Έλπίς μου ὁ Πατήρ, καταφυγή μου ὁ Υἱός, Σκέπη μου τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον. Τριὰς Ἁγία, δόξα Σοι.

Δεῦτε ἀπὸ θέας Γυναῖκες εὐαγγελίστριαι, καὶ τῇ Σιὼν εἴπατε· Δέχου παρ΄ ἡμῶν Χαρᾶς Εὐαγγέλια, Τῆς Ἀναστάσεως Χριστοῦ. Τέρπου, χόρευε, καὶ ἀγάλλου Ἱερουσαλήμ, τὸν Βασιλέα Χριστόν, θεασαμένη ἐκ τοῦ μνήματος, ὡς Νυμφίον προερχόμενον.


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

1 δισ. βαρέλια πετρελαίου υπάρχουν στο Θρακικό Πέλαγος




Για 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου κάνουν λόγο οι σεισμικές έρευνες του 1993 και 1997, αλλά και μελέτη της εταιρίας Ρόμπινσον στη λεκάνη του Θρακικού Πελάγους (Πρίνος, περιοχή Καβάλας και ανατολικά της Θράκης – Μπάμπουρας).
Βέβαια το συγκεκριμένο σημείο, δηλαδή αυτό του Μπάμπουρα, που είναι και το πλέον κοιτασματοφόρο, είναι που προκάλεσε και το 1987 την κρίση με το Σισμίκ και τα όσα ακολούθησαν με την συμφωνία του Νταβός, όπου από τότε οι ελληνικές κυβερνήσεις τρέχουν να κρυφτούν, όταν ακούν την Τουρκία να «τεντώνεται». 
Στη διάρκεια συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Energean Oil & Gas, που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, τόνισε, ότι η Energean Oil & Gas ζητά τα δεδομένα αυτά (σεισμικές έρευνες) από το Δημόσιο από το 2009 κι εντούτοις το Δημόσιο δεν τα δίνει επικαλούμενο δυσκολίες στην παράδοσή τους (και εδώ εξηγείται ο προαναφερόμενος λόγος). Εξάλλου, η Energean Oil & Gas είναι σε συμφωνία εξαγοράς του 70% των δικαιωμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την εταιρία που τα είχε, την Κάλφρακ κι ενώ ποσοστό 25% έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. Το 5% θα κρατήσει η Κάλφρακ.
Ωστόσο σύμφωνα με την Energean Oil & Gas, αν και τα ΕΛΠΕ είχαν συμφωνήσει σε κοινοπραξία για νέες έρευνες στην περιοχή, εντούτοις μετά από λίγο καιρό αρνήθηκαν, επειδή κρίνουν την Energean ως μη επαρκή σε τεχνογνωσία.
Η εταιρεία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Ε» του Πρίνου όπου σύμφωνα με νέα δεδομένα υπάρχουν 52 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εκ των οποίων τα 6 εκατ. είναι απολήψιμα. Παράλληλα, δηλώνει παρούσα στις έρευνες υδρογονανθράκων στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων που θα κηρύξει το ελληνικό δημόσιο.
Η εταιρεία ενδιαφέρεται για μια από τις τρεις περιοχές, Πατραϊκό Κόλπο, Δυτικό Κατάκολο και Ιωάννινα.
Πάντως είναι παγκόσμια πρωτοτυπία κυβέρνηση που θέλει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα έστω και σε «ακίνδυνα» με τους Τούρκους σημεία, να μην βγαίνει να ανακηρύξει ΑΟΖ. Χωρίς αυτές, απλά κρατείστε... μικρό καλάθι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου