Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η ΕΕ προωθεί παγκόσμιο φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές




Reuters, με πρόσθετες πληροφορίες από Σημερινή

Σύμφωνα με προχθεσινή (05/10) ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ θα επιδιώξει συμφωνία για την επιβολή παγκόσμιου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) τον επόμενο μήνα, αλλά ο Καναδάς προειδοποιεί ότι ενδέχεται να έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να εμποδίσει μια τέτοια κίνηση.

Πλαισιωμένος από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, o Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, δήλωσε ότι ήταν καιρός να προωθηθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η ακριβής δήλωση του Barroso είχε ως εξής:
"Η καγκελάριος και εγώ συμφωνήσαμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στις Κάννες, θα πιέσουμε για την επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".

Η ιδέα για έναν παγκόσμιο φόρο επί των συναλλαγών κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008-09, λόγω της ανάγκης επιλύσεως προβλημάτων που ενέκυψαν από τη χρηματοδότηση χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο φόρος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και όχι χωριστά ο κάθε εμπλεκόμενος σε μια χρηματοπιστωτική συναλλαγή.

Για να εκτιμηθεί το κατά πόσον μπορεί να είναι πλήρως δικαιολογημένος ένας νέος φόρος στις τράπεζες, η Επιτροπή είχε εξετάσει τη συνεισφορά του τομέα αυτού στους δημόσιους προϋπολογισμούς, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίστανται βάσιμοι λόγοι θέσπισης των φόρων που πρότεινε για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίστηκε, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απετέλεσε μια από τις μείζονες αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ήταν αποδέκτης σημαντικής κρατικής αρωγής και συνεπώς θα πρέπει να συμβάλει ανάλογα στο κόστος ανασυγκρότησης των οικονομιών της Ευρώπης και στήριξης των δημόσιων οικονομικών.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο τραπεζικός φόρος θα μπορεί να συμπληρώνει τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την τόνωση της αποτελεσματικότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη μείωση των διακυμάνσεών τους.

Ένας τρίτος λόγος αφορά στην ισότιμη μεταχείριση. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απαλλάσσεται του ΦΠΑ, εντός της ΕΕ, και με την επιβολή αυτού του φόρου θα εξασφαλισθεί ότι ο τομέας αυτός δεν θα υποφορολογείται σε σύγκριση με άλλους τομείς.

Η ιδέα της επιβολής παγκόσμιου φόρου στις συναλλαγές έχει συναντήσει σθεναρή αντίσταση στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, την Κίνα και αλλού. Ο Καναδάς υποστηρίζει ότι οι τράπεζές του ήταν "υγιείς" κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ύφεσης και δεν είχαν ανάγκη από κρατική στήριξη. Οι Καναδοί θεωρούν επίσης ότι ένας τέτοιος φόρος θα ήταν αντιπαραγωγικός, αφού θα μειώσει την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν σε περιόδους ισχνής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Jim Flaherty, σε προχθεσινή ομιλία του σε εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι ο Καναδάς και κάποιες άλλες χώρες είχαν συμβάλει ώστε να αποτραπεί η θέσπιση του παγκόσμιου φόρου στις συναλλαγές από την Ομάδα των 20.

"Θα εξακολουθήσουμε να ηγούμεθα αυτού του κινήματος κατά της επιβολής ενός φόρου συναλλαγών και είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοί μας σε αυτή πρωτοβουλία, που είναι οι αναδυόμενες οικονομίες, θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν, προβάλλοντας και αυτές αντίσταση στην επιβολή αυτού του αντιπαραγωγικού φόρου", δήλωσε ο Flaherty. "Είμαι βέβαιος ότι είμαστε αρκετοί μέσα στην Ομάδα των 20 ώστε η πρωτοβουλία αυτή να στεφθεί με επιτυχία".

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 θα συναντηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, ενώ η συνάντηση των ηγετών των χωρών της ομάδας έχει προγραμματιστεί για 3 και 4 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει, σε κοινοτικό επίπεδο, την επιβολή φόρου 0,1% στα ομόλογα και τις μετοχές, και την επιβολή παγκόσμιου φόρου 0,001 % στα παράγωγα των συναλλαγών, από το 2014.

Αντίσταση προβλέπεται να υπάρξει και εντός της ΕΕ. Η Βρετανία αντιτίθεται στην επιβολή του φόρου, διευκρινίζοντας ότι θα υποστηρίξει το νέο μέτρο μόνο εάν περιοριστεί στο δεύτερο σκέλος του, δηλ. έναν παγκόσμιο φόρο. Επίσης, ο Τσέχος Πρωθυπουργός, Petr Necas, με προχθεσινή του δήλωση, διευκρίνισε ότι η χώρα του τάσσεται εναντίον της επιβολής ενός πανευρωπαϊκού φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου