροδανειστήρια και η κατάπτωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας




Βλέποντας την κατάντια του δημοκρατικού συστήματος, με τις σοσιαλοφιλελεύθερες και καπιταλιστικές του δυσλειτουργίες να αποβαίνουν εις βάρος του Ελληνικού λαού.Αναμφίβολα θα πούμε πως είμαστε σε μια εποχή καταπτώσεως, σε όλα τα επίπεδα. Από την ηθική έως την υλιστική κατάπτωση το κράτος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια αυτή. Ομοίως ευθύνη έχει για την απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη λειτουργία ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα. Είτε με άδεια, είτε χωρίς, τα ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν μέσα στην απόλυτη δημοκρατική ελευθερία.



Η μέθοδος λειτουργίας των, είναι πολύ απλή. Ο δανειζόμενος δηλαδή αυτός που έχει ανάγκη, ζητάει από τον δανειστή (το ενεχυροδανειστήριο δηλαδή) ένα ποσό και ως ενέχυρο (ως διασφάλιση θεωρητικά, της μη απώλειας κέρδους αν ο δανειζόμενος δεν επιστρέψει το ποσό) δίνει ένα αντικείμενο του οποίου την αξία κοστολογεί ο δανειστής. Για παράδειγμα αν θέλω να δανειστώ 10.000 ευρώ, μπορώ να δώσω το όχημα μου το οποίο ίσως αξίζει 25.000 ευρώ, όμως ο ενεχυροδανειστής θα μου το κοστολογήσει για 10.000 ευρώ. Κάθε πολύτιμο αντικείμενο μπορεί να δοθεί ως ενέχυρο. Από αμάξια έως και χρυσά δόντια. Ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό που δανείστηκε σε έναν συμφωνημένο χρονικό ορίζοντα 6 μηνών (με νομική ισχύ), αλλά και με επιτόκια επιβάρυνση. Αν στους 6 μήνες δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα, τα ενέχυρα θα βγουν σε πλειστηριασμό με προφανέστατα οφέλη για τους δανειστές.


Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 2428/8.1.1998 (για την ακρίβεια Προεδρικό διάταγμα που αφορά τις συμβάσεις ιδιωτικού δανείου) ο τόκος δεν πρέπει να ξεπερνάει το 25%. Αυτό ίσως ισχύει στις συναλλαγές με το Κρατικό ενεχυροδανειστήριο αλλά απέχει από την πραγματικότητα την οποία συντηρούν τα ιδιωτικά ενεχυροδανειστήρια. Οι δανειστές ζητούν ακόμα και το 250% (φυσικά υπάρχουν θύματα που φοβούνται να μιλήσουν και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερους τόκους) του τόκου ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούν βία για να κλέψουν την περιουσία ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των δανειοληπτών είναι αμέτρητες ενώ χιλιάδες είναι οι καταγγελίες για εκβιασμούς και επιθέσεις από μπράβους και κυκλώματα της νύχτας τα οποία συνεργάζονται με τους ενεχυροδανειστές. Βασιζόμενοι στην διαφθορά του δημοκρατικού κράτους, οι απατεώνες των ενεχυροδανειστηρίων εκμεταλλεύονται την νομική άγνοια των εχόντων ανάγκη και θησαυρίζουν. Ένα ενεχυροδανειστήριο για να βγάλει άδεια λειτουργίας εμπίπτει στην αστυνομική διάταξη 5-1996 και η άδειά του εκδίδεται από τις κατά τόπους Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Αυτό συνεπάγεται την αυξημένη πιθανότητα "συνεργασίας" των έτσι και αλλιώς κακοπληρωμένων και συχνά πυκνά διεφθαρμένων αστυνομικών, με τους εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου.


Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι: αίτηση του ενδιαφερομένου, επικυρωμένη φωτοτυπία της ταυτότητας, τρεις πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, αντίγραφο ποινικού μητρώου «δικαστικής χρήσης» του οποίου η ημερομηνία έκδοσης δεν απέχει πέραν του τριμήνου από την ημερομηνία υποβολής του (το δικαιολογητικό αυτό εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και διαβιβάζεται στην Αστυνομία υπηρεσιακά μέσω της αρμόδιας δικαστικής αρχής), πιστοποιητικό εισαγγελίας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου από το οποίο διαπιστώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για οικονομικά κυρίως αδικήματα, για λαθρεμπορία και για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Ακόμη απαιτείται βεβαίωση της οικείας ΔΟΥ ότι ο υποψήφιος ενεχυροδανειστής έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος και έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται η νόμιμη χρήση του χώρου στον οποίο θα λειτουργήσει το κατάστημα. Το έγγραφο αυτό είναι ή ο τίτλος ιδιοκτησίας ή το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Όμως πέρα από νομικό ζήτημα και την ισορροπία των ενεχυροδανειστηρίων ανάμεσα σε νομιμότητα και παρανομία, υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας. Η ηθική. Μια αρετή η οποία είναι βυθισμένη στο υλιστικό χάος που επιβάλλει η δημοκρατική δικτατορία και μονεταριστικός και υλιστικός τρόπος σκέψης. Ο πλήρης εξευτελισμός της ανθρώπινης ανάγκης, η εκμετάλλευση του προβλήματος του συνανθρώπου με στόχο το υλικό κέρδος. Εύκολα θα πει κανείς πως σε ένα ελεύθερο κράτος μπορεί κανείς να πράξει ότι του επιτρέπει ο νόμος και πως δεν είναι το κάθε ενεχυροδανειστήριο παράνομο. Σαφώς και θα συμφωνήσω. Και θα πω πως ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Θα έπρεπε κάθε μορφής ληστρικός μηχανισμός όπως τα ενεχυροδανειστήρια ή η εκκλησία να είναι παράνομα. Είναι αυτή η δημοκρατική υλιστική ελευθερία που επιτρέπει σε ορισμένους την εκμετάλλευση των πολλών. Και είναι όλα τα ενεχυροδανειστήρια παράνομα ακόμα και αν δεν παραβαίνουν το γράμμα του νόμου. Διότι και ο ίδιος ο νόμος είναι παράνομος, παραβαίνει τους φυσικούς νόμους που επιβάλλουν την αγαστή συνεργασία των ανθρώπων μια κοινωνίας ώστε να άγουν προς τα άνω. Σε κάθε περίπτωση ο εκμεταλλευτής της ανάγκης και του πόνου δεν είναι τίποτα παραπέρα για εμάς από ένας σιχαμένος ιερέας του οικονομισμού. Αντίδοτο στην κρίση και τα οικονομικά προβλήματα που μας έφεραν είναι η Εθνική μας ενότητα και η ανθρώπινη αλληλεγγύη.

πηγή
http://trelogiannis.blogspot.com

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Τὰ Χριστούγεννά της… νέας κατοχῆς

Θὰ ἠχήσουν καὶ πάλι οἱ γλυκόλαλες καμπάνες τῶν Χριστουγέννων. Ὁ κόσμος θὰ τρέξει στὶς ὁλοφώτιστες Ἐκκλησιές, γιὰ νὰ γιορτάσει τὴ Γέννηση τοῦ Θεανθρώπου. Μία ἀπὸ τὶς μεγαλύτερες γιορτὲς τῆς Χριστιανοσύνης, τὰ Χριστούγεννα, θὰ συνάξει γύρω της τὸ λαὸ τοῦ Θεοῦ, γιὰ νὰ μεταγγίσει στὶς καρδιὲς τὴν εὐλογία καὶ τὴν εἰρήνη. Μικροὶ καὶ μεγάλοι θὰ ψάλουν καὶ θὰ κοινωνήσουν. Γιορτὴ τῆς Οἰκογένειας καὶ τῶν παιδικῶν χρόνων, χαρακτηρίστηκαν τὰ Χριστούγεννα. Γιορτὴ τῶν παιδιῶν τῆς Ἐκκλησίας, ἀλλὰ καὶ τῶν παιδιῶν ὅλου του κόσμου. Εὐλογημένη ἀτμόσφαιρα, χαριτωμένες ψυχές, ζεστὸ περιβάλλον, ζωηρὰ γέλια, πλούσια δῶρα, γεμάτα τραπέζια, καρδιὲς ἑνωμένες στὴν ἀγάπη καὶ τὴν ἐλπίδα. Ἔτσι ἦταν πάντοτε τὰ Χριστούγεννα…
Πάντοτε; Μακάρι νὰ ἦταν πάντοτε ἔτσι! Ὑπῆρξαν ὅμως καὶ δύσκολα Χριστούγεννα. Τὰ Χριστούγεννα στὶς Κατακόμβες, στοὺς διωγμούς. Βγαίνοντας οἱ πρῶτοι Χριστιανοὶ τότε ἀπὸ τὴν ὑπόγεια λατρεία τῶν Χριστουγέννων δὲν ἤξεραν ἂν θὰ συναντήσουν τὴ ζωὴ ἢ τὸν θάνατο! Τὰ Χριστούγεννα στὸ ἔρμο τὸ Μεσολόγγι! «Βάστα καϋμένο Μεσολόγγι»! Χριστούγεννα στὶς τάπιες καὶ τὶς πολεμίστρες περιμένοντας τὴ βραδινὴ χριστουγεννιάτικη ἐπίθεση τῶν φανατικῶν καὶ ἀσεβῶν μουσουλμάνων. Νηστικοὶ καὶ ξεθεωμένοι περίμεναν οἱ ὑπερασπιστὲς τῆς Ἱερῆς πόλης τοῦ Μεσολογγίου νὰ σώσουν τὴν Πατρίδα. Χριστούγεννα στὴν Τουρκοκρατία! Οἱ ραγιάδες γρήγορα καὶ σιωπηλά, χωρὶς πανηγυρικὲς κωδωνοκρουσίες, σκυφτοὶ ἔμπαιναν στὶς χαμηλοτάβανες πετροχτιστὲς ἐκκλησιὲς γιὰ νὰ ἐπιτελέσουν τὰ θρησκευτικά τους καθήκοντα καὶ κράταγαν ἀπὸ τὸ χέρι σφιχτὰ τὰ παιδιά τους μὲ τὸ φόβο μήπως τὰ ἑπόμενα Χριστούγεννα δὲ θὰ τὰ εἶχαν γύρω ἀπὸ τὸ Ἅγιο Ποτήριο. Χριστούγεννα στὰ βουνὰ τῆς Β. Ἠπείρου, πολεμώντας τοὺς Ἰταλούς. Μὲ λίγο χαλβὰ καὶ λίγο ξερὸ ψωμί. Μὲ νερὸ γιὰ χιόνι. Γιὰ Ἐκκλησία, τὸ χαράκωμα, καὶ γιὰ προσκυνητάρι, ἕνα κονσερβοκούτι γιὰ καντήλι καὶ μία χάρτινη εἰκόνα γιὰ νὰ ἀσπασθοῦν οἱ ὀρθόδοξοι μαχητὲς τῶν ἑλληνικῶν συνόρων. Χριστούγεννα τῆς...
 Γερμανικῆς Κατοχῆς στὴν Ἀθήνα! Τὰ φοβερότερα Χριστούγεννα! Ὁ νέος Ἡρώδης, ὁ Χίτλερ, εἶχε σκορπίσει τὸ θάνατο στὰ παιδιὰ τῆς Ἀθήνας. Ζωντανοὶ νεκροί! Μία λέξη ἄκουγες σπαραχτικὰ νὰ βγαίνει ἀπὸ τὰ ἀδύνατα καὶ ἀρρωστημένα πνευμόνια μικρῶν καὶ μεγάλων: «πεινάωωωω…». Χριστούγεννα φριχτά! Καμμιὰ ὀργανικὴ οὐσία δὲν ὑπῆρχε μέσα στὸ ἀθηναϊκὸ σπίτι! Μόνο τὸ νερὸ τῆς βρύσης! Γιόρταζαν τὴ Γέννηση τοῦ Θείου Βρέφους καὶ ἔκλαιγε ὁ κόσμος τὸ θάνατο τῶν βρεφῶν καὶ νηπίων. Ποτὲ πιὰ τέτοια Χριστούγεννα! εἶπαν οἱ λαοί. Ποτὲ πιὰ πόλεμος! εἶπε ὁ κόσμος. Ποτὲ πιὰ Κατοχή! εἶπαν οἱ Ἕλληνες…



Ἀπὸ τότε πέρασαν πολλὰ Χριστούγεννα… Ἦρθαν βεβαίως καὶ Χριστούγεννα μοναχικά, φυλακισμένα, νοσοκομειακά, φτωχικὰ καὶ λιτά, πένθιμα, ξενιτεμένα… Δηλαδή, πέρασαν οἱ ἄνθρωποι, οἱ ὀρθόδοξοι Ἕλληνες, κάποιοι Ἕλληνες, κάποια Χριστούγεννα, μὲ φτώχεια, μὲ ἀρρώστεια, στὴ φυλακὴ ἢ στὸ νοσοκομεῖο, μὲ πένθος καὶ ἀδικία, μὲ στενοχώρια καὶ μοναξιά, στὴν ξενιτειὰ καὶ στὸν κίνδυνο… Δύσκολα Χριστούγεννα, χωρὶς πολλὰ πράγματα καὶ πολὺ κόσμο… Ναί, ἀλλὰ ἦταν κάτι τὸ περιορισμένο καὶ προσωρινό, τὸ ἀτομικὸ καὶ μεμονωμένο. Κάποιοι δὲν εἶχαν, ἄλλοι ὅμως, οἱ περισσότεροι, βοηθοῦσαν καὶ κάπως περνοῦσε ἡ μεγάλη μέρα. Ἀκόμη καὶ στὴ γερμανικὴ κατοχή, ἡ ἐπαρχία δὲν πείνασε τόσο!

Δύο ὅμως Χριστούγεννα βρίσκονται στὴν κορυφὴ τῆς ἀνάγκης καὶ κάτω ἀπὸ τὸ ὅριο τῆς φτώχειας, τηρουμένων ἀσφαλῶς τῶν ἀναλογιῶν. Τὰ Χριστούγεννα… τοῦ Χριστοῦ μας στὴ Βηθλεὲμ πρὶν 2011 χρόνια καὶ τὰ Χριστούγεννα … τῶν Ἑλλήνων τὸ 2011! Τὰ Χριστούγεννα δήλ. τῆς ἀπογραφῆς τοῦ Καίσαρα καὶ τὰ Χριστούγεννα τῆς … νέας γερμανικῆς Κατοχῆς φέτος. Ἐκεῖνα, τότε, ἔστειλαν τὴν ἁγία «οἰκογένεια» στὸ σπήλαιο τῆς Βηθλεέμ! Σὲ  συνθῆκες ἀπερίγραπτα φτωχές! Τὰ τωρινὰ ὅμως στὴν  Ἑλλάδα ἔστειλαν τὴν ἑλληνικὴ οἰκογένεια στὴν ἀπόγνωση καὶ τὴ θλίψη. Μπορεῖ ἴσως νὰ φταῖμε καὶ μεῖς, οἱ πολίτες, ποὺ εἴχαμε μάθει νὰ ταυτίζουμε τὰ Χριστούγεννα μὲ τὸ πλούσιο μεσημεριανὸ τραπέζι καὶ τὸ Πάσχα μὲ τὸν ὀβελία. Ἀλλὰ τὰ φετινὰ Χριστούγεννα δὲν συγκρίνονται μὲ κανένα ἀπὸ τὰ προηγούμενα. Εἶναι τὰ Χριστούγεννα τῆς σκληρῆς, ἀπάνθρωπης, προκλητικῆς καὶ γενικῆς Νέας Κατοχῆς.

Δὲν ὑπάρχουν πλέον δάκρυα, γιὰ νὰ κλάψει κάποιος πονόψυχος τὶς περιπτώσεις. Δὲν ὑπάρχουν πονόψυχοι πλέον, ἀλλὰ πονεμένοι. Δὲν ὑπάρχουν πλούσιοι νὰ βοηθήσουν… Ἐλάχιστοι ἀπέμειναν ἐκεῖνοι ποὺ δὲν προσβλήθηκαν ἀπὸ τὸν ἰὸ τῆς μεθοδευμένα ἐπιβληθείσης φτώχειας. Οἱ γνωστοὶ ἄγνωστοι τῶν… προαστείων καὶ τῆς Βουλῆς . Οἱ ἄλλοι βρίσκονται σὲ ἀνάγκη καὶ παρακάλεση σὲ Θεὸ καὶ ἀνθρώπους. Δὲν ὑπάρχει πρωτεύουσα πιὰ ποὺ νὰ πεινᾶ καὶ ἐπαρχία, ποὺ τὰ βγάζει πέρα. Ὅλη ἡ Ἑλλάδα ἔγινε μία φτωχοεπαρχία τῆς Εὐρώπης.

Τί νὰ ποῦμε γιὰ τὰ φετεινὰ Χριστούγεννα τῆς … ὀρφανῆς Ἑλλάδας! Σχολεῖα χωρὶς πετρέλαιο, παιδιὰ ποὺ λιποθυμοῦν στὰ ἕδρανα χωρὶς πρωϊνό, μαθητὲς ποὺ διαβάζουν σκεπασμένοι μὲ κουβέρτες, σπίτια ὅπου τρῶνε μία φορὰ τὴ μέρα, οἰκογένειες ποὺ δὲ δουλεύει κανένας ἀπὸ τὰ μέλη τους, συντετριμμένοι ἄποροι γονεῖς, αὐτοκίνητα ἀκίνητα, χωρὶς πινακίδες, ἀπλήρωτοι καθυστερημένοι λογαριασμοί, ἀκατάβλητες τραπεζικὲς δόσεις, ληγμένα γραμμάτια, πληρωμένα φάρμακα, ζυμαρικὰ καὶ ὄσπρια στὸ τραπέζι καθημερινά, κομμένα ρεύματα καὶ νερά, σταματημένα φροντιστήρια τῶν παιδιῶν, χρέη ποὺ τρέχουν καὶ ἐνοίκια ποὺ περιμένουν, δῆμοι καὶ περιφέρειες χωρὶς πόρους, ναοὶ ποὺ μετρᾶνε πλέον τὰ χάλκινα κέρματα τοῦ παγκαρίου γιὰ νὰ καλύψουν τρύπες καὶ γύμνιες καὶ νὰ χορτάσουν ἄδειες κοιλιές. Ἄνεργοι νέοι, κλειστὰ μαγαζιά, ἀκινησία στὴν ἀγορά, μελλόνυμφοι στὴν ἀναμονή, μαραζωμένοι συνταξιοῦχοι, ἀδιαθεσία παντοῦ, αὐτοκτονίες συχνές, «ὁ πλοῦς ἐν νυκτί, φῶς οὐδαμοῦ», ἀπολυμένοι καὶ ἀνασφάλιστοι, ἀγανακτισμένοι καὶ διαμαρτυρόμενοι… Ἀγρίεψε τὸ μάτι τοῦ λαοῦ. Μία πατρίδα στὰ ὅρια τῆς ἀπόγνωσης καὶ τῆς γενικῆς ἀνάφλεξης.

Χριστούγεννα 2011. Κι ὅμως «οὐδὲν κακὸν ἀμιγὲς καλοῦ». Αὐξήθηκαν  φέτος οἱ προχριστουγεννιάτικες φιλανθρωπικὲς  προσπάθειες. Κάποιοι δῆμοι ὀργάνωσαν κάτι γιὰ τὰ παιδιά. Δόθηκαν περισσότερα δέματα ἀγάπης σὲ φτωχούς. Ἔγιναν πιὸ πολλὲς ἐπισκέψεις συμπαράστασης. Ἡ Ἐκκλησία, ἡ μεγάλη μάννα τῶν ὀρθοδόξων, μαζεύει καὶ πάλι τὰ παιδιὰ τῆς κάτω ἀπὸ τὰ προστατευτικὰ φτερά της. Αὐξήθηκαν τὰ συσσίτια καὶ τὰ ἐπιδόματα. Κάτι ἔγινε καὶ μὲ τὸν Ἔρανο τῆς Ἀγάπης. Λίγα πράγματα βέβαια. Εἶναι πλέον ὁ ἴδιος ὁ λαὸς ποὺ δίνει ἀπὸ τὸ ὑστέρημά του.

Στὴ Γερμανικὴ Κατοχὴ τοῦ 1941 ἔβγαινε ἡ μερίδα τοῦ φτωχοῦ, μία κουταλιὰ ἀπὸ κάθε πιάτο, κι ἔβγαινε ἕνα ἀκόμη πιάτο. Ἑβδομήντα χρόνια μετά, τὸ 2011, ὁ φιλότιμος λαός μας, ὁ καταδικασμένος στὸν ἐξευτελισμὸ τῶν τραπεζιτικῶν μεθοδεύσεων, τῆς πολιτικῆς ἀβουλίας τῶν βουλευτῶν του καὶ τῆς κυβερνητικῆς ἀναξιότητας τῶν ἐκλεγμένων ἀρχόντων του, βγάζει κι ἕνα πιάτο γιὰ τὰ παιδιὰ τῶν ὀρφανοτροφείων, γιὰ τοὺς γέροντες τῶν γηροκομείων, γιὰ τὶς στρατιὲς τῶν ἀνέργων καὶ ἀστέγων, γιὰ τὶς ὀρδὲς τῶν ἀπατημένων λαθροφερμένων μεταναστῶν, γιὰ τοὺς τροφίμους τῶν φυλακῶν, γιὰ τοὺς ξεχασμένους τῶν ἀσύλων. «Ἄχ, Ἑλλάδα, πόσο Σ΄ ἀγαπῶ!» «Προώρισται νὰ ζήσης καὶ θὰ ζήσης διὰ τῆς ἀγάπης καὶ τῆς φιλανθρωπίας», γλυκειά μας Πατρίδα.

Χριστούγεννα ἀπελπισίας τὰ φετινά! «Οὐδεὶς οἶδε τί τέξεται ἡ ἐπιούσα». Πολλοὶ ξαναφέρνουν στὴν ἐπικαιρότητα θρύλους καὶ προφητεῖες. Τί θὰ γίνει ἄραγε; Ἕνας χειμώνας δύσκολος. Βαριὰ μελανιασμένα σύννεφα στὸν ὁρίζοντα. «Ποῦ εἶναι ὁ τεχθεῖς βασιλεὺς τῶν Ἰουδαίων;» Ψάχνουμε καὶ μεῖς χωρὶς ἀστέρι καὶ φῶς ἐλπίδας στὴν ἀφιλόξενη πλέον Ἑλλάδα. Γιατί συμβαίνουν ὅλα αὐτά; Τί κάνει ὁ Θεός; ρωτοῦν πολλοί. Ἢ εἴμαστε πολὺ ἁμαρτωλοὶ καὶ μᾶς τιμωρεῖ, ἢ εἴμαστε ἀκαλλιέργητοι καὶ μᾶς παιδαγωγεῖ ἢ εἴμαστε πολὺ ἅγιοι καὶ μᾶς δοκιμάζει ἢ πολὺ ὑπομονετικοὶ καὶ κάτι μᾶς ἑτοιμάζει!  Δὲν ἐξηγεῖται ἀλλοιῶς. Ὅ,τι καὶ νάμαστε μὴ χάσουμε τὴν προσδοκία μας, τὴν ἐλπίδα μας καὶ τὴ χαρά μας.

Χριστούγεννα τῆς Νέας Κατοχῆς τοῦ 2011. «Σώπα, ὅπου νάναι θὰ χτυπήσουν οἱ καμπάνες». Δὲ χάθηκε ἡ ἐλπίδα. Γεννιέται ἕνα Παιδί. Κι αὐτὸ τὸ Παιδὶ εἶναι ὁ Χριστός! Ὁ Ἐμμανουήλ, ὁ Θεὸς μαζί μας! «Ἀνατολὴ ὄνομα Αὐτῶ». Κάτι καινούριο ξεπροβάλλει! Ἂν κάποιοι, λοιπόν, λαοὶ καὶ ἄρχοντες, ἀρέσκονται στὴν ἀπάτη, ἐμεῖς ἂς ὑπηρετήσουμε τὴν Ἀγάπη. Ἂν κάποιοι προωθοῦν τὴ διαπλοκή, ἐμεῖς ἂς ἐπιμείνουμε στὴν Προσευχή. Ἂν ἄλλοι μεθοδεύουν τὴν ἐκμετάλλευση, ἐμεῖς αὐξήσουμε τὴν ἀλληλεγγύη. Ἂν κάποιοι ἀνέχονται καὶ μεθοῦν, «ἄνθρωπον μὴ ἐντρεπόμενοι καὶ Θεὸν μὴ φοβούμενοι», ἐμεῖς ἂς ἀγρυπνοῦμε κοντὰ στοὺς ἀναγκεμένους. Ἂν κάποιοι σχεδιάζουν στὰ σκοτεινὰ γραφεῖα τοὺς τὸν φόνο «ἀπὸ διετοῦς καὶ κατωτέρω» τῶν παιδιῶν τῶν Ἑλλήνων, ἐμεῖς ἂς μείνουμε πιστοὶ στὴ Ζωὴ ποὺ γεννιέται. Ἄν, τέλος, δικοί μας καὶ ξένοι ψεύδονται καὶ μᾶς ἐμπαίζουν,  ἐμεῖς ἂς προσκυνήσουμε ταπεινὰ τὴν Ἀλήθεια καὶ ὁ Καλὸς Θεὸς θὰ μᾶς βγάλει ἀπὸ ἄλλο δρόμο, γιὰ νὰ ξαναβροῦμε τὴ χαμένη Πατρίδα μας καὶ τὴν ἀποσταμένη ἐλπίδα μας. Ἕνα εἶναι σίγουρο: δὲ θὰ πεθάνουμε, δὲ θὰ χαθοῦμε! «Ζεῖ Κύριος» καὶ μεῖς ζοῦμε!
Το διαβάσαμε εδώ

http://logia-tou-aera.blogspot.com